Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

USA's præsident, Donald Trump (t.v.), har sammen vicepræsident Mike Pence gjort en ændring af det amerikanske sundhedssystem til sit partis største mærkesag. Men ændringen møder modstand.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

USA's præsident, Donald Trump (t.v.), har sammen vicepræsident Mike Pence gjort en ændring af det amerikanske sundhedssystem til sit partis største mærkesag. Men ændringen møder modstand.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump lider nederlag i sin største mærkesag

Selv om republikanerne har flertal af mandaterne i Senatet, kan de ikke enes om at ændre den omstridte sundhedslov ObamaCare. Nu opfordrer præsident Trump sine partifæller til helt at fjerne sin forgængers logivning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trumps vigtigste politiske indgreb er sendt til tælling.

Det står klart, efter at yderligere to af den republikanske præsidents partifæller i Senatet nu har meddelt, at de er imod partiets forslag til en ændring af det amerikanske sundhedssystem.

Republikanerne har et flertal på 52 af de 100 mandater i Senatet. Men da to andre republikanske senatorer allerede på forhånd havde meddelt deres modstand, er forslaget nu reelt faldet, erkender partitoppen.

»Desværre står det nu klart, at indsatsen for at ophæve og straks erstatte det fejlslagne Obamacare ikke vil lykkes«, siger Mitch McConnell, som er republikanernes formand i Senatet, i en pressemeddelelse.

Blandt hovedpunkterne i den republikanske reform, som er blevet døbt ’TrumpCare’, er, at der skal skæres i den statsfinansierede dækning til amerikanere med lave indkomster. Pengene skal i stedet bruges til at annullere skattestigninger for højtlønnede, som ObamaCare-loven indførte.

Trump ville prale med den nye plan

Donald Trump har weekenden igennem haft telefonsamtaler med en række republikanske senatorer for at samle opbakning, herunder en af de to, som senest har meddelt sin modstand. Problemerne med at samle flertal skyldes, at nogle republikanere er imod deres eget partis ændring af Obamacare, fordi de mener, at ændringen går for vidt, mens andre er omvendt imod, fordi de mener, at ændringen ikke er vidtgående nok.

Donald Trump sagde ellers så sent som i forrige måned, at han følte sig sikker på, at planen for reformer af Obamacare ville blive godkendt i Sentatet.

»Vi vil prale med den nye plan, for denne her plan er virkelig veldrejet. Den har virkelig bragt Republikanerne sammen«, sagde Donald Trump i maj, da reformforslaget efter flere måneders kampe og nederlag var blevet godkendt i Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus.

Trump: Ophæv ObamaCare alligevel

I erkendelse af, at den nye plan alligevel ikke kunne bringe republikanerne sammen, opfordrer Trump nu i stedet sine partifæller til alene at stemme om den første del – at fjerne Obamacare - selv om man endnu ikke er enige om, hvad der skal komme i stedet.

»Republikanerne burde blot ’OPHÆVE’ det fejslagne ObamaCare nu og arbejde på en ny sundhedsreform, som vil begynde på en frisk. Demokrater vil tilslutte sig!«, skriver Donald Trump på Twitter.

Republikanerne burde blot ’OPHÆVE’ det fejslagne ObamaCare nu

Mitch McConnell vil forsøge at efterkomme præsidentens ønske med en afstemning i de kommende dage, meddeler han. Han antyder, at dette kan blive lettere at komme igennem med, da et flertal i partiet tilbage i 2015 var enige om at fjerne Obamacare. De aktuelle problemer med at samle et flertal i Senatet skyldes ifølge McConnell, at man ikke kan enes om, hvad der skal komme i stedet for.

Med indførslen af Obamacare i 2010 blev det lovpligtigt for alle amerikanere at have en sundhedsforsikring. Samtidig fik millioner af uforsikrede amerikanere adgang til billigere sundhedsforsikring, herunder folk som forsikringsselskaberne ellers afviste, fordi de allerede havde fået konstateret sygdomme.

Trump og andre kritikere af Obamacare har blandt andet peget på, at tiltaget har fordyret sundhedsforsikringerne for mange andre amerikanere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Millioner kan miste forsikring

Men hvis Obamacare ophæves uden noget andet som erstatning, vil 32 millioner mennesker miste deres forsikring i 2026, herunder 19 millioner, som vil miste adgangen til Medicaid – en regeringsfinansieret dækning til folk med meget lav indkomst.

Det viser en analyse, som udkom i januar i år fra Kongressens budgetkontor, hvor både republikanere og demokrater er repræsenteret.

Analysen viser, at forsikringerne samtidig vil stige i pris, hvis Obamacare ophæves. Det skyldes, at mange unge og raske amerikanere ventes at droppe deres nuværende forsikringer, hvis de ikke længere er lovpligtige. En større andel af forsikringstagerne vil dermed være ældre, og det vil højne selskabernes priser, lyder analysen.

Demokraternes leder i Senatet inviterer republikanerne til et tværpolitisk samarbejde om at skabe et nyt forslag til en reform af sundhedsvæsnet.

»I stedet for at gentage den samme fejlslagne partiopdelte proces endnu engang, bør republikanerne begynde på en frisk og arbejde med demokraterne på et lovforslag, som sænker forsikringspræmier, giver langsigtet stabilitet til markederne og forbedrer vores sundhedssystem«, skriver Chuck Schumer i en pressemeddelelse.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden