Billedet er fra januar, hvor Donald Trump satte sit hold. Fra venstre er det præsidenten selv, stabschef Reince Priebus, vicepræsident Mike Pence, national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, chefstrateg Steve Bannon og pressetalsmand Sean Spicer. Kun præsidenten og vicepræsidenten er stadig i embedet. (arkivfoto)

Billedet er fra januar, hvor Donald Trump satte sit hold. Fra venstre er det præsidenten selv, stabschef Reince Priebus, vicepræsident Mike Pence, national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, chefstrateg Steve Bannon og pressetalsmand Sean Spicer. Kun præsidenten og vicepræsidenten er stadig i embedet. (arkivfoto)

Internationalt

Forsker: Inderkredsen er smuldret og problemet er kaos-præsidenten selv

Uroen vil ifølge USA-forsker fortsætte i Det Hvide Hus, selvom der med Steve Bannons exit kun er én tilbage fra Trumps oprindelige inderkreds.

Internationalt

Først var de fem spidser i Donald Trumps inderkreds. Med chefstrateg Steve Bannons afsked fredag er der nu kun én tilbage, vicepræsident Mike Pence.

Præsidenten skaber så meget kaos omkring sig, at det ikke er til at få noget fra hånden på Capitol Hill, og de hyppige udskiftninger er et desperat forsøg på at skabe en slags normalisering i Det Hvide Hus, siger USA-forsker ved Syddansk Universitet Niels Bjerre-Poulsen.

Men han pointerer, at det er lige så effektivt som at bekæmpe baghavens ukrudt ved at slå græs i forhaven, for man kan sætte nok så fornuftige folk på posterne uden effekt, når ejendomsmogulen bevarer pladsen på toppen af det hele.

»Det bliver ikke mere normalt, så længe Trump er præsident. Det meste rod kommer fra ham, og hans folk skal på en eller anden måde forsøge at rydde op efter ham«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Spurgt om, hvorvidt han har tiltro til, at den nye stabschef, John F. Kelly, kan sikre en smule ro på tropperne, svarer Niels Bjerre-Poulsen:

»Nej, det har jeg ikke. Uanset hvor effektiv en mand han er, er det Trump, der er problemet«.

Præsidentens luner hærger

Det er lykkedes Trump at skille sig af med chefstrategen Steve Bannon, stabschefen Reince Priebus, pressetalsmanden Sean Spicer og den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn på sine første otte måneder i embedet.

Det handler om Trump selv og hans ego. Hvem fylder for meget for ham, og hvem kommer i vejen

De fire var aldrig en kernefamilie, som den, Trump har installeret i vestfløjen af Det Hvide Hus, men deres afsked handler ifølge Niels Bjerre-Poulsen ikke om, hvordan de kom ud af det med hinanden. Det er konstant et spørgsmål om, hvorvidt Trump finder sine folk brugbare og loyale eller ej.

»Det handler om Trump selv og hans ego. Hvem fylder for meget for ham, og hvem kommer i vejen«, siger han.

Den amerikanske præsident har omgivet sig med kontroversielle personer som strategen Steve Bannon og den selvantændende kommunikationschef Anthony Scaramucci, men det er ifølge USA-forskeren altid, når Donald Trump selv sætter en mikrofon for munden eller trykker 'tweet' på mobilen, at kaos og forvirring opstår.

Ubegrundet optimisme

Selv om Steve Bannons exit giver anledning til optimisme blandt flere republikanere, påpeger Niels Bjerre-Poulsen, at Trumps kaos-stil kører fint videre uden Bannon.

»I mandags fik staben ham til at læse en erklæring op, der fordømte Ku Klux Klan og nazisterne. Han så ud, som om det var et gidselbånd, han indspillede. Dagen efter var der så pressemøde, hvor han fyrede den af og sagde, hvad han i virkeligheden mener: at der var gode folk blandt demonstranterne fra det yderste højre. På den måde ødelagde han alt, hvad de lige have forsøgt at rette op på«, siger Bjerre-Poulsen.

Han peger på, at når Trump er så umulig at regne ud, er der få, der har lyst til at have ham som chef. Og uanset hvad han selv mener, er dette ikke en præsident, der kan klare sig uden dygtige ansatte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce