Foto: Evan Vucci/AP
Internationalt

Trumps talsmand siger op på grund af uenighed

Den omstridte Sean Spicer forlader Det Hvide Hus.

Internationalt

Sean Spicer er blevet kaldt mange ondskabsfulde ting. Og han har kaldt andre temmelig mange ondskabsfulde ting.

Men nu kan Sean Spicer kalde sig selv for tidligere pressetalsmand for den amerikanske præsident, Donald Trump.

Den omstridte – og til tider latterliggjorte – Sean Spicer har sagt sit job op i Det Hvide Hus, fordi han er uenig i præsidentens udvælgelse af en ny kommunikationsdirektør.

Donald Trump udnævnte tidligere i dag Anthony Scaramucci som kommunikationsdirektør og få timer efter havde Sean Spicer meddelt, at han ikke længere vil være præsidentens ansigt udadtil.

Ifølge amerikanske medier skal Donald Trump have bedt Spicer om at blive, men Sean Spicer forklarede sin chef, at han anser ansættelsen af den nye kommunikationsdirektør som en »kæmpe fejltagelse«, skriver New York Times.

Trump-støtte får jobbet

Anthony Scaramucci er en betydningsfuld økonomisk bidragyder til Det Republikanske Parti og er ifølge New York Times en meget loyal Trump-støtte. Han erstatter Mike Dubke, som sagde op i maj efter en kort, tumultarisk tid som kommunikationsdirektør for en præsident, som ofte ser sig selv som sin egen bedste talsmand.

Anthony Scaramucci er ifølge avisen tæt på Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., og Scaramucci har en direkte linje til præsidenten, som han har kendt i mange år.

Men The New York Times skriver også, at Anthony Scaramuccis udnævnelse er usædvanlig, fordi han ikke har nogen traditionel kommunikationsbaggrund. Så det er formentlig snarere hans heftige forsvar for præsidenten på tv, der har gjort ham fortjent til posten som den øverst ansvarlige for kommunikationen ud af Det Hvide Hus.

Lidt af en overdrivelse

Sean Spicer har lige siden begyndelsen af Donald Trumps regeringsperiode stået i centrum af al polemikken om præsidentens kommunikationsmetoder.

Allerede i starten af sin karriere lagde Sean Spicer en standard ved at hævde, at fremmødet ved indsættelsen af Donald Trump var det største i USA’s historie. »Punktum«. På trods af at både tv-billeder og fotos klart viste, at Barack Obama havde et langt større publikum, da han blev indsat.

Og hvem husker ikke, da Sean Spicer på et pressemøde tilbage i april kritiserede den syriske præsident, Bashar al-Assads brug af kemiske våben mod sin befolkning:

»Du havde en person så ussel som Hitler, der end ikke sank så dybt som at bruge kemiske våben«, sagde Spicer, da han blev spurgt til Ruslands alliance med den syriske regering.

Han havde måske glemt, at Hitlers styre myrdede millioner af jøder – med gas.

Komiske Sean

Allerede få minutter efter nyheden om Spicers afgang skrev folk på Twitter: »Sean Spicer ude. Muhammed Saeed al-Sahaf inde«.

Muhammed Saeed al-Sahaf var den irakiske diktator Saddam Husseins informationsminister under den amerikanske invasion af Irak. Han blev kendt under navnet Komiske Ali – blandt andet fordi han rapporterede om irakisk sejr og fremrykning, da styret var helt pulveriseret.

Sean Spicer har på samme måde været genstand for hån, når han med ekstrem argumentation forsvarede sin præsident.

Det politiske netmedie Politico skriver, at nok var Spicers karriere kort, men det er måske »den mest mindeværdige pressesekretær for en amerikansk præsident nogensinde«.

Hans briefinger var så spektakulære, at de blev sendt på de amerikanske tv-stationer live, uanset hvad de handlede om. Og han blev karikeret igen og igen i talkshows.

Ifølge Politico var der dog en gryende respekt i det amerikanske pressekorps for hans ildhu i forsvaret for sin præsident, samtidig med at Spicer på det seneste tilsyneladende slappede mere af i jobbet og var knap så bidsk.

Men det skal have generet Donald Trump ganske meget, at en karikatur af Sean Spicer i talkshowet 'Saturday Night Live' blev spillet af en ... kvinde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce