Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Frankrig og Tyskland vil sætte sig i spidsen for at få it-giganter til at betale mere i skat.
Foto: Francois Mori/AP

Frankrig og Tyskland vil sætte sig i spidsen for at få it-giganter til at betale mere i skat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frankrig og Tyskland gør nyt forsøg på at stoppe it-giganternes skattefinter

Frankrig og Tyskland tager initiativ til at tvinge it-giganter som Google og Apple ud af skattely.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-giganter som Google, Facebook, Amazon og Apple skal ikke længere kunne slippe billigt i skat ved at rykke deres overskud over grænser til lande, der lokker med lav skat.

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, varsler, at Frankrig og Tyskland til september vil lancere et forslag til beskatning af internetgiganter, så de betaler »fair bidrag« i de lande, de tjener penge i.

»Vi foreslår, at man tager overskuddene fra disse virksomheder som referencepunkt og bruger disse til at fastlægge et skatteniveau, så disse virksomheder betaler det, de skal, til statskassen i de lande, hvor de tjener penge«, lød det i søndags fra Bruno Le Maire ifølge nyhedsbureauet AFP.

Google betalte 3 millioner i skat i 2015

Budskabet, der i øvrigt blev leveret via Facebook, er en logisk opfølgning på den franske valgkamp, hvor Emmanuel Macron lovede en hård kurs over for de amerikanske it-giganter. Ifølge den franske præsident udgør det lave skatteniveau for disse virksomheder et konkurrenceproblem for europæiske virksomheder, der ikke på samme måde kan benytte sig af den såkaldt lovlige, men aggressive skatteplanlægning.

I dag kan en it-virksomhed rykke en del af overskuddet fra Danmark til et søsterselskab i et land, hvor selskabsskatten er langt lavere. Eksempelvis kan man læse på Skats hjemmeside, at Google Danmark betalte godt 3 millioner kroner i skat i 2015 og havde en skattemæssig indkomst på godt 14 millioner kroner. De relativt lave beløb – set i forhold til en anslået omsætning i Danmark i milliardklassen – skyldes, at Google fakturerer de fleste ordrer til Googles europæiske hovedkvarter i Irland.

Detaljerne i fransk-tyske forslag kendes endnu ikke, men det har vist sig vanskeligt at sætte ind mod skatteudfordringen. Både EU og OECD har i årevis arbejdet på at finde effektive midler, der kan samle lande som henholdsvis taber og vinder på status quo.

Skattekonkurrence mellem lande

Hos Oxfam Ibis, en interesseorganisation, der bekæmper global ulighed og fattigdom, glæder direktør Lars Koch sig over, at EU’s to store økonomier nu har sat sig for at drive dagsordenen fremad.

»Hvis Frankrig og Tyskland sætter sig for at være en motor bag det, tror jeg, at man som minimum kan få skabt en større gennemsigtighed, et grundlag for, at man kan få indsigt i de mekanismer, der er inden for selskaberne, og dermed også for efterfølgende handling«, siger Lars Koch og tilføjer, at skatteunddragelsen er et globalt fænomen, som ikke kan løses af EU-lande alene.

Og det er i øvrigt svært nok at finde EU-sammenhold om et kompromis.

»De fleste er enige om, at skat skal betales der, hvor den økonomiske aktivitet foregår, i stedet for der, hvor det bedst kan betale sig i forhold til at minimere skattebetalingen. Her er der så nogle lande, for eksempel Irland og Holland, som prøver at lave skattekonkurrence – en konkurrence på at stjæle skattebase fra andre lande«, siger Lars Koch.

Frankrig har forsøgt at få Google til at betale milliarder i skat til den franske statskasse, men kravet har ikke fået opbakning i retten. En fransk domstol vurderede tidligere på året, at de indtægter, som Google havde faktureret i Irland, ikke var skattepligtige i Frankrig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danske politikere roser initiativet

Morten Løkkegaard, medlem af Europaparlamentet for Venstre, deler den bekymring, som det fransk-tyske tiltag er udtryk for. Nu glæder han sig til at se de konkrete forslag til september.

»Skatter er en opgave for medlemsstaterne, så vi ønsker ikke en fælles EU-skat. Men vi vil gerne have en rimelighed i forhold til den meget dominerende stilling, som it-giganterne har. Der er behov for at få kigget på deres stilling i Europa, sådan at de ikke får udmanøvreret alle konkurrenter og udnytter de fordele, der er ved ikke at være en europæisk virksomhed«, siger Morten Løkkegaard.

Jeppe Kofod, socialdemokraternes gruppeformand i Europaparlamentet, ser frem til at høre mere om forslaget.

»Problemet inden for den kategori af virksomheder er, at det er meget svært at foretage beskatningen – at finde ud af, hvor værdierne bliver skabt og skal beskattes. Hvis Frankrig og Tyskland har nogle ideer til, hvordan vi kan gøre det, er det rigtigt godt« siger Jeppe Kofod og tilføjer om formålet med indsatsen:

»Hvis eksempelvis Luxembourg gerne vil holde skattesatsen lav, er det deres valg, men de må ikke hjælpe virksomhederne til at undgå at betale skat af de aktiviteter, som de har i Danmark eller andre EU-lande. Hele pointen er, at man ikke skal kunne overføre fortjenesten til et land, hvor man nærmest ikke beskatter den«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden