Den amerikanske præsident har mødt den japanske premierminister Shinzo Abe og hustruen Akie Abe ved flere lejligheder. Her i maj i Italien.
Arkiv: Andrew Medichini/AP

Den amerikanske præsident har mødt den japanske premierminister Shinzo Abe og hustruen Akie Abe ved flere lejligheder. Her i maj i Italien.

Internationalt

Lod Japans førstedame som om, hun ikke taler engelsk, så hun kunne slippe for at sludre med Trump?

Trump siger i et interview, at han sad i stilhed ved siden af Japans førstedame i næsten to timer. Hun taler ikke engelsk, forklarer den amerikanske præsident. En video på nettet har dog skabt spekulationer: Forsøgte premierministerens hustru bevidst at undgå Trump?

Internationalt

En time og tre kvarter.

Så lang tid sad den amerikanske præsident Donald Trump forleden til bords med Japans premierminister og hans hustru, da der var en pause i G20-mødet i Tyskland, og verdenslederne skulle spise middag.

En time og tre kvarter.

Det var en stund, der føltes som rigtig lang tid.

Det fortæller Donald Trump i et interview med den amerikanske avis The New York Times. Et interview, som flere på nettet i øjeblikket er helt oppe og køre over, fordi Trump – da han har talt sig varm og over for journalisten gengiver, hvordan han oplevede middagen med den japanske premierminister Shinzo Abe og hustruen Akie Abe – måske ubevist går i gang med at nedgøre sig selv, da præsidenten tror, at han nedgør sin borddames sprogkundskaber.

Interviewet med The New York Times udspiller sig sådan her:

»Så jeg bliver sat ved siden af hustruen til premierminister Abe, som jeg synes er en fantastisk fyr, og hun er en fantastisk kvinde, men hun taler ikke engelsk«, siger Trump.

Hun er en fantastisk kvinde, men hun taler ikke engelsk

Journalisten spørger:

»Du mener ingenting? Som i nul (engelsk, red.)?«

Trump svarer:

»Som i ikke engang 'hello'«.

Journalisten bemærker:

»Det må have været et akavet sted at sidde«.

»Altså, det er hårdt, fordi, du ved, du sidder der i...«, fortæller Trump, inden journalisten bryder ind og siger:

»Timer«.

»Altså middagen varede vel en time og 45 minutter«, siger Trump.

Det er denne udveksling, som har skabt overskrifter i adskillige medier verden over.

Talte engelsk på en konference

Årsagen er, at flere finder det yderst overraskende at læse, at Akie Abe ikke taler engelsk.

På Twitter bliver der ivrigt delt især en video, som viser den japanske førstedame, der holder en tale til en konference i New York i 2014. Det er en tale, der varer et kvarter. Det er en tale, der foregår på engelsk.

Godt nok kan man på videoen se, at Akie Abe læser op fra et papir. Man kan også diskutere, hvor godt hendes engelsk egentlig er. Men det kan undre, når Trump siger, at hun end ikke kunne sige 'hello', da han mødte hende forleden.

Den undren har selvfølgelig ført til spekulationer. For er det Trump, der i sit interview pynter på sandheden, eller har Akie Abe mon bevidst ladet som om, hun ikke taler engelsk, så hun kunne slippe for at skulle sludre med sin bordherre?

I flere medier er spørgsmålet blevet til overskriftstof.

»Japans førstedame Akie Abe kunne på mystisk vis ikke tale engelsk, da hun mødte Donald Trump til G20«, beretter mediet Newsweek.

USA Today eklærer, at »uanset hvad præsident Trump siger, så taler Japans Akie Abe engelsk«, mens overskrifterne hos The Independent og The Mirror lyder:

»Den japanske førstedame har måske i to timer ladet som om, at hun ikke taler engelsk for at slippe for at snakke med Trump«.

»Min nye helt«

Flere journalister tweeter også løs om sagen.

Blandt andre Jessica Valenti fra The Guardian og Emma Gray fra The Huffington Post.

Emma Gray mener, at hvis det er rigtigt, at Akie Abe helt bevidst spillede ikke-engelsk-kyndig, så gør det premierministerfruen til »en helt«.

Sam Thelman fra mediet Talking Points Memoer øjensynlig enig.

»Akie Abe er min nye helt«, skriver han.

Britiske BBC har kontaktet Japans udenrigsministerium for at forsøge at få sagen opklaret.

En talsmand fortæller, at ministeriet ikke vil kommentere samtalen mellem Trump og Abe, da den var privat.

»Men i mellemtiden anerkender vi, at præsident Trump i interviewet sagde, at han har nydt aftenen med hende (Japans førstedame, red.), og hun er virkelig en dejlig kvinde«, lyder det i en udtalelse fra ministeriet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce