Foto: Evan Vucci/AP
Internationalt

Trump ripper op i sag om sydstatsmonument på Twitter

Trods protester fortsætter den amerikanske præsident kontroversielle udtalelser om sydstatsmonument.

Internationalt

Den amerikanske præsident, Donald Trump, holder fast i kontroversielle udtalelser om fjernelse af et monument fra borgerkrigen.

»Det er trist af se historien og kulturen i vores store nation blive flået fra hinanden med fjernelsen af smukke statuer og monumenter«, skriver præsidenten på Twitter.

Han skriver samtidig, at 'skønheden der bliver taget ud af amerikanske byer vil blive savnet', og at historien ikke kan ændres.

»Man kan ikke forandre historien, men man kan lære af den. Robert E. Lee, Sonewall Jackson - hvem er de næste, Washington, Jefferson? Så dumt«, skriver han.

Med sin kommentarer gentager Trump sin kritik af beslutningen om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant general under den amerikanske borgerkrig.

Statueen af sydstatsgeneralen Robert E. Lee
Foto: Steve Helber/AP

Statueen af sydstatsgeneralen Robert E. Lee

Statuen er opstillet i Charlottesville, Virginia og portrætterer generalen, der kæmpede under Den Amerikanske Borgerkig, hvor sydstaterne gik i krig i 1861 for retten til at have sorte slaver. De tabte krigen til nordstaterne.

Statuen står opstillet i en park i Charlottesville.

Lørdag protesterede flere hundrede højreorienterede mod fjernelsen af statuen i byen, som byens byråd besluttede tidligere på året.

Blandt andet medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har stået i spidsen for, var med i protesterne.

Der lød skrig og råben, blev uddelt knytnæveslag og kastet med flasker, da de højreorienterede forsøgte at presse sig forbi en gruppe moddemonstranter.

De voldelige protester betød, at der blev erklæret undtagelsestilstand i byen.

Siden protesterne fandt sted udtalte Donald Trump sig i medierne, men blev kritiseret for ikke at tage nok afstand til de højreorienterede protester.

Samtidig har det ført voldsom kritik med sig, at præsidenten forsvarer monumentet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce