Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kaveh Rostamkhani/AP
Foto: Kaveh Rostamkhani/AP

Fra denne kæmpeplakat skuer forbundskansler Angela Merkel ud over trafikken på motorvej A9 ved Hermsdorf. I morgen er det 24.9. – valgdagen i Tyskland. Alle prognoser tyder på, at kansleren kan køre videre.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskland tager et stort skridt til højre

Holder den sidste meningsmåling før valget i morgen stik, vil partierne i den nuværende regering, Angela Merkels CDU og socialdemokraterne, gå tilbage, mens højrenationalister bliver tredjestørst og oppositionsleder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysklands to største partier, Angela Merkels borgerlige CDU og socialdemokraterne i SPD, bliver takket af vælgerne for at have regeret landet i de sidste fire år med syngende lussinger ved morgendagens valg, hvis de sidste meningsmålinger kommer til at holde stik.

I den sidste meningsmåling før valget, offentliggjort af tv-stationen ZDF i går, havner den såkaldte Union af CDU og CSU på 36 procent, hvilket er en tilbagegang fra sidste valg på hele 5,5 procent. For den socialdemokratiske udfordrer til kanslerposten, Martin Schulz, bliver valget ifølge målingen en regulær katastrofe, hvor partiet ender på 21,5 procent, en nedgang på 4 procent i forhold til valget i 2013.

I forhold til det valg vil Tyskland tage et markant skridt til højre, da både det liberale parti FDP og det højrenationale AfD ligger til at komme ind i Forbundsdagen, det tyske parlament. FDP, som er en mulig koalitionspartner for Angela Merkel i en kommende regering, vil ifølge målingen gøre comeback i parlamentet med 10 procent af stemmerne, mens AfD med 11 procent kan debutere som det tredjestørste parti i Tyskland og leder af oppositionen.

Flere eksperter mener endda, at meningsmålingerne kan vise for få stemmer til AfD, fordi mange vælgere måske ikke ønsker at stå ved deres støtte eller først i sidste øjeblik bestemmer sig for at stemme på partiet, som med andre ord kan komme helt op på for eksempel 15 procent.

Det har undret, at de talrige hårde udtalelser og provokationer, som partiets topfolk er kommet med i valgkampen, og afsløringerne af for eksempel gamle mails med racistiske budskaber ikke har skadet AfD. Forklaringen kan ifølge en meningsmåling i avisen Frankfurter Allgemeine være, at tyskernes tillid til medierne primært eksisterer, når der rapporteres om økonomi, statsledere som Trump og Erdogan, arbejdsmarkedet og lokalsamfundet.

Derimod er tilliden til medierne svindende, når de rapporterer om netop AfD – og meget lav, når de beskæftiger sig med præsident Putin, antallet af flygtninge og kriminalitet, som er begået af flygtninge. På den yderste højrefløj hos den antiislamistiske bevægelse Pegida og AfD er skældsordet ’Lügepresse’ (løgnepresse) uhyre populært.

Jeg håber inderligt, at kansleren bliver valgt igen

Folkepartierne går tilbage

For både CDU og SPD kan valget blive en klar indikation på, at tyskerne er godt og grundigt trætte af en bred regeringskoalition hen over midten. Ingen målinger fra de syv store institutter i Tyskland har i de sidste par uger haft CDU/CSU over 37 procent, så tilbagegangen ligner en realitet. Det skyldes ikke mindst, at lillesøsteren i den såkaldte union, det bayriske CSU, har svært ved at fastholde vælgernes gunst hjemme i den store delstat.

Derudover har også CDU ifølge eksperter sat stemmer til i valgkampens sidste uger, fordi flygtninge pludselig kom på dagsordenen – til stor glæde for AfD, som er steget fra 7-8 procent til 11 i det samme tidsrum.

For socialdemokraterne kan valget blive en katastrofe, som vil koste mange sæder i parlamentet, betyde et farvel til Martin Schulz efter blot et halvt år som formand for partiet og en periode i opposition præget af nederlaget og svære fremtidsudsigter.

Hvis socialdemokraterne går i opposition, kan Angela Merkel få brug for alle sine velkendte evner som kompromisets mester i bestræbelserne på at forene FDP og De Grønne i en regering. De to partier ser forskelligt på mangt og meget – EU, flygtninge, miljøet og socialpolitikken for eksempel.

Ifølge en anden måling, som instituttet Spon har foretaget for Spiegel Online, er den potentielle konstellation med CDU/CSU, FDP og De Grønne den værst tænkelige regering for vælgerne. Kun 13,4 procent ønsker sig denne sammensætning, der har fået tilnavnet Jamaica i Tyskland, fordi de tre partiers farver udgør sammensætningen af reggaestatens flag: sort, gul og grøn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lidt flere støtter trods alt tanken om endnu en bred regering hen over midten med CDU/CSU og SPD, som ønskes af 15,6 procent af vælgerne.

Opbakning til Merkel plus FDP

Størst opbakning er der ifølge målingen på Spiegel Online til en rent borgerlig regering af den såkaldte union anført af Angela Merkel og FDP. En sådan sammensætning ønsker 33,1 procent af vælgerne sig, mens 16,3 gerne så en grøn-gul regering med CDU/CSU og De Grønne.

Problemet med de sidste to konstellationer er, at de ikke vil have absolut flertal i Forbundsdagen, og i Tyskland er der kun tradition for at have en flertalsregering. Ingen forestiller sig, at Angela Merkel vil bryde det princip og begive sig ud på en vanskelig og krævende færd i sin fjerde og formentlig sidste periode som kansler.

Det kan være svært for netop Angela Merkel at gå ind i weekenden med fred og glæde i sindet ved udsigt til en valgsejr med det noget vanskeligere parlament, hun får til rådighed.

Fra de nuværende fire partier og en relativt forudsigelig politisk hverdag med et massivt flertal i ryggen skal hun nu vænne sig til at kæmpe med 6 partier, hvoraf især AfD ikke lægger skjul på, at de agter at gøre livet så svært som muligt for kansleren.

Eneste lille personlige glæde for Angela Merkel er måske, at 56 procent af tyskerne foretrækker hende som kansler imod kun 32 procent for Martin Schulz. Dertil kommer, at hun i de sidste dage af valgkampen har fået ros og støtte fra to herrer, hun ellers har masser af konflikter med, nemlig Tyrkiets Erdogan og Ungarns Viktor Orbán. Sidstnævnte har til en tysk radiostation sagt: »Jeg håber inderligt, at kansleren bliver valgt igen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden