Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Løkke og Samuelsen: Tysk valg er godt for dansk økonomi

Merkels sejr er positiv, men AfD's fremgang er en advarsel til politikere, mener statsministeren.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Angela Merkel kan se frem til fire år mere som tysk forbundskansler, og det er grundlæggende godt for Danmark, mener udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

»Det er stadig et grundlæggende borgerligt og liberalt styre, som vi skal samarbejde med i Tyskland, og det er jeg glad for«.

»Et borgerligt/liberalt styre kan sikre, at den tyske økonomi er stærk, og at Tyskland fører en fornuftig skatte- og erhvervspolitik«.

»Det er vigtigt for danske virksomheder, fordi Tyskland er det største marked, vi har, siger ministeren«.

Selv om Angela Merkels konservative CDU-parti og søsterpartiet CSU bliver størst ved det tyske valg, peger prognoser stadig på en tilbagegang.

Samtidig er CDU's tidligere koalitionspartner, det socialdemokratiske SPD, gået stærkt tilbage og har derfor trukket sig fra koalitionen. Derfor skal Merkel finde mindst to andre partier at samarbejde med.

Samtidig er det indvandrer- og EU-kritiske parti AfD kommet stormet ind og ser ud til at blive Tysklands tredjestørste parti. Det kommer ikke bag på udenrigsministeren.

Han peger på fremgangen til det indvandringskritiske parti som et udtryk for, at folk har været utilfredse med Merkels håndtering af flygtningekrisen.

»Den måde, Merkel håndterede flygtningekrisen på i starten, var klart en fejl, da hun til at starte med bare slog ud med armene og sagde 'Wir schaffen das' (Vi klarer det, red.)«.

»Det har sikkert skabt en enorm vrede og en stor mistillid til, om hun kunne løse problemet. Socialdemokratiet (SPD) har heller ikke kunnet komme med en løsning«.

»Merkel har heldigvis skiftet retning, men ikke nok til, at hun har kunnet dæmme op for AfD, og det må de tyske politikere så forholde sig til«, siger Anders Samuelsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) peger ligeledes på, at valget tegner til tysk stabilitet, som også er godt for dansk økonomi.

Han kommenterer samtidig det indvandringskritiske parti AfD's indtog i Forbundsdagen.

»AFD's markante fremgang - og regeringskoalitionens endnu større tilbagegang - kan kun aflæses som en advarsel til politikere, der ikke har taget befolkningens bekymringer tilstrækkeligt alvorligt.

»Jeg håber derfor, at en ny periode med Merkel som tysk kansler på den baggrund vil bidrage til fokus og stabilitet i Europa, skriver statsministeren på Facebook.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden