Det officielle dødstal efter tirsdagens jordskælv i Mexico er 225, men tallet forventes at stige. Mange er fortsat begravet under murbrokker, og redningsarbejdere knokler for at hjælpe dem ud.
Foto: Eduardo Verdugo/AP

Det officielle dødstal efter tirsdagens jordskælv i Mexico er 225, men tallet forventes at stige. Mange er fortsat begravet under murbrokker, og redningsarbejdere knokler for at hjælpe dem ud.

Internationalt

Mexico skal sørge i tre dage efter den tredje naturkatastrofe på kort tid

To jordskælv og en orkan har de seneste uger ramt Mexico, der nu kæmper på tre fronter for overvinde naturens hærgen.

Internationalt

Midt i alle billederne af sammenstyrtede bygninger, chokerede ansigter og overmenneskelige anstrengelser for at befri folk under murbrokkerne står et tilbage: den komplet kollapsede skole Enrique Rébsamen i den sydlige del af Mexico By, hvor mindst 21 børn er dræbt, og fortvivlede forældre endnu leder efter yderligere 30 savnede.

Efter tirsdagens destruktive jordskælv i Mexico er skolen, der kun husede små børn i første og anden klasse, blevet et symbol på, hvor vilkårligt en naturkatastrofe rammer, og både professionelle og civile gravede hele onsdagen desperat for at finde børnene.

Jordskælvet, der ramte Mexico tirsdag klokken 13.14 med en styrke på 7,1 på Richterskalaen, var det andet på mindre end to uger og faldt ovenikøbet på 32-årsdagen for det skælv, der i 1985 dræbte 10.000 mennesker i Mexico By.

Mens jordskælvet for 12 dage siden havde en styrke på 8,2 og tydeligt kunne mærkes i hovedstaden, lå epicentret imidlertid i delstaten Chiapas og forårsagede 92 døde og stor ødelæggelse i mange mindre byer i det sydlige Mexico, men skånede millionbyen.

Det er det mest skræmmende, jeg nogensinde har oplevet

Tirsdagens skælv udsprang fra delstaten Puebla, der ligger meget tættere på Mexico By, og denne gang er skaderne omfattende.

I hovedstaden styrtede 45 bygninger sammen, adskillige af dem i tætbeboede områder som de populære bydele Roma og La Condesa, hvor turister og lokale beboere var ved at belave sig på at gå til frokost på områdets mange restauranter.

»Min hoveddør faldt ud og alt fløj rundt i lejligheden. Det er det mest skræmmende, jeg nogensinde har oplevet«, fortæller Sascha González, der bor i La Condesa.

Mexico By ligger i et stærkt seismisk aktivt område og er desuden bygget på en tidligere søbund, hvad der får byen til at gynge, hver gang jorden skælver.

Det officielle dødstal er indtil nu 225 fordelt på flere delstater, men det tal forventes at stige. I Mexico By er mange mennesker fortsat begravet under murbrokker, og redningsarbejdere knokler for at komme dem til hjælp. De får bistand fra titusindvis af frivillige, der kommer med vand, lygter og tæpper. Mange har været oppe hele natten

Uden elektricitet

Faktisk er der så mange mennesker på gaden, at præsident Enrique Peña Nieto opfordrer folk til at gå hjem, hvis de finder det sikkert nok. Ambulancer og redningskøretøjer har svært ved at komme frem for de mange mennesker, sagde han. Der er desuden fare for gaseksplosioner og yderligere sammenstyrtninger i tilfælde af efterskælv.

Men mange fulgte ikke opfordringen og mente, de havde en opgave med at hjælpe eller holde modet oppe hos de trætte redningsarbejdere. Til tv-stationen Milenio fortæller Julia Flores , at hun kender flere, der er spærret inde i en sammenstyrtet bygning i bydelen Roma, og ikke har tænkt sig at gå hjem, før hun ved, om de er i live.

»Vi får ingen oplysninger fra regeringen, så vi må holde hinanden underrettet via de sociale medier. Jeg fortæller for eksempel, hvad jeg ser her på Facebook«, siger hun.

I dag er 40 pct. af Mexico By stadig uden elektricitet, og metroen kører ikke. Lufthavnen lukkede midlertidigt tirsdag på grund af revner i landingsbaner, men genoptog senere en næsten normal rytme.

Mexico kæmper nu med naturkatastrofer på tre fronter. Dels forestår der omfattende oprydning og genopbygning både i det sydlige Mexico og i hovedstaden. Dels ramte orkanen Katia for kort tid siden havnebyen Veracruz, hvor enorme mængder af regn også forårsagede skader.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Præsidenten lover, at nødhjælpen til delstaterne Chiapas og Oaxaca ikke vil blive stoppet eller forsinket på grund af katastrofen i Mexico By. Præsidenten var selv på vej til Oaxaca for at overvåge redningsarbejdet, da jordskælvet fandt sted i Mexico By, og hans helikopter måtte vende om.

Regeringen har deklareret tre dages landesorg.

Fra resten af verden strømmer det ind med solidaritetserklæringer og løfter om hjælp. USA’s præsident, Donald Trump, der efter skælvet for 12 dage siden ventede otte dage med at udtrykke sin støtte til naboen, var denne gang hurtigt ude med en kondolence.

»Gud velsigne det mexicanske folk«, tweetede Trump. »Vi er med jer og vil være der for jer«. Mere end 2.000 skoler har større eller mindre skader, og alle undervisningsanstalter holder lukket de kommende dage.

På privatskolen Enrique Rébsamen i den sydlige bydel arbejdede redningsarbejdere mod tiden, og et større kontingent soldater blev også sat ind på at befri de 30 indespærrede børn. Ifølge rapporter har to små piger kommunikeret med deres forældre via Whatsapp, men de var endnu i aftes ikke fundet under murbrokkerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce