Internationalt

Her lå bombefabrikken, hvor det hele begyndte

I en søvnig 'urbanización' i skyggen af en gigantisk cementfabrik og 200 km syd for Barcelona lagde ingen mærke til de unge mænd og de mange gasflasker i det lejede hus.

Internationalt

Den enorme eksplosion kort efter midnat mellem onsdag og torsdag var tilsyneladende første gang, de 70-80 beboere i ’Urbanización Montecarlo’ for alvor lagde mærke til deres nye naboer.

En større gruppe unge mænd med marokkanske rødder var i de sidste par måneder begyndt at komme og gå ved huset.

Den natlige eksplosion jævnede helt bogstaveligt et hus i bebyggelsen små 200 meter fra kysten med jorden.

Hvad der i første omgang lignede en gaseksplosion og dermed en tragisk ulykke i et ret kedeligt hus i en af de bebyggelser, som snor sig langs de spanske kyster, viste sig siden ifølge de spanske myndigheder at være det formodede centrum for en mindst 12 mand stor terrorcelles omhyggelige forberedelser til et meget omfattende terrorangreb med bilbomber.

I dag ved vi, at det hele begyndte med eksplosionen i ’Urbanización Montecarlo’.

Efter det vanvittige attentat på Ramblaen i Barcelona og amokkørslen i Cambrils kunne politiet i løbet af fredagen stykke et billede sammen af en omfattende terrorplan. Trådene førte dels til huset ved kysten, dels til byen Ripoll nord for Barcelona, hvor hovedparten af de døde og de anholdte enten boede eller var vokset op.

Flere lig i ruinerne

Navnet på området med husene bag olivenlunden lover mere, end det kan holde. Der er langt fra ’Urbanización Montecarlo’ til casinoer, glimmer og store lystyachter. Faktisk skæmmes udsigten til den klippefyldte Middelhavsstrand af skyggerne fra en enorm cementfabrik i baglandet og havneanlægget, hvorfra cementen sejles ud i verden.

På en lokal bar i den nærliggende by Alcanar forklarer gæsterne og bartenderen ivrigt, at huset nok var et af flere, som udlejes af banker, der overtog mange kuldsejlede byggeprojekter i området efter Spaniens økonomiske nedtur i 2008.

Herfra ville den catalanske terrorcelle efter alt at dømme gennemføre et eller flere omfattende bilbombeangreb mod Barcelona og andre turistområder på den catalanske kyst.

Men noget gik helt galt i den bombefabrik, som terroristerne havde opbygget. Før politiet fik lagt en jernring om området, beskrev nogle af naboerne i de lokale medier, hvordan hele området rystede ved eksplosionen, der kunne høres over en kilometer væk.

»Sten og betonstykker regnede ned over os. Tænk, hvis der havde været gæster ude ved vores swimmingpool«, har receptionisten på det lille Hostal Montecarlo, der har lagt navn til hele området, forklaret til avisen El Confidencial.

Hostal Monetecarlo et par hundrede meter fra eksplosionen var i går omdannet til centrum for medierne, der efterhånden fandt frem til stedet.

Bag politiets afspærringer kunne man se en større samling gasflasker ligge under et stort træ, men politifolkene kunne eller måtte ikke forklare, om de også havde tilknytning til den pulveriserede bombefabrik.

I første omgang fandt redningsfolkene en dræbt og en hårdt såret i ruinerne, men efter et døgns undersøgelser og dna-tests af ligresterne har spansk politi konkluderet, at der er tale om to døde samt den hårdt sårede.

Den ene af de dræbte i ruinerne er muligvis identisk med en yngre imam fra Ripoll, der mistænkes for at have været manden bag ’lynradikaliseringen’ af den store gruppe unge mænd.

Straks efter eksplosionen blev den hårdt sårede bragt til hospitalet i Tarragona. Da den mulige sammenhæng med amokkørslerne gik op for politiet, udstationerede man betjente på sygehuset og forsøgte omgående at afhøre den sårede. Han har nægtet at udtale sig, skriver det spanske dagblad El País.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Satans moder i kælderen

Politiet har forklaret, at der nu er fundet spor af ingredienser til sprængstoffet TATP i kælderen under murbrokkerne. Teorien er, at TATP, der er kendt for at være let at lave, men ekstremt farligt at håndtere, sammen med mindst 20 gasflasker skulle udgøre en eller flere bilbomber. De skulle placeres i de mindst to varevogne, som en af cellens medlemmer havde lejet.

TATP eller ’Satans moder’, som det kaldes, er et sprængstof, som ofte er blevet brugt af Islamisk Stat eller grupper og enkeltpersoner, som har ladet sig inspirere af Islamisk Stats opfordringer til angreb i Vesten. TATP har også været brugt i andre sager og kendes i Danmark fra den såkaldte Glasvej-sag, hvor to terrorister eksperimenterede med stoffet.

Et eller flere storstilede selvmordsangreb var angiveligt plan A for terrorcellen. Da bombefabrikken i feriehuset eksploderede, startede de på plan B. Et klassisk primitivt angreb med køretøjer mod tætte menneskekoncentrationer, sådan som Europa har set det seks gange tidligere inden for et år.

Myndighederne vurderer, at hvis terroristerne var blevet færdige med bilbomberne, kunne de allerede høje tabstal være blevet markant højere.

Nu måtte terrorcellen ’nøjes’ med de primitive angreb på uskyldige og sorgløse mennesker i Barcelona og i Cambrils. 14 er dræbt, 12 er fortsat i livsfare, og mange flere er blevet behandlet for mindre skader.

Kort efter angrebet i Barcelona intensiverede politiet bevogtningen af blandt andet strandpromenaden i Cambrils, hvor gruppens andet angrebsforsøg blev forpurret, før det gik helt galt. De fem terrorister forsøgte at køre deres sorte Audi A3 ind i de sene strandgæster på byens strandpromenade, men blev standset ved en politiafspærring.

De fem var udstyret med noget, politiet antog for at være bombebælter. Fire blev dræbt af en enkelt politibetjent med automatvåben, da de forsøgte at komme væk fra den forulykkede bil , mens en femte slap væk og og kort efter blev skudt og dræbt på gaden af civilklædt politi. Senere har det vist sig, at bælterne var attrapper i samme stil, som blev brugt under angrebet i London i januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Omfattende eftersøgning

Ifølge enkelte aviser var der yderligere en eksplosion ved gruppens hus kort tid efter den første, og lørdag lød bragene fra mindre såkaldte kontrollerede eksplosioner ved huset. Myndighederne har ikke oplyst, hvorfor det var nødvendigt at foretage sprængninger af den type, som typisk udføres, når der opstår frygt for flere bomber.

Samtidig gennemførte spansk politi ransagninger på flere adresser, især i Ripoll, og flere busser er blevet gennemsøgt i forsøget på at finde den sidste terrorist, der også formodes at være manden, der sad bag rattet i den hvide varevogn, da det hele startede på Ramblaen i Barcelona.

Syv af gruppens medlemmer er døde – to blev dræbt i bombefabrikken, fem i Cambrils – mens fire, herunder den sårede fra det kedelige hus ved kysten, er anholdt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce