Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere


Frivillige hjælper politiet i Texas med at undersøge endnu et oversvømmet hus i byen Dickinson, der er hårdt ramt af den tropiske storm Harvey. Foto: AP
Foto: Fox Tom/AP

Frivillige hjælper politiet i Texas med at undersøge endnu et oversvømmet hus i byen Dickinson, der er hårdt ramt af den tropiske storm Harvey. Foto: AP

Internationalt

Houston har et problem: Harveys styrke er vores skyld

Videnskaben kan stadig ikke bevise, at katastrofale storme som i Texas skyldes menneskeheden. Men de menneskeskabte klimaforandringer puster til det ekstreme vejr, siger forskere.

Internationalt

Det slår aldrig fejl. Hver gang især den vestlige verden bliver ramt af et altødelæggende vejrfænomen, rejser spørgsmålet sig uundgåeligt: Har vi nu omsider fået det endegyldige bevis på, at de menneskeskabte klimaforandringer er i færd med at ændre kloden fundamentalt?

Og hver gang må videnskabsfolk verden over skuffe offentligheden og tage forbehold, når de beskriver sammenhængen.

Det gælder også nu, da millionbyen Houston i den amerikanske delstat Texas med guvernørens ord er ramt af »en af de værste katastrofer, som USA nogensinde har stået foran«.

Men når det så er sagt, bliver der skruet op for retorikken i disse døgn, hvor omkring ti mennesker menes at være omkommet og i hundredtusindvis ramt af de bibelske regnskyl fra den tropiske storm Harvey, hvis katastrofale følger langtfra er drevet over. Vandmasserne taler deres tydelige sprog.

For som den anerkendte klimaforsker Michael E. Mann fra Pennsylvania State Universitetet sammenfatter det i den britiske avis The Guardian:

Det er et faktum, at klimaforandringerne har gjort stormen mere dødelig og katastrofal.

»Harvey er med stor sikkerhed mere intens, end den ellers ville have været uden den menneskeskabte opvarmning, hvilket betyder stærkere vinde, større storm-ødelæggelser og større flodbølger«, skriver Michael Mann.

»Alt bliver mere sindssygt«

Selv om forskerne ikke kan bevise, at klimaforandringerne skabte Harvey, har den utvivlsomt forstærket riskoen for ødelæggelser og dødsfald i USA’s fjerdestørste by, lyder forskerens konklusion.

Mens den klimaskeptiske præsident Donald Trump er på vej til det katastroferamte Texas, har det amerikanske medie Vox med hjælp fra forskere kogt forbindelsen mellem den globale opvarmning og stormen Harvey ned til ni centrale punkter. I det sidste punkt bliver det konkluderet, at klimaforandringerne nu er blevet en del af alle historier:

»Vi ved ikke med sikkerhed, hvad fremtiden bringer, men vi har en sikker fornemmelse af, at det bliver mærkeligt. Med mere energi fra varmen vil alt blive mere sindssygt – flere hedebølger, flere gigantiske regnskyl, mere tørke, flere oversvømmelser ... Så vi må se at komme videre, end at det tilbagevendende skyldes klimaforandringer«.

Herhjemme har klimaforsker Martin Stendel fra Danmarks Meteorologiske Institut især hæftet sig ved de store nedbørsmængder med Harvey, der ser ud til at blive uden historisk sidestykke. Vindstyrken var oppe i den næsthøjeste kategori, hvilket er blevet observeret før. Men regnen styrter ned i ufattelige mængder.

»Tropiske storme er et naturligt fænomen, som vi altid har haft og også vil se i fremtiden. Men de menneskeskabte klimaforandringer forværrer effekten af Harvey. Vandet i Den Mexicanske Golf er helt op til 31 grader for tiden, hvilket er ganske usædvanligt. Uden de ekstremt høje vandtemperaturer ville stormen slet ikke kunne have udviklet sig på denne måde«, siger Martin Stendel.

Tropiske storme er et naturligt fænomen, som vi altid har haft og vil se i fremtiden. Men de menneskeskabte klimaforandringer forværrer effekten af Harvey

Om stormen Harvey får præsident Trump og hans politiske bagland i Texas til at fortryde eller overveje beslutningen om at forlade den globale klimaaftale fra Paris er en anden historie.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce