Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Meissner/AP
Foto: Martin Meissner/AP

AfDs topkandidater Alexander Gauland og Alice Weidel.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nyvalgte højre-nationalister vil 'jage' kansler Merkel i parlamentet

Afd er den helt store vinder ved det tyske valg og tredjestørst i landet

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysklands politiske landskab blev radikalt forandret søndag aften, da det højrenationale parti Alternative für Deutschland blev valgets helt store vinder som det tredjestørste parti i landet. Efter optællingen af de første stemmer ligger AfD på 13,2 procent af vælgerne.

I parlamentet vil partiet med sin kommende store gruppe »jagte kansleren igen og igen«, lovede den 76-årige spidskandidat Alexander Gauland i sin tale til begejstrede partimedlemmer ved partiets fest i Berlin.

Merkel vil analysere AfD-vælgerne

Kansleren selv slog i sin takketale til medlemmer af sit parti, CDU, fast, at der skal foretages en grundig analyse af, hvorfor regeringspartiet har tabt stemmer til AfD.

»Det er en stor udfordring for os med AfD i parlamentet. Men vi vil vinde vælgere tilbage fra partiet, vi vil se på deres angst og bekymringer, men først og fremmest vil vi føre en god politik«, sagde Angela Merkel.

At dømme efter de første optællinger kommer AfD i Forbundsdagen med 13,2 procent af stemmerne bag sig. Vælgerne har det nye parti, som ikke kom ind i parlamentet ved sit første vang i 2013, men denne gang har klaret valget med bravour og 8,5 procentpoint mere end ved sidste valg.

Utilfredshed med Merkel

Ifølge en opgørelse fra tv-stationen ARD har det højrenationale parti taget 1,2 millioner stemmer fra vælgere, som ikke plejer at stemme. Men dertil kommer over en million vælgere fra Angela Merkels tabende Union af de borgerlige søsterpartier CDU og CSU og en halv million fra venstre side - SPD og Die Linke.

Ifølge undersøgelsen har 67 procent af de vælgere, som er gået fra CDU til AfD, angivet, at det netop er kansler Angela Merkel og hendes flygtningepolitik, der er grunden til deres partiskifte.

Undersøgelserne viser også, at AfD fortsat står langt stærkest i de delstater, som lå i DDR. Her ville partiet få hele 21,5 procent af stemmerne.

I parlamentet vil AfD, som den ene del af partiets landsledelse, Jörg Meuthen, siger til tv-stationen ARD, forsøge at få kansler Angela Merkel i retten.

»Vi er et parti, som står meget fast på retsstaten og der er sket store brud på grundloven i sidste valgperiode. Dem vil vi forsøge og vi vil gerne forsøge at gøre det med FDP, som står på samme grundlag«, forsøgte Jörg Meuthen sig i tv-studiet.

FDP vil ikke være med på rets-aktion

Forslaget om at forsøge at rejse en rigsretssag mod Angela Merkel for grundlovsbrud under flygtningekrisen i 2015, blev dog straks afvist af næstformanden i det liberale FDP, Wolfgang Kubicki, der i lighed med alle partiers repræsentanter i tv-studiet udtrykte chok over AfD's gode valg.

»Det er skadeligt for demokratiet og det er jeg meget bedrøvet over.... Vi har ført valgkamp på netop at styrke den indre sikkerhed. Så jeg mener, at CDU har dækket de borgerlige værdier også i denne valgkamp«, sagde formanden for CDU's parlamentsgruppe, Volker Kauder.

Schulz vil bekæmpe AfD

Hans socialdemokratiske kollega, Thomas Oppermann, kaldte AfD et højreradikalt parti, mens hans slagne partiformand, Martin Schulz, der trods det enorme nederlag vil blive på posten, opfordrede til kamp mod AfD.

»Vi vil bekæmpe med lidenskab og kraft, vi er bolværket for demokratiet i landet«, lovede Martin Schulz.

Også Dietmar Bartsch, den ene leder af Die Linke, udtrykte sin bekymring:

»Der er sket et stort skridt til højre i Tyskland, det kan ikke ses anderledes. Og det er en særlig udfordring for os i Die Linke«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi er ikke højreradikale

Anklagerne prellede dog af på Jörg Meuthen, der tog til genmæle:

»Vi er ikke højreekstremister, men ganske almindelige borgerlige, der står på de synspunkter, CDU har forladt. Der er millioner, som har stemt på os og højreradikale findes gudskelov ikke i sådan et antal i dette land«, sagde AfD-lederen. Og fortsatte:

»Alt det med højreradikale kan I glemme - valgkampen er slut«.

En undersøgelse af vælgernes holdninger viser ifølge ARD, at AfD i høj grad er et protestparti. 60 procent af partiets vælgere har først og fremmest stemt på det, fordi de er utilfredse med de andre partier.

Hele 80 procent af vælgerne hos AfD er utilfredse med Angela Merkel. Interessant er det også, at 86 procent af AfD-vælgerne er bekymrede for, at partiet ikke har lagt nok afstand fra højreradikale elementer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden