Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Michael Sohn/AP
Foto: Michael Sohn/AP

Den tyske kansler, Angela Merkel, står lige nu til at vinde valget i Tyskland 24. september.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysklands globale rolle vokser

Europas stormagt går til valg om 11 dage, og den næste tyske regering bliver afgørende for udviklingen i Europa, mener Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen. I en ny serie sætter Politiken fokus på det tyske valg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem skal tale verdens autokrater imod? Hvor længe skal vi køre i dieselbiler? Kan euroen skrues sammen, så den skaber mere vækst?

Svarene på stadig flere af Europas store spørgsmål begynder i det Tyskland, der om mindre end to uger – 24. september – går til forbundsdagsvalg.

Den næste tyske regering vil få endnu større betydning for resten af Europa og nabolandet Danmark, vurderer Danmarks ambassadør i Tyskland, den erfarne diplomat Friis Arne Petersen.

»I de næste fire år vil Tyskland blive endnu mere afgørende for Europas udvikling og sammenhængskraften i EU. Forhåbentlig kan den tyske kansler sammen med den franske præsident Macron sætte gang i de reformer, der kan give mere dynamik i europæisk økonomi og give Sydeuropa et rygstød frem«, siger han.

Tyskland er blevet styrket

Detlef Siegfried, der er historiker og professor ved Københavns Universitet, peger på, at valget af Donald Trump i USA, Storbritanniens igangværende udmeldelse af EU og valget af Emmanuel Macron i Frankrig gør Tyskland endnu mere centralt.

»Tyskland er gennem de seneste måneder blevet meget styrket«, siger han.

Tyskland er ikke længere bare Europas økonomiske og politiske ankernation. Det har også for mange mennesker fået en rolle som liberal, demokratisk modvægt til en trio af præsidenter med autoritære træk i varierende grad: Recep Erdogan i Tyrkiet, Vladimir Putin i Rusland og Donald Trump i USA.

»Merkel har lært, at hun i forhold til de tre er nødt til at være mere konsekvent og mindre pragmatisk, end hun måske har lyst til, fordi der er nogle vigtige principper på spil. Med den nye ledende rolle bliver tyskerne nødt til at stå stærkt – også over for lande som Ungarn og Polen, selv om de egentlig helst vil være fri og handle i Europas navn«, siger Friis Arne Petersen.

Politisk stabilitet

Lige så vigtigt Tyskland er, lige så forudsigeligt kan valget virke. Efter at have overlevet sit politiske livs største storm under flygtningekrisen står den konservative Angela Merkel der stadig og synes at styre sikkert mod fire år mere som kansler.

Den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz, halser langt bagefter i meningsmålingerne.

Den tyske stabilitet kan virke kedelig, men er vigtig for hele verden og ikke mindst det lille naboland mod nord, mener ambassadøren.

»I de godt 70 år, der er gået siden afslutningen af Anden Verdenskrig, har Tyskland kun haft 8 kanslere. Dermed er landet det politisk mest stabile i Europa samtidig med, at de er verdensmestre i eksport. Det præger også den valgkamp, Angela Merkel ser ud til at vinde på at være besindig og klog. Næppe noget, der ville give mange stemmer i Danmark«, siger Friis Arne Petersen.

For Danmarks vedkommende ser han eksempelvis et muligt partnerskab med Tyskland om at imødegå USA’s krav om, at de europæiske medlemmer af Nato øger udgifterne til forsvar til to procent af landenes bnp. Men også på miljø- og fødevareområdet er Danmark tæt på Tyskland.

Alt kan ske

Selv hvis Angela Merkel fortsætter som kansler, betyder det ikke, at fremtiden kan forudsiges, påpeger Detlef Siegfried. Et af hendes særkender er nemlig, at hun navigerer efter virkelighedens omskiftelighed frem for et ideologisk landkort.

»Derfor kan man ikke rigtigt sige, i hvilken retning regeringen vil udvikle sig, for der kan altid ske alle mulige ting. Men tilliden, som folk har til Merkel, kommer af, at de regner med, at hun reagerer på en sober og fornuftig måde«, siger Detlef Siegfried.

Politiken ser i en ny serie i ti kapitler nærmere på livet i Tyskland – fra immigration over bilindustrien og Erdogans Tyrkiet til den tyske skepsis over for kreditkort og det langsomme bredbånd. Vi spørger, hvad udfaldet af valget i Europas midte vil betyde – selv om kanslerspørgsmålet kan virke afgjort på forhånd.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden