Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste


Jeppe Kofod vil have mere åbenhed i EU.
Foto: Katrine Marie Kragh

Jeppe Kofod vil have mere åbenhed i EU.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeppe Kofod: EU-lande skal ikke kunne blokere i hemmelighed

EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S) vil have åbenhed om EU-landes positioner, så for eksempel skattelylande ikke kan blokere nye tiltag anonymt.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattelylande skal ikke længere kunne blokere for tiltag mod skatteunddragelse. I hvert fald ikke uden at stå ved deres modstand. Sådan lyder et forslag fra Jeppe Kofod, Socialdemokraternes gruppeformand i EU-parlamentet og medlem af udvalget mod skattesnyd.

I dag kan lande blokere for nye tiltag i arbejdsudvalg under Ministerrådet, uden at deres veto fremgår offentligt.

»Rådet har en række lukkede fora, hvor vi som borgere, medier og offentlighed ikke kan se, hvilke lande der gør hvad. Om de blokerer for fremskridt eller laver rævekager. Arbejdet i lukkethed er i sig selv et demokratisk problem«, siger Jeppe Kofod. Han har særligt fokus på beslutningerne for udvalget for adfærdskodeks for erhvervsbeskatning, som i 20 år har forsøgt at afskaffe skattetiltag, der udgør skadelig skattekonkurrence. Udvalget har, for at sige det mildt, ikke gjort store fremskridt.

De seneste år har det vakt stor opmærksomhed, hvordan it-giganter udnytter de forskellige skattesatser i EU-lande ved at rykke deres overskud til lande, der tilbyder særligt gunstige vilkår. For eksempel betalte Google og Facebook henholdsvis 0,82 og 0,03 procent i skat af deres overskud i EU-landene i 2015.

»Denne arbejdsgruppe arbejder i lukkethed. Og i enstemmighed. Det vil sige, at lande som Malta, Irland, Cypern og Luxembourg kan sidde og blokere for tiltag som deling af skatteafgørelser, uden at deres modstand bliver offentlig. Hvis der var åbenhed om landenes indstillinger, så ville de skulle ud og forsvare, hvorfor de gør det. Hvis de skulle retfærdiggøre sig, så ville man få en mere ærlig debat«, siger Jeppe Kofod.

EU’s Ombudsmand har taget lukketheden i udvalgene op og bedt Ministerrådet forklare behovet for anonymitet. Rådet svarer, at man er tilfreds med, at medlemslandenes individuelle holdninger til en given sag noteres, når det vurderes »hensigtsmæssigt«.

Anledningen til Ombudsmandens interesse er, at EU-parlamentets skattesnydsudvalg ekstraordinært har haft adgang til dokumenter, der afslører medlemslandenes positioner vedrørende tiltag mod skattekonkurrence landene imellem. Dokumenterne viser et vist mønster i de lande, der blokerer.

Hvis der var krav om åbenhed om landenes positioner, så ville det også kunne rykke ved landenes politiske standpunkter, tror Jeppe Kofod.

»Det lykkedes jo at afskaffe bankhemmeligheden i Østrig og Luxembourg efter pres fra de andre EU-medlemslande. Der er masser af eksempler på, at når ting foregår i åbenhed, og man ved, hvilke lande der agerer skattely eller hemmeligholder konti, så lykkes det at få det væk«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU opfattes som lukket mastodont

Jeppe Kofod forsøger at påvirke diskussionen i forbindelse med EU-Kommissionens hvidbog om EU’s fremtid, som regeringscheferne skal konkludere på til december. Her bør der værre større fokus på den demokratiske udvikling, mener han.

»Større åbenhed vil styrke den demokratiske forankring af EU. Det ville styrke offentlighedens debat om Europas fremtid, hvis man havde mere åbenhed. Jeg synes, at et af de store problemer, som EU har, er, at det bliver opfattet – med rette – som en lukket mastodont. Hvor der sidder nogle embedsmænd i Bruxelles i lukkede grupper, påvirket af lobbyister, og beslutter ting. Den struktur vil jeg gerne have brudt grundlæggende ned«, siger Jeppe Kofod.

Interesseorganisationen Oxfam Ibis, der bekæmper global ulighed og fattigdom, følger tæt med i politiske initiativer til at modarbejde virksomhedernes skatteplanlægning over grænser. Direktør Lars Koch vurderer, at det ville gøre en forskel, hvis medlemslandenes positioner i udvalget for adfærdskodeks for erhvervsbeskatning, der også kendt som code of conduct-udvalget, ikke længere blev holdt hemmelige.

»Der er ingen tvivl om, at det ville gøre en forskel, hvis der kom gennemsigtighed i code of conduct-udvalget og man kunne få en afklaring om skatteforhold i de enkelte lande. Det ville være et stort skridt fremad. Det gælder for skattelylande, men også eksempelvis Danmark, der har forpligtet sig til at gøre noget ved international beskatning. Hvad stemmer Danmark så i rådet, når er der er mulighed for at sætte ind? Hvad siger Danmark i udvalget? Åbenhed ville stille landene til ansvar«, siger Lars Koch.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden