Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

USA's præsident, Donald Trump, fandt på, hvad han skulle sige undervejs, da han i en tale natten til onsdag tordnede mod Nordkorea.
Foto: Evan Vucci/AP

USA's præsident, Donald Trump, fandt på, hvad han skulle sige undervejs, da han i en tale natten til onsdag tordnede mod Nordkorea.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump improviserede sin svulstige 'bål og brand'-trussel

USA's præsident improviserede sit ordvalg, da han truede Nordkorea med død og ødelæggelse, forklarer Det Hvide Hus efter international kritik af Trumps svulstige sprogbrug.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump havde ikke koordineret sit ordvalg med sine rådgivere, da han i en tv-transmitteret tale natten til onsdag dansk tid truede Nordkorea med »bål og brand, som verden aldrig før har set«.

Præsidenten fandt selv på formuleringerne, oplyser Det Hvide Hus.

»Tonen og styrken i budskabet blev diskuteret på forhånd«, men ordene, som Trump brugte, »var hans egne«, siger pressesekretær Sarah Huckabee Sanders fra Det Hvide Hus til New York Times.

Forklaringen kommer, efter at Trumps svulstige sprogbrug er blevet mødt med undren og kritik fra USA's allierede. Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel, siger til Focus.de, at en demokratisk valgt præsident som Donald Trump bør undlade at opføre sig ligesom nordkoreanerne med så aggressiv en sprogbrug, som kun eskalere en i forvejen ophedet konflikt.

Medier: Trump fandt på ordene undervejs

Ifølge CNN og New York Times' oplysninger havde Trump ikke på forhånd skrevet ned, hvad han ville sige, så han improviserede sit ordvalg undervejs. Et stykke papir, præsidenten havde foran sig under talen, handlede ifølge avisen om et helt andet emne, han skulle adressere samme dag, nemlig regeringens indsats mod stofmisbrug.

Kritikken af Trumps tale bygger på, at amerikanske præsidenter sjældent i nyere tid har brugt så voldsomt et ordvalg, med mindre det handlede om et enormt angreb. Trumps tale om »bål og brand, som verden aldrig før har set«, sammenlignes med Harry S. Trumans advarslerne til japanerne i 1945 om, at »de må forvente en regn af ødelæggelse fra luften, hvis lige aldrig før er set på denne jord«. Trumans tale handlede om, at USA's havde kastet en atombombe over Hiroshima.

Det er svært at komme i tanke om en præsident, der før har anvendt en mere ekstrem sprogbrug under en krise som denne

»Det er svært at komme i tanke om en præsident, der før har anvendt en mere ekstrem sprogbrug under en krise som denne«, siger historikeren Michael Beschloss til New York Times og fortsætter:

»Præsidenter forsøger som regel at anvende et sprog, som er mere moderat, end hvad de selv privat måtte mene, fordi de altid har bekymret sig om, at deres sprogbrug kan eskalere en krise«.

En minister beroliger, en anden truer

Folkene omkring Trump har reageret vidt forskelligt på præsidentens voldsomme tale mod Nordkorea. Udenrigsminister Rex Tillerson har forsikret om, at talen intet ændrer på USA's forhold til Nordkorea.

»Jeg mener, at amerikanere bør sove trygt om natten og ikke bekymre sig om de seneste dages særlige retorik«, sagde Tillerson til amerikanske medier efter talen og uddybede, at Trump forsøgte at sende :

»Hvad præsidenten gjorde var at sende et stærkt budskab til Nordkorea i et sprog, som Kim Jong-un kan forstå, for det ser ikke ud til, at han forstår diplomatisk sprogbrug«.

Forsvarsminister Jim Mattis går den anden vej og har lagt sig op ad præsidentens retorik med en advarsel om, at Nordkorea risikerer »enden på dets regime og ødelæggelsen af dets folk«, hvis landet ikke dropper sine trusler mod USA.

McCain: Tomme trusler fra Trump

Blandt Trumps partifæller i Senatet er der undren over præsidentens voldsomme sprogbrug.

»Jeg er uenig i præsidentens udtalelser, for man må være sikker på, at man kan gøre, hvad man siger, at man vil gøre. De store ledere, jeg har kendt, truer ikke, med mindre de er klart til at handle, og jeg er ikke sikker på, at præsident Trump er klar til at handle«, siger den republikanske senator John McCain til radiostationen KTAR.

Nordkoreas første reaktion på Trumps tale var at kalde den for »fuldkommen vrøvl«. Landets militære ledelse gengældte Trumps voldsomme ord med trusler om at gøre »USA's fastland til et atomkrigens teater«. Desuden har Nordkorea meddelt, at det i midten af august vil være klar til at affyre fire missiler, som skal ramme 30-40 kilometer fra stillehavsøen Guam, hvor USA har en militærbase.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden