Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Illustration: Aslak Elias Kelkka
Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka

Illustration: Aslak Elias Kelkka

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skandale i Sri Lanka: Op mod 11.000 børn solgt til adoption bag mødrenes ryg

Kvinder blev franarret deres børn. Falske »mødre« overlod børnene til europæiske adoptionsforældre - angiveligt også danske.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusinder - måske hen ved  11.000 - små børn er i 1980erne solgt fra Sri Lanka til Europa på falske papirer.

Sri Lankas myndigheder indrømmer i et hollandsk dokumentarprogram, at børnene på bedragerisk vis blev solgt til adoption i Europa.

Nogle af børnene er ifølge det hollandske program og BBC formidlet til adoption i Danmark.

Der blev snydt med fødselscertifikater, navne på børn og de biologiske forældres sande identitet...

Den srilankanske sundhedsminister siger til det hollandske nyhedsprogram 'Zembla', at han vil etablere en dna-base for at hjælpe børn med at finde deres biologiske mødre.

Afsløringen kan blive smertefuld for mødre, der vil opleve, at de er blevet franarret deres børn i Sri Lanka, for børn som kan vågne op til muligheden for, at de ulovligt er solgt til adoption, og for adoptionsforældre i Europa, som kan kastes ud i den fortvivlende situation, at deres børn, som de har favnet med kærlighed, kun ved bedrag er formidlet til adoption.

Omkring 4.000 af børnene er ifølge BBC og det hollandske tv-program bragt til Holland, mens andre dengang kom til Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannien.

Projekt DNA-base

En ung hollænder, 27-årige Rowan van Veelen - som selv er  adopteret fra Sri Lanka -  er blandt en gruppe af tidligere adopterede, som er rejst til Sri Lanka for at finde deres biologiske forældre. Han fandt frem til, at både biologiske mødre og børn blev udstyret med falske papirer.

Det er den hollandske gruppes ønske og plan at oprette en dna-base for børn, der ønsker at søge efter biologiske forældre eller søskende i Sri Lanka. Han siger til BBC, at gruppen også vil henvende sig til adopterede i Sverige, Danmark og Tyskland for at give dem mulighed for at aflevere deres DNA til basen.

Det vil give mulighed for at søge biologisk familie via den dna-base, som den srilankanske sundhedsmininister lover at etablere.

De har også oprettet en side på Facebook - »Sri Lankan mothers searching for their children« - hvor både forældre og børn kan søge hinanden.

Forfalskede papirer

En researcher for 'Zembla', Norbert Reinjens, siger til BBC, at der er fundet beviser på, at alle mulige slags dokumenter i 1980'erne blev forfalsket af adoptionsmyndigheder i Sri Lanka. Der blev snydt med fødselscertifikater, navne på børn og de biologiske forældres sande identitet.

I nogle børneinstitutioner var der ifølge Reinjens falske »mødre«, der blev betalt for at foregive, at de som biologiske forældre ville overlade deres børn til adoption.

Nogle nye biologiske mødre på et hospital i Matugama i Sri Lanka fik angiveligt at vide, at deres børn var døde. I virkeligheden blev de formidlet til adoption for penge – dvs. ulovligt solgt - bag de rigtige mødres ryg.

En kvinde fortæller i dokumentarprogrammet, at hun fik 2.000 rupees eller omkring 200 kroner for at optræde som en babys biologiske mor.

Andre presset til bortadoption

Samtidig fortæller andre biologiske mødre, at de i sin tid følte sig presset af fattigdom og tilbud om penge til at bortadoptere deres børn -- eller af, at deres mænd, altså børnenes fædre, havde forladt dem.

En lokal korrespondent for BBC i Sri Lanka, skriver, at mødre, der søger efter deres børn, har oplevet, at de officielle papirer viser sig at være forfalsket.

Sundhedsministeren Rajitha Senaratne lover, at han vil lade sagen undersøge.

»Det er meget forkert«, hvad der er sket, siger han. »Det er imod familiernes menneskerettigheder«.

Også i Holland lover myndighederne at efterforske sagen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden