Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nietfeld Kay/AP
Foto: Nietfeld Kay/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport om fattige børn kommer ubelejligt for Merkel

Fattigdommen spreder sig især i den østlige del af Tyskland på grund af familieopbrud.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens de tyske politikere slås hårdt mod hinanden i slutspurten til valget om en god uge, kæmper  flere og flere tyske familier mod et helt andet og truende fænomen: fattigdom.

Allerede nu lever over 2,8 millioner børn under fattigdomsgrænsen i Tyskland, et af verdens rigeste lande. Og ifølge den rapport, som den socialdemokratiske familieminister Katarina Barley fremlægger i dag i Berlin vil armod formentlig ramme flere familier og dermed børn.

»Børns muligheder er i vores land er fremdeles meget ulige fordelt«, siger Katharina Barkley til avisen Süddeutsche Zeitung, som har fået fat i rapporten før offentliggørelsen senere i dag.

Familiemønster er brudt op

Årsagen til, at flere børn er på vej ind i decideret fattigdom er ifølge den, at det tyske familiemønster er brudt op med flere og flere enlige forsørgere. Og deres børn er mere udsatte.

I løbet af de sidste tyve år er antallet af familier med kun en forsørger næsten fordoblet i Tyskland til 843.000. Samtidig er antallet af børn med kun en forsørger vokset fra 1,9 til 2,6 millioner. Det absolutte flertal af de enlige forældre er kvinder og hele 44 procent, altså næsten halvdelen, er truet af fattigdom. For familier med to forældre er risikoen kun 10 procent.

Det gamle DDR er mest fattigt

Da de fleste enlige forsørgere findes mod øst i det tidligere DDR, er fattigdommen også geografisk skævt fordelt. Ifølge den socialdemokratiske familieminister understreger det hendes partis påstand om, at der er stor social ulighed i Tyskland, som SPD vil bekæmpe.

»Det bedste middel til at ændre den bestående ulighed er at sikre en god, tryg og gratis børnepleje. Hver en euro vi spenderer på børnehaver, heldagsskoler og fritidshjem, betaler sig mange gange tilbage«, siger Katharina Barley til Süddeutsche Zeitung.

I forhold til den sidste rapport om de økonomiske forhold i tyske familier fra 2014 viser den nye, at forholdene ikke er bedre trods tiltag fra regeringen, tvært imod. Derfor kræver familieministeren blot en god uge inden valget til Forbundsdagen en retslig afgørelse om, at alle tyske børn har ret til heldagspleje bedre socialhjælp til enlige mødre og fædre.

SPD fortsat langt bagud

Rapporten kommer belejligt for SPD, der stadig halser langt bagefter Angela Merkel og hendes konservative Union af CDU og CSU. Fredagens meningsmåling viser, at Merkels Union går lidt tilbage i valgkampens sidste fase og ligger på 36 procent, mens SPD-kandidat Martin Schulz kan glæde sig over en lille fremgang til 23 procent.

Holder meningsmålingen vil Angela Merkel ikke kunne danne en flertalsregering med det liberale FDP alene, hun får også brug for De Grønne i en sådan koalition, som mange tyske valgeksperter nu betragter som det mest realistiske scenario efter valget den 24. september.

Nej tak til ny duel

Det højrenationale parti Alternative für Deutschland ligger på 10 procent. I denne uge har både Martin Schulz og Angela Merkel mødt tv-seere til direkte debat i studiet hos tv-stationen ZDF i programmet 'Klartext'.

Da Angela Merkel sammen med 150 landsmænd  var gæst torsdag aften, kom temaet fattigdom også op. Petra Vogel, der snart skal pensioneres fra sit job som rengøringsassistent, fortalte kansleren, at hun efter 40 års arbejde, kan se frem til en pension på 650 euro om måneden.

»Det bliver nødvendigt for mig at samle flasker for at blive i min lejlighed«, sagde kvinden.

»Jeg kan forstå, at det gør Dem utilfreds«, medgav Angela Merkel, som derpå gav sig til krydsforhøre den jævnaldrende dame om hun for eksempel ikke kunne flytte i en billigere bolig, inden hun erklærede:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil se på fattigdom og pensioner også i den kommende periode. Men jeg kan ikke love noget«.

Heller ikke de fattige børn ville Angela Merkel love noget fra den næste 4-års periode i tysk politik, hvor hun synes sikker på at fortsætte som kansler og også agerede sådan i tv-programmet.

Merkel vil blive på posten i fire år mere

Direkte adspurgt, om hvorvidt hun vil sidde hele perioden ud, hvis hun genvælges, svarede Angela Merkel.

»Ja, det vil jeg, med mindre jeg af helbredsmæssige grunde ikke er i stand til det. Men i det omfang, det er i min magt, er jeg klar til at lede i hele perioden«.

Endnu har indsatsen i valgkampen og tv-programmerne ikke bragt store forandringer i det velkendte billede af partiernes styrke i meningsmålingerne.

Angela Merkel har sagt nej tak til et ønske fra Martin Schulz om at de to kandidater skulle mødes i tv-duel nummer to. Kanslerens afslag begrundes med, at »valget handler om meget mere end to personer«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden