Japans premierminister, Shinzo Abe, er blevet beskyldt for at misbruge sin magt till at hjælpe gamle venner. Det har fået mange vælgere til at vende sig imod ham. Her ses han på en pressekonference tidligere på ugen, hvor han præsenterede en regeringsomdannelse i et forsøg på at give sig selv ny medvind.
Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Japans premierminister, Shinzo Abe, er blevet beskyldt for at misbruge sin magt till at hjælpe gamle venner. Det har fået mange vælgere til at vende sig imod ham. Her ses han på en pressekonference tidligere på ugen, hvor han præsenterede en regeringsomdannelse i et forsøg på at give sig selv ny medvind.

Internationalt

Japans leder skal overbevise sine vælgere om, at han hverken er korrupt eller arrogant

I lang tid fremstod Japans premierminister, Shinzo Abe, som nærmest usårlig. Men nu er hans popularitet styrtdykket som følge af flere skandalesager - og hans arrogance.

Internationalt

Frem til foråret lignede Shinzo Abe en premierminister, som kunne sikre Japan det, landet ellers så tit havde savnet, siden det rejste sig i asken fra bomberne over Hiroshima og Nagasaki: Politisk stabilitet.
Så stor var Shinzo Abes popularitet, at det indtil for nylig var ventet, at han til næste år ville stille op til en tredje periode som premierminister, hvilket - hvis han vandt - ville gøre ham til den længstsiddende japanske premierminister i efterkrigstiden.
Men nu er det langt fra sikkert, at han kan få den nødvendige opbakning, for Shinzo Abe ligner mere og mere et offer for sin egen succes. Han har begået den fejl, at han følte sig så sikker på sin egen position, at han troede, at han kunne vokse ind i himlen.
Den slags bliver man straffet for som politiker.

Skandalesager

De seneste måneder har to skandalesager klæbet sig til hans person. Den første kom frem i marts og handler om, at en privatskole, der er kendt for ultranationalistiske synspunkter, har købt offentlig jord til en pris, der er usædvanlig lav. Mange mistænker Shinzo Abe for at være indblandet, fordi det har vist sig, at Abes hustru er æresrektor for skolen, og at hun derudover tidligere skulle have doneret et stort beløb til skolen i Abes navn.


Den anden sag handler om, at Shinzo Abe er blevet beskyldt for at hjælpe en mangeårig ven med at få tilladelse til at åbne en dyrlægeskole.
Selv afviser Abe, at han er blandet ind i de to sager, men skaden er sket.
I meningsmålinger er opbakningen til hans parti styrtdykket, og han får nu kun tilslutning fra omkring en fjerdedel af vælgerne - det laveste niveau, siden han trådte til i 2012. Samtidig led hans parti et stort nederlag ved et regionalvalg i Tokyo i sidste måned.
Shinzo Abes problemer bliver heller ikke mindre af, at hans forsvarsminister, som ellers var en af hans nære støtter og udset som en af hans mulige efterfølgere, i sidste uge måtte trække sig efter at være kommet med modstridende oplysninger i en sag, der har skabt uklarhed om Japans deltagelse i FN-missioner.

Han har optrådt meget arrogant, og det er der mange, som ikke har kunnet lide

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce


Jeffrey Kingston, der er professor i japansk politik på Temple University i Tokyo, mener, at Shinzo Abes fald fra tinderne ikke kun skyldes det konkrete indhold i de mange dårlige sager, men ligeså meget hans fremtoning, der nemt har kunnet give det indtryk, at han tog sine vælgere for givet.
»Han har optrådt meget arrogant, og det er der mange, som ikke har kunnet lide. Derfor har de mistet tilliden til ham«, siger han.
Jeffrey Kingston peger på, at de historiske erfaringer er, at det er meget svært at komme igen i japansk politik, når først man som premierminister er røget ned under de 30 procent i meningsmålingerne.

Regeringsomdannelse

Shinzo Abe forsøgte i denne uge at give sig selv nyt momentum ved at lave en regeringsrokade, men den blev ikke det friske pust, mange havde forventet, fordi Abe satsede på det sikre og mestendels satte velkendte ansigter ind på nye poster.
Samtidig kan garden af gamle kendinge også dække over, at Shinzo Abe nu er så svækket i sit eget parti, at dets unge stjerner muligvis ikke har ønsket at blive en del af hans hold for ikke at ødelægge deres egne muligheder fremover.
Shinzo Abes bedste chance for at overleve politisk synes derfor at være, at det største oppositionsparti også ligger i ruiner, fordi det ikke har formået at fremstå som et klart alternativ til hans regering. Her kan han håbe på, at vælgerne trods alt vil vende sig mod ham som det sikre kort i en tid, hvor Japan står over for store udfordringer både hjemligt og internationalt.
En fjerdedel af Japans befolkning er i dag over 65 år, og i 2055 ventes andelen at være steget til 40 procent samtidig med, at befolkningen på det tidspunkt anslås at være faldet fra de nuværende 127 millioner til 90 millioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Japan i ny rolle internationalt

Selv om Japan er verdens tredje største økonomi - kun overgået af USA og Kina - er det en udfordring at holde væksten oppe. Shinzo Abe har forsøgt sig med sin helt egen økonomiske kur - populært kaldet Abenomics - der kort sagt går ud på at pumpe penge ind i samfundet for at få forbrugerpriserne op, hvilket skulle sikre større overskud til virksomhederne og penge til de ansattes løn, så økonomien samlet kunne vokse. Men problemet er, at priserne ikke er steget så meget som forventet, hvilket får økonomer til at skændes om, hvorvidt Abes politik har været en succes eller fiasko.
Men lige nu er en af de største bekymringer i Japan Nordkorea, som de seneste måneder har fået for vane at lade sine prøvemissiler slå ned i havet lige uden for Japans kyster. Det har sat gang i en større diskussion om Japans rolle internationalt, hvor Japan er oppe imod minderne fra Anden Verdenskrig, men også sin egen forfatning, der forbyder Japan at have nogen militær rolle.
Shinzo Abe ønsker at ændre forfatningen for at give det japanske militær - der officielt omtales som selvforsvarsstyrker - en større mulighed for at skabe en modvægt til den nordkoreanske trussel.
Det har ikke kun skabt modvilje internt i Japan, men også i nabolande som Sydkorea og Kina, der både af historiske og politiske grunde ikke ønsker et stærkt Japan.
Selv om Kina i økonomisk størrelse allerede for flere år siden overhalede Japan, har Shinzo Abe set Kinas opstigning som en chance til at give Japan en ny rolle internationalt. Her spiller han på den frygt, der mange steder i Asien er for Kina, og den frygt bruger han til at indgå et net af alliancer med bl. a. Indien, der skal give Japan en stærkere position både politisk og handelsmæssigt.
Men alt det forudsætter, at han får genskabt opbakningen fra vælgerne, og det vil muligvis vise sig at være en forhindring større end Mount Fuji.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce