Jean-Claude Juncker lancerede et ambitiøst og omfattende arbejdsprogram for EU de kommende år i sin State of the Union-tale.
Foto: Jean Francois Badias/AP

Jean-Claude Juncker lancerede et ambitiøst og omfattende arbejdsprogram for EU de kommende år i sin State of the Union-tale.

Internationalt

Politiske reaktioner på Junckers tale: Han burde opsøge en øjenlæge

Jean-Claude Junckers højtflyvende visioner for EU møder skepsis blandt statsledere og parlamentarikere.

Internationalt

EU-præsident Jean-Claude Juncker svingede sig op i de øvre lag af den føderalistiske sfære i sin årlige State of the Union-tale i EU-parlamentet.

Lidt for højt op, hvis du spørger den hollandske premierminister Mark Rutte. Han er ikke særligt imponeret over Jean-Claude Junckers visioner om en fælles EU-præsident.

»Når jeg hører folk sige, de har visioner, siger jeg, de bør gå til øjenlægen«, siger Mark Rutte til hollandske RTL.

Heller ikke den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen er begejstret for tanken at samle formandsskabet for henholdsvis Det Europæiske Råd og EU-kommissionen under en ny præsidentpost. Det skriver Lars Løkke på Twitter.

Til gengæld roser både Lars Løkke og Mark Rutte statustalens fokus på flere handelsaftaler.

DF: Gudskelov for vores forbehold

Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet Anders Vistisen fulgte Junckers tale fra sin plads i plenarsalen i Strasbourg. Undervejs priste han sig lykkelig for de danske forbehold.

»Det er lige præcis der, hvor Danmark har forbehold, at Juncker vil sætte turbo på EU’s udvikling. Han vil have fælles forsvar, fælles udenrigspolitik, fælles finansminister«, siger Anders Vistisen og tilføjer:

»Juncker har fundet tilbage til supereuropæeren - den rolle, han er mest tryg ved. EU skal i retning af en føderation, væk fra nationalstaterne«.

Venstre: Lige lovligt føderalistisk

Venstre EU-parlamentariker Morten Løkkegaard er til gengæld fornøjet over flere elementer i Jean-Claude Junckers tale.

»Talen følger op på nogle store ambitioner på en række centrale områder, som vi støtter: Frihandel, udvikling af indre marked og styrkelse af de ydre grænser«, siger han.

Morten Løkkegaard er til gengæld ikke så begejstret for ideen om en ny magtfuld EU-præsidentpost.

»Juncker er meget føderalistisk tænkende og glad for en centralisering af magten. Det er vi i Venstre meget bekymrede for«.

S: Mindre institutionel snak, mere konkret poltik

Også socialdemokraternes gruppeformand i EU-parlamentet Jeppe Kofod ærgrer sig over Junckers fokus på institutionelle ændringer, som alligevel er nærmest umulige at få opbakning til blandt alle medlemslande.

»Jeg var skuffet over, at han brugte så meget tid på institutionel snak. Jeg synes, han burde fokusere på konkrete tiltag på områder, som bekymrer borgere i Europa. Og der var da også nogle gode elementer om rettigheder til arbejdstagere, tiltag mod løndumping, bedre indsats mod terror og forbedret klimaindsats«, siger Jeppe Kofod.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce