Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Arkivfoto fra 2013 af 'Amerikas sejeste sherif' Joe Arpaio, der netop er blevet benådet af præsident Donald Trump.
Foto: Ross D. Franklin/AP

Arkivfoto fra 2013 af 'Amerikas sejeste sherif' Joe Arpaio, der netop er blevet benådet af præsident Donald Trump.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump kritiseres for benådning af kontroversiel sherif

Præsident Donald Trump benåder den kontroversielle sherif Joe Arpaio og underskriver lov, der forbyder transkønnede i hæren, mens orkanen Harvey hærger delstaterne Texas og Louisiana.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens orkanen Harvey ruskede godt og grundigt i delstaten Texas, meddelte præsident Donald Trump, at han benåder den kontroversielle sherif Joe Arpaio.

Det skriver CNN.

»Jeg er glad for at kunne informere jer om, at jeg netop har benådet den 85-årige amerikanske patriot, sherif Joe Arpaio. Han opretholdt sikkerheden i Arizona!«, lød det på præsidentens altid aktive Twitter-konto fredag.

Arpaio, der kalder sig selv »Amerikas sejeste sherif«, er dømt for at se stort på, at en domstol bad ham stoppe ulovlige patruljeringer i Arizona specifikt rettet mod latinamerikanere. Arpaio skulle efter planen modtage sin strafudmåling 5. oktober, hvor han kunne se frem til 6 måneders fængsel. Det slipper han nu for.

I en kort pressemeddelelse udsendt sent fredag aften lovpriser Det Hvide Hus Arpaios karriere:

Præsidentens benådning af Joe Arpaio, som ulovligt gik efter latinamerikanere, undergraver hans respekt for loven

»I løbet af sin tid som sherif har Arpaio fortsat sit livsværk, der bestod i at beskytte borgerne mod kriminelle plager og illegal immigration. Sherif Joe Arpaio er nu 85 år gammel, og efter mere end 50 års beundringsværdig tjeneste for nationen er han en værdig kandidat til en præsidentiel benådning«, lød det i pressemeddelelsen ifølge CNN.

Beslutningen om at benåde Arpaio blev hurtigt kritiseret af Trumps politiske modstandere. Blandt andre af republikaneren John McCain, der på Twitter skrev, at præsidentens benådning af Joe Arpaio undergraver hans respekt for loven.

»Præsidentens benådning af Joe Arpaio, som ulovligt gik efter latinamerikanere, undergraver hans respekt for loven«, lød det.

Også formanden for Repræsentanternes hus Paul Ryan, der er en af de mest magtfulde republikanere, mener, at det var en fejl at benåde sheriffen.

»Ordensmagten har et særligt ansvar for at respektere folks rettigheder i USA. Vi burde ikke tillade, at nogen tror, at det ansvar ikke længere gælder efter denne dom«, siger Paul Ryan i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I ly af orkanen Harvey

Tidspunktet for Arpaios benådning er måske ikke helt tilfældig. En orkan kan nemlig være praktisk, hvis man er USA's præsident og har en række mere eller mindre kontroversielle nyheder, man gerne vil kamuflere.

Det er i hvert fald de beskyldninger, som flere politikere og kommentatorer ifølge Time Magazine nu retter mod Donald Trump efter Det Hvide Hus offentliggjorde tre nyheder i løbet af kort tid, mens nyhedskanalerne sendte non-stop billeder fra orkanen Harveys hærgen af Texas.

Først kom meddelelsen om, at forbuddet mod transkønnede personer i den amerikanske hær træder i kraft. Umiddelbart efter skrev præsidenten på Twitter, at han havde benådet den kontroversielle sherif Joe Arpaio. Og til sidst kom nyheden om afskedigelsen af den omstridte sikkerhedsrådgiver i Trump-administrationen Sebastian Gorka, der længe har været en torn i øjet på Trump, blandt andet på grund af forbindelser til den ungarske yderste højrefløj, og hans fjendtlige tilgang til Islam.

Og tror man på Senatets demokratiske leder Charles Schumer, har Donald Trump altså brugt orkanen Harvey som en lynafleder.

Han skriver i en række tweets, at Trump i ly af orkanen Harvey udsender kontroversielle nyheder for at undgå opmærksomhed. »Så trist, så svagt«, afslutter Schumer.

Pressesekretær i Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders har ikke svaret på Time Magazines spørgsmål om timingen af nyhederne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden