Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ende Gelände
Foto: Ende Gelände

Over 1.000 aktivister har blokeret et jernbanespor til et kraftværk tre steder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaaktivister blokerer brunkulsminer og kraftværker i Tyskland

Aktivister forsøger igen i år at få sat fokus på Tysklands store produktion og forbrug af brunkul. Aktionerne har også deltagelse fra Danmark.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af aktivister deltager i disse dage i en stribe aktioner i den tyske delstat Nordrhein-Westphalen mod brugen af det stærkt klimabelastende brunkul i kraftværker. Lørdag eftermiddag nåede 1.200 aktivister frem til det jernbanespor, hvor brunkul transporteres frem til det enorme kraftværk Neurath, og blokerede sporet tre steder.

»Vi lader os ikke standse. Vi stiller os direkte i vejen for denne gammeldags form for energiproduktion. For hvis vi vil forhindre de værste virkninger af den globale opvarmning, må vi straks droppe det klimaskadelige brunkul«, siger Janna Aljets, talskvinde for organisationen bag aktionerne, Ende Gelände.

Blandt aktivisterne på jernbanesporet er flere danskere. De er indstillet på at blive på sporene natten over og håber ad den vej at tvinge kraftværket til at lukke i det mindste delvis ned i en periode.

Neurath tog så sent som i 2012 to nye, store blokke i brug.

Aksel Rosager Johansen fra den danske afdeling af Ende Gelände siger i telefonen fra sin position på jernbanesporet, at aktionens udvikling afhænger af politiet.

»Stort set alle dem, jeg sidder samme med, har udstyr med, så de kan overnatte på skinnerne. Vi håber, at politiet ikke synes, det er værd at bruge ressourcer på at flytte os, fordi de ved, at aktionen kun varer et par dage og i øvrigt er helt fredelig«, siger Aksel Rosager Johansen.

Han deltog i en lignende aktion sidste år, rettet mod de store brunkulsminer i den østlige del af Tyskland. Her holdt politiet sig i ro i begyndelsen, men senere kom det til sammenstød med politiet og højreradikale moddemonstranter.

I år er målet  for aktionerne produktionen af brunkul og brugen i kraftværker i området omkring Köln i det vestlige Tyskland.

Aktionerne begyndte fredag og er spredt over et stort område med mange kilometer mellem hvert sted, idet de er rettet både mod miner og kraftværker. Der er menneskekæder og cykeldemonstrationer og aktivister, der lænker sig fast her og der.

Ende Gelände
Foto: Ende Gelände

Aktionerne omfatter også mere klassiske demonstrationer.

Det er en udfordring for politiet, siger en talsmand for politiet i Aachen, Paul Cemen, til netudgaven af det tyske dagblad taz:

»Demonstranterne forsøger at skabe forskellige brændpunkter. De vil binde os på mange steder«.

Fredag fjernede politiet efter ni timer aktivister fra den jernbanelinje, som blev besat igen lørdag.

Verdensrekord i brunkul

Tyskland er verdens største producent af brunkul, som belaster klimaet med endnu mere CO2 end stenkul, fordi elproduktion på basis af brunkul er mindre effektiv end på basis af stenkul.

Ende Gelände og flere andre miljøorganisationer, som deltager i aktionsdagene, mener, at brugen af brunkul står i stor modsætning til Tysklands klimapolitik og landets grønne profil.

Tyskland er i gang med at afvikle brugen af atomkraft, hvilket ikke ligefrem gør det lettere at sige farvel til kullene, der står for 40 procent af energiproduktionen. Dertil kommer de mange arbejdspladser i kulindustrien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge nyhedsbureauet Reuters undgår forbundskansler Angela Merkel at tale om kul i den igangværende valgkampagne. De Grønne er det eneste parti, som har sat en slutdato for brugen af kul i Tyskland. De vil have det udfaset i 2030.

Aksel Rosager Johansen vurderer, at aktionerne har deltagelse af omkring 4.000 aktivister. Det er flere end sidste år, men et stykke fra de 8.000, som arrangørerne havde håbet at nå op på i år.

Ende Gelände
Foto: Ende Gelände

Aktionerne mod brunkul foregår mange steder samtidig.

En anden af de danske deltagere, Jens Lund, som i sit arbejde som lektor på Københavns Universitet har beskæftiget sig med et aspekt af den internationale klimapolitik, kalder aktionerne for »en kedelig, men nødvendig måde at handle på«.

Det drejer sig om at råbe politikerne op, for det er »urealistisk og urimeligt at forvente, at vi selv kan løse det her som individer«, siger Jens Lund. Han understreger, at han deltager i aktionen som privatperson.

Aktionerne i brunkulsområdet i Nordrhein-Westphalen slutter tirsdag. Mange af de danske deltagere ventes dog at tage hjem søndag, fordi de skal på arbejde mandag, oplyser Aksel Rosager Johansen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden