Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Brynn Anderson/AP
Foto: Brynn Anderson/AP

Tryk på knappen og 'bestil' Amazons 2. hovedkvarter til Birmingham i Alambama. Det er et af de opfindsomme påhit, der skal lokke virksomheden til at etablere sig i byen. Men kritikere af byernes forsøg på at lokke Amazon-arbejdspladser til sig advarer mod en usundt økonomisk kappestrid.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skattelettelser og borgmesterjob på livstid: 100 storbyer bekriger hinanden for at få Amazons nye hovedkvarter

Hvem kan give netgiganten de bedste skatterabatter? Det er spørgsmålet i USA, hvor Amazon leder efter et sted til sit 2. hovedkvarter. Kritikere undrer sig over, hvorfor selskabet skal støttes så voldsomt af de offentlige kasser.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et tilbud, de fleste store amerikanske byer kæmper om at få: Den store netforretning Amazon er på jagt efter lokaler eller en grund til et nyt hovedkvarter.

Det vil være en gave for enhver kommunekasse, for projektet vil indebære investeringer for milliarder af kroner, give op mod 50.000 nye arbejdspladser og få omsætningen i området til at stige. Ifølge Amazon selv, så har de afledte investeringer omkring det eksisterende hovedkvarter i Seattle været på omkring 236 milliarder kroner.

Derfor er Amazons søgen efter det rette sted at anlægge endnu et hovedcenter blevet beskrevet som 'erhvervslivets olympiske lege'.

Lokkende opfindsomhed

Imødekommenheden er da også stor hos de amerikanske kommuner og delstater, der med stor ildhu har kastet sig ud i en særdeles velvoksen budkrig. Løfterne om skattefordele og begunstigelser er i den tunge ende.

I Georgia har netforretningen fået tilbudt at få bygget en helt ny by, der naturligvis vil få navnet Amazon, hvor Amazons topchef, Jeff Bezos, vil få hvervet som borgmester for livstid.

I Kansas City i Missouri har borgmesterens forvaltning haft travlt med at bestille varer og skrive positive anmeldelser af dem - gerne ledsaget af en skamrosning af Kansas Citys herligheder - på Amazons hjemmeside for at gøre reklame for byens bud. De købte ting er i øvrigt bagefter blevet doneret til lokal velgørenhed.

I New Jersey har guvernøren tilbudt firmaet 44 milliarder kroner i skattelettelser, skulle Amazon vælge at placere hovedkvarteret i i delstaten. Californien tilbyder 'kun' Amazon 6,3 milliarder kroner i skattebegunstigelser.

Den canadiske premierminister Justin Trudeau har også tilbudt Amazon at etablere sig i Canada.

En krævende arbejdsgiver

Ifølge Financial Times har over 100 byer budt sig til. De må alle vente indtil næste år, førend de finder ud af, om de får lov at huse Hovedkvarter 2.

Virksomheden stiller en række betingelser om ting som afstand til en lufthavn, adgang til et overordnet vejnet, nærhed til et større universitet og plads, masser af plads.

Buddene skal »også inkludere forbindelsesmuligheder: Fortove, sporvogne, metrotog, bus, letbaner, tog og andre kreative muligheder, der kan skabe forbindelse mellem bygninger«. Der er i øvrigt en enkelt, men interessant detalje: Det nye center skal kunne nås med cykelstier, et efter amerikanske forhold revolutionerende krav.

Modstand mod den offentlige kappestrid

Flere byer har vendt sig i utilslørede vendinger taget afstand mod Amazons adfærd.

»Den her proces skaber - bevidst eller ikke - en budkrig mellem stater og byer. At give gården væk uden videre er ikke vor stil«, skriver bystyret i San Antonio for eksempel i et åbent brev til Jeff Bezos.

De her begunstigelser er noget skidt for skatteyderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Elaine Thompson/AP
Foto: Elaine Thompson/AP

Amazon giver gratis bananer til forbipasserende ud for det eksisterende hovedkvarter i Seattle. Men firmaets tilstedeværelse har været med til at presse andre end Amazon-ansatte i byen, bl.a. ved at føre til meget høje leveomkostninger.

Den holdning deler borgmester Sam Liccardo fra San Jose i Californien, der ser de tilbud, det offentlige kan give, som nærmest ligegyldige for selskabet. Tilbuddene svarer til små brøkdele i firmaets store regnskab, mener han.

»De her begunstigelser er noget skidt for skatteyderne. Alle byer i landet kæmper med stramme budgetter«, siger han.

Presser almindelige lønmodtagere ud af byen

Kritikere hæfter sig også ved, at selskabet på den ene side støttes af de offentlige kasser, mens det på den anden giver ansatte i sine mange varelagre dårlige løn- og arbejdsforhold med konstant overvågning af medarbejdernes arbejdsindsats, krav om lange arbejdsdage og en konstant ståen til rådighed for arbejdspladsen samt anonyme linjer, hvor ansatte kan angive kolleger til ledelsen.

Erfaringerne fra Seattle, der ud over Amazons eksisterende hovedkvarter også huser it-giganten Microsoft og flyfabrikken Boeing, viser, at det rammer almindelige lønmodtagere hårdt, når byen fyldes af højtlønnede. De presser boligpriserne op og skubber dermed for eksempel lærere og andre mennesker med middelindkomster ud af byen.

I Seattle er boligpriserne på fem år fordoblet, så en gennemsnitsbolig i dag koster 4,4 millioner kroner. Byen er blevet en af de dyreste i USA at bo i.

Giganter får enorm offentlig støtte

Organisationen Good Jobs First har længe fulgt myndighedernes støtte til de amerikanske gigantvirksomheder og rejser spørgsmålet om betimeligheden af de økonomiske fordele, firmaerne får.

Hvorfor har en virksomhed som Apple fået 25 millioner kroner i støtte for hvert job, den har oprettet i Des Moines i Iowa - især på et tidspunkt, hvor arbejdsløsheden er meget lav, spørger organisationen i en kritik af det økonomiske kapløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den anslår, at der hæftes over fire millioner kroner i offentlig støtte til jobs hos de store selskaber, når de spiller byerne ud mod hinanden i budkrige som den, Amazon har sat i gang.

En håndfuld byer anses for at have de bedste chancer for at få fingre i Hovedkvarter 2 og de mange arbejdspladser. Det er ifølge Forbes Atlanta, Austin, Toronto, Pittsburgh og Boston.

Kilder: Financial Times, Time, Fortune, New York Times, Forbes, Fox News og nyhedsbureauet Reuters.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden