Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nietfeld Kay/AP
Foto: Nietfeld Kay/AP

En kvinde ved en valgaften i SPD reagerer på en exit-poll, der varsler et katastrofe-resultat for socialdemokraterne. (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter katastrofalt valgresultat: De tyske socialdemokrater vil ud af regeringen – nu må Merkel forsøge med ’Jamaica’

En 'Jamaica'-regering bliver svær. De liberale har brændt sig før, og De Grønne er uenige med de borgerlige partier om meget.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Artiklen er opdateret kl 21.43

De tyske socialdemokrater i SPD vil efter deres elendige valgresultat ud af regeringen med kansler Angela Merkel og hendes konservative parti.

Det fastslog partiets gruppeformand, Thomas Oppermann, straks de allerførste exitpolls lå klar. SPD’s plads er nu i opposition, sagde han til tv-stationen ARD, hvor han kaldte valgresultatet en afvisning af den store koalition. Både de konservative i Angela Merkels CDU og søsterpartiet CSU og socialdemokraterne indkasserede historisk dårlige valgresultater.

Dermed ser de seneste fire års relativt rolige regeringssamarbejde hen over midten ud til at ende i et bittert skænderi. SPD’s kanslerkandidat, Martin Schulz, beskyldte på valgaftenen Angela Merkel for at have ført en »skandaløs valgkamp« og gjorde hende medansvarlig for fremkomsten af højrepartiet Alternative für Deutschland. SPD vil nu være en »konstruktiv, men også kraftig opposition«. Angela Merkel kaldte det »sørgeligt«, at der blev talt så negativt om den store koalition, men forsøgte at holde døren åben.

Jamaica-regering bliver svær

Mandaterne i den nye forbundsdag giver kun Angela Merkel én anden mulighed for at danne en flertalsregering, hvilket tyskerne traditionelt foretrækker. Angela Merkels CDU/CSU kan skaffe sig et flertal ved at danne en koalitionsregering med både det liberale FDP og De Grønne. Den såkaldte Jamaica-koalition er opkaldt efter landet, hvis flag bærer de tre partiers farver: Sort-gul-grøn.

Den konstellation er aldrig prøvet før på landsplan, men er ved magten i delstaten Schlesvig-Holsten, hvorfra CDU’s ministerpræsident Daniel Günther fortæller sine partifæller, at den godt kan fungere. De fleste konservative håbede, at der ville blive rent borgerligt flertal mellem CDU/CSU og FDP.

De to partier regerede sidst sammen fra 2009 til 2013, hvilket fungerede godt for Angela Merkels popularitet, mens FDP dengang blev ydmyget og – for første gang i forbundsrepublikkens historie – sendt helt ud af Forbundsdagen ved valget i 2013. Nu vender de tilbage til Forbundsdagen med eftertryk, men også med tydelig skepsis over for at blive presset i regering.

FDP’s formand, Christian Lindner, erklærede søndag aften, at han ikke bare »accepterer« SPD’s melding. Alle statsbærende partier har et ansvar, og de liberale lader sig ikke presse af, at der ikke kan ses noget alternativ til Jamaica-koaltionen, sagde han til tv-stationen ARD.

»Vi tillader ikke SPD at bestemme, hvem der skal i regering«, sagde han.

Den 38-årige liberale formand har længe gjort det klart, at han bestemt ikke vil i regering for enhver pris. Nok fordi han ikke vil virke overivrig, men nok også fordi fortiden skræmmer.

Lindner har tilført det tidligere ensporede skattelettelsesparti et mere cool og fremtidsrettet image. Den digitale omstilling er en absolut mærkesag for Christian Lindners hold. Det samme er stadig lettelser for middelklassen.

Der vil være klare uenigheder at overkomme i et eventuelt regeringsgrundlag for den såkaldte ’Jamaica’-koalition. De Grønne er en yndlingsaversion for CSU og FDP – og omvendt.

I EU har FDP mere fokus på nationalstaten, mens De Grønne er mere føderalistiske. I flygtningepolitikken vil FDP sondre stærkere mellem flygtninge med asyl og andre, som kun skal have midlertidig beskyttelse og senere vende tilbage til hjemlandet. CSU vil indføre et loft over antallet af flygtninge, der kan få asyl på et år. Det afviser Angela Merkel. CSU har også garanteret sine vælgere, at partiet vil forlænge en udskydelse af retten til familiesammenføring for visse flygtninge, hvis man kommer i regering. De Grønne vil forene familierne hurtigere for at styrke integrationen. CSU vil kæmpe for den store tyske bilindustris forbrændingsmotorer, mens De Grønne vil presse omstillingen til elmotorer frem. De Grønne vil bringe omstillingen til vedvarende energi fremad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De Grønne er klar til at snakke, men det bliver svært, sagde gruppeformand Jürgen Trittin til ARD. CDU skal blive mere økologiske, FDP skal blive mere sociale, og CSU skal blive mere liberale, sagde han.

Indenrigsminister Thomas de Maizière fra CDU brugte også ordet ’svært’ mange gange og talte her især om De Grønne, mens han beskrev CDU som tættere på FDP i for eksempel finans-, skatte og sikkerhedspolitikken. Men at give op og udskrive nyvalg vil være »det dårligste signal« at sende. Så vil venstrefløjspartiet Die Linke og AfD gå endnu mere frem, sagde Thomas de Maizière til ARD.

I den afsluttende partilederrunde bemærkede en stridslysten Martin Schulz, at han er sikker på, der vil komme en ’Jamaica-regering’. Angela Merkel vil give De Grønne store indrømmelser for at blive ved magten.

Angela Merkel sagde uden at lægge sig fast i nogen retning: »Jeg har til hensigt, at vi får en stabil regering i Tyskland«. Så bandede hun undtagelsesvis. Den har »forbandet« store opgaver foran sig.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden