USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, under et møde i sidste uge med Qatars emir, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani i Doha.
Foto: Alexander W. Riedel/AP

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, under et møde i sidste uge med Qatars emir, Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani i Doha.

Internationalt

Naboland under anklage for at plante falske nyheder i Qatar

Da Qatar i maj udtalte støtte til Iran og terrorbevægelser, reagerede flere lande ved at indlede en boykot af Qatar. Trump bifaldt boykotten. Men nu har USA angiveligt fundet frem til, at Qatars regering ikke var afsender af de omstridte udtalelser. Forenede Arabiske Emirater stod bag et hackerangreb, der plantede falske nyheder i Qatar, lyder anklagen. Emiraterne afviser.

Internationalt

Stor var vreden, da den lille golfstat Qatar 24. maj meddelte sin støtte til Iran og terrorbevægelser som Hamas. En række andre golfstater anført af nabolande som Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater (FAE) indledte en boykot af Qatar. USA’s præsident, Donald Trump, roste boykotten af Qatar og kaldte den hård, men nødvendig.

Qatars regeringsfolk afviste straks, at udtalelserne kom fra dem, og forklarede, at nogen havde hacket dem for at sprede falske nyheder. Lige meget hjalp det.

Nu får Qatars forklaring ny vind i sejlene. Amerikanske efterretningsfolk fortæller anonymt til Washington Post, at de har fundet frem til, at højtstående regeringsfolk fra FAE holdt et møde 23. maj, hvor de talte om planer for at hacke sig ind i Qatars statslige medier. Det endnu uklart, om FAE selv udførte hackerangrebet eller fik andre til det, lyder det i avisen.

Amerikanske efterretningstjenester har afvist at udtale sig til citat om, hvorvidt Washington Posts historie er sand, men har ikke umiddelbart afkræftet oplysningerne.

FAE afviser anklager

FAE’s ambassadør i USA skriver på Twitter, at historien er »falsk«.

»FAE har ingen rolle overhovedet i den påståede hacking, som beskrives i artiklen«, skriver Yousef Al Otaiba.

Hvis FAE har hacket Qatar og plantet falske nyheder, er det ikke overraskende, vurderer lektor Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier på Københavns Universitet.

»Godt nok var vi mange, som tog det med et gran salt, da Qatars regering først sagde, at den var blevet hacket. Men hvis det kan dokumenteres, er det ikke så overraskende. Støtten til Iran og Hamas er ganske vist en del af Qatars udenrigspolitik, men det forekommer usandsynligt, at Qatars emir skulle stille sig op og sige det til citat. Det ville jo være som at vifte en rød klud for næsen af sauderne«, siger Helle Lykke Nielsen.

Hun peger dermed på, at støtte til Iran er særlig provokerende for Saudi-Arabien, fordi sauderne anser Iran for sin vigtigste rival som stormagt i regionen.

Emirater har oprustet i teknologi

I Danmark er Forenede Arabiske Emirater mest kendt for turistmål som Dubai, men Helle Lykke Nielsen peger på, at FAE sammen med Saudi-Arabien er blandt lande, som først og mest massivt har købt ind af ny teknologi og overvågning.

»Emiraterne ser umiddelbart meget turistvenligt og åbent ud, men man skal ikke langt ned, før man kan se, at det er et meget repressivt styre, som ikke er legitimt valgt, og som slår hårdt ned på sine modstandere. Nu ser det ud til, at emiraterne kan bruge den nye teknologi til ikke bare at kontrollere sine egne borgere, men også at gribe ind over for andre stater«, siger Helle Lykke Nielsen:

»At landene bruger hacking mod hinanden tegner et tydeligt billede af, at konflikten optrappes«.

Konflikten mellem Qatar og de andre golfstater har stået på i årevis. Da den sidst brød ud i 2013-2014 lykkedes det at få en aftale i stand, ved at alle parter gav sig på nogle områder.

»Men det bliver sværere, når man nu hacker hinanden og bruger falske nyheder«, siger Helle Lykke Nielsen.

USA har sit militære hovedkvarter i regionen i Qatar – en militærbase med 10.000 tropper. Men med Trump som præsident har USA omfavnet Saudi-Arabien i en charmeoffensiv, der har sikret, at sauderne nu vil købe for over 700 milliarder kroner våben af USA. Da den saudisk ledede boykot af Qatar blev indledt i maj, roste Trump tiltaget og antydede, at hans eget besøg i Saudi-Arabien få dage forinden havde været medvirkende årsag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lektor: Trump kan forværre sagen

Hvis det viser sig, at boykotten blev indledt på baggrund af et hackerangreb, vil det forværre en i forvejen rodet situation for amerikansk udenrigspolitik i regionen, påpeger Helle Lykke Nielsen:

»Trump laver rod i systemet, for hans egne embedsfolk ved ikke, hvad de skal gøre. Det ser vi ved, at Rex Tillerson (USA’s udenrigsminister, red.) i den forgangne uge har rejst rundt i regionen for at se, om han kan redde trådene ud«.

Trump har selv forsvaret sin linje med, at det intet problem vil være, hvis Qatar beder USA om at finde et andet sted til sin militærbase. »10 lande vil være villige til at bygge en ny til os og betale for den«, sagde Trump i sidste uge om militærbasen til Christian Broadcasting News.

Trumps tilgang kan ryste hele regionen, advarer Helle Lykke Nielsen:

»Det kan meget vel være, at sauderne vil klappe i hænderne over at få flyttet basen over. Men det vil give sikkerhedsmæssige rystelser i regionen. Tyrkiet støtter nu Qatar. Flytter Trump basen, bliver Qatar nødt til at søge militær og politisk støtte hos Tyrkiet og Iran i stedet. Det kan blive en dyb konflikt. Det har også konsekvenser for USA’s forhold til Tyrkiet, hvor Erdogan er ved at rykke sig væk fra Vesten. Jeg kan godt forestille mig, at Trump kan finde på det. Det vil ikke løse problemerne, blot forværre dem«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce