Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Et arkivbillede fra en tidligere demonstration mod styret i Aserbajdsjans hovedstad, Bakun.
Foto: Sultanova Aida/AP

Et arkivbillede fra en tidligere demonstration mod styret i Aserbajdsjans hovedstad, Bakun.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hemmelige penge betalte Aserbajdjans kaviardiplomati i Europa

Politikere modarbejdede kritik af Aserbajdsjan i Europarådet. Mistanke om korruption fører nu til undersøgelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et særligt udvalg under Europarådet indleder nu en undersøgelse af en mulig pengestrøm fra diktaturstaten Aserbajdsjan til fremtrædende medlemmer af Europarådets Parlamentariske Forsamling, Pace, som angiveligt har modtaget store beløb for at modarbejde vedtagelse af resolutioner, som fordømmer styrets grove overtrædelse af menneskerettigheder.

Det er et gennembrud i en sag, der har været længe undervejs. Allerede i 2012 skrev tænketanken ESI, European Stability Initiative, i en rapport, at Aserbajdsjan betalte medlemmer af Pace for at stoppe kritik af landet, der har været medlem af organisationen siden 2001.

I denne sag har den ene beskidte hånd forsøgt at vaske den anden

I februar indledte en anklager i Milano en undersøgelse af formanden for den konservative gruppe i Pace, italieneren Luca Volontè, som anklagemyndigheden mistænker for at have modtaget over 15 millioner kr. i kontanter fra Aserbajdsjan mod at bremse kritiske resolutioner om forholdene i landet.

Stærke politiske kræfter har modsat sig iværksættelsen af den undersøgelse, som nu finder sted.

»Det har været en hård politisk kamp for at få nedsat den kommission«, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, der er medlem af Folketinget og et af de danske medlemmer af Pace, som mødes til samlinger i Strasbourg. Europarådets formål er at sikre den fælles kulturarv og idealer som demokrati og menneskerettigheder samt at hjælpe medlemsstaterne i deres økonomiske og sociale udvikling.

»Venstrefløjsgruppen og den socialdemokratiske gruppe, som har presset på for en undersøgelse, har mødt stærk modstand fra flere grupper og fra Pace’s formand, Pedro Agramunt«, siger Nikolaj Villumsen, som tilføjer: »I denne sag har den ene beskidte hånd forsøgt at vaske den anden«.

Hård politisk kamp

Den vurdering står han langt fra alene med.

»Europarådets adfærdskodeks er slappere end Fifa’s«, siger ESI’s direktør, Gerald Knaus, til den franske avis Le Monde med henvisning til skandalerne i det internationale fodboldforbund Fifa. Derfor har ESI og andre organisationer måttet bruge fem år på at grave sandheden om diktaturstaten Aserbajdsjans såkaldte ’kaviardiplomati’ i form af penge, dyre gaver og rejser frem.

Allerede den gang rettede opmærksomheden sig mod Luca Volontè, og der har været talt om sagen i Europarådets korridorer i Strasbourg lige siden.

Luca Volontè er ikke hvem som helst. Han er formand for den konservative gruppe i Pace, og han modsatte sig sammen med et flertal i forsamlingen indledningen af en undersøgelse.

Men situationen blev uholdbar, da den italienske anklagemyndighed rejste en regulær sigtelse mod parlamentarikeren, og de nyeste afsløringer af flere europæiske bankers deltagelse i hvidvaskning skaber yderligere pres for at få rene linjer.

Efter langt tovtrækkeri blev undersøgelseskommissionen nedsat i juli, og den er nu klar til at indlede arbejdet.

Aserbajdsjan har på mange forskellige måder forsøgt at skabe en positiv stemning om landet.

»De udøvede en meget heftig lobbyvirksomhed«, fortæller Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, der for eksempel blev tilbudt en helikopterrundtur i Aserbajdsjan.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre parlamentarikere har fået tilbud om luksusgenstande fra landet, der eksporterer olie og kaviar – deraf betegnelsen ’kaviardiplomati’ om aktiviteten i korridorerne i Strasbourg.

I den mere alvorlige ende hævder flere medlemmer, at Luca Volontè i 2013 udnyttede sin store indflydelse til at opfordre et flertal i Pace til at stemme imod en rapport fra den tyske socialdemokrat Christoph Strässer, som kritiserede regimets brug af domstolene til at knægte politiske modstandere.

Ifølge Christoph Strässer uddelte repræsentanter fra Aserbajdsjan penge, men han har ingen beviser, og han mener derfor, at en undersøgelse er påkrævet, sagde han i februar til avisen The Guardian.

Den er ikke mindst nødvendig, fordi andre lande muligvis bruger Aserbajdsjans metoder i forhold til Pace, mener Nikolaj Villumsen, som anser sagen for at være dybt skadelig for organisationen.

»Man kan frygte, at andre undertrykkende regimer som Rusland og Tyrkiet har brugt samme korruptionskanal i Pace til at holde kritik væk fra dem«, siger han og nævner, at Luca Volontè for eksempel har arbejdet for ikke at holde opsyn med kritik af den ungarske regeringschef Viktor Orbán.

Truer franske journalister

I det hele taget bruger præsident Ilham Alijev, som med russisk støtte har styret landet med hård hånd siden 2003, alle metoder for at knægte modstandere og kritik af landet – selv i udlandet.

I går stod to kendte franske journalister for retten i Paris. Aserbajdsjans regering beskylder dem blandt for ’bagvaskelse’ af landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De bragte i det meget sete program ’Cash Investigation’ en reportage om Aserbajdsjan, som de på linje med organisationer som Human Rights Watch og Amnesty International betegner som en diktaturstat, hvor politiske modstandere bliver fængslet, og hvor kritikere af regimet forsvinder.

»Det er en helt usædvanlig og meget alvorlig sag«, vurderer programmets chefredaktør, Elise Luçet. »Det har vidtrækkende konsekvenser, hvis et udenlandsk regime kan få en domstol i et andet land til at dømme journalister, som gør deres arbejde og siger sandheden«, siger hun til radiostationen France Inter.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden