Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Meissner/AP
Foto: Martin Meissner/AP

Frauke Petry er tilbage i rampelyset.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter storsejr: Kampen om partiets linje er brudt ud i lys lue hos de højrenationale

Gamle fløjkrige i AfD blusser op igen - partiet har splittet Tyskland politisk og geografisk og efterladt Angela Merkel med svære regeringsforhandlinger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandag morgen kan Tyskland se tilbage på et valg, der splittede landet politisk og geografisk og frem til nogle meget svære forhandlinger mellem fire partier, som vil forsøge at danne en ny regering under Angela Merkel.

Også hos valgets store vinder, det højrenationale Alternative für Deutschland, der kommer i parlamentet Forbundsdagen med hele 94 mandater, er stridigheder om partiets linje og stil, som man med nød og næppe holdt under låg i valgkampen, brudt ud i lys lue.

Frauke Petry er tilbage

Partiformand Frauke Petry, som har spillet en tilbagetrukket rolle under valgkampen, er tilbage i rampelyset. Søndag aften og mandag morgen var det hende, der førte ordet på vegne af AfD i tv. Og Frauke Petry lagde markant afstand til den stil og de udsagn, partiets to spidskandidater, Alice Weidel og Alexander Gauland, har stået for.

Vælgerne har sørget for, at Frauke Petry står markant styrket til den fløjkrig, der ser ud til med sikkerhed at blive genoptaget. I delstaten Sachsen, hvor hun er stillet op, blev partiet det største - 0,1 procent større end Angela Merkels CDU.

»Resultatet i Sachsen bekræfter min politiske profil. Vi har brug for en fornuftig politik i dette land, som jeg vil præge i de kommende store temaer. Derimod har vi ikke brug for de »ytringer«, vi har hørt i valgkampen«, sagde Frauke Petry mandag morgen til tv-stationen ZDF med tydelig adresse til blandt andet de to spidskandidater.

Uenig med Gauland

Direkte adspurgt om hun deler spidskandidat Alexander Gaulands udsagn fra sejrstalen søndagen om, at »vi vil jage fru Merkel eller, hvem det nu måtte blive«, svarede partiformanden:

»Det er den slags udsagn, jeg mener«.

Heller ikke Gaulands udtalelse i partilederrunden søndag aften om, at det at føre en konstruktiv opposition »ikke er det, der interesserer os lige nu«, er Frauke Petry glad for:

»Det ser jeg naturligvis en smule anderledes på - vi vil have indflydelse på en lang række områder, ikke mindst i EU-politikken«, svarede partiformanden.

Frauke Petry understreger, at partiet nu vil tage stilling til de »racistiske ytringer og andet, der viser, at nogle kandidater har optrådt mere for sig selv end partiet«. Partiformanden afslørede på direkte tv, at hun ikke kender noget til et rygte om, at de to spidskandidater ikke vil møde op til partiets planlagte pressemøde i dag i Berlin.

Stor forskel mellem øst og vest

Mens de velkendte fløjkrige i AfD synes at blusse op i lys lue, afslører partiets store valgsejr også et splittet Tyskland, hvor der er store politiske forskelle på øst og  vest. I de delstater, der hørte til DDR, er AfD konsekvent det næststørste parti med undtagelse af Sachsen, hvor det er størst. Også enkelte kandidater som Jens Maier i Dresden, der fik 22,4 procent af stemmerne, har haft et stærkt valg.

Partiets vælgertilslutning kommer især fra vælgere, som ikke stemte tidligere, men fra den såkaldte Union - CDU/CSU - har partiet fået en million stemmer.

Mere beskedne resultater fik spidskandidaterne - Alice Weidel fik 10,4 procent af stemmerne på et såkaldt direkte mandat  i sin valgkreds Bodensee, mens Alexander Gauland ikke formåede at vinde et direkte mandat i sin valgkreds, Brandenburg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Chok for systemet

Det til trods er valget »Et chok for systemet«, som avisen Frankfurter Allgemeine skriver i en overskrift på toppen af sin hjemmeside.

Ikke mindst for kansler Angela Merkel, der indkasserede det dårligste resultat for partiet CDU siden 1949, var valget et chok. Alligevel tager hun - som formand for det stadig største parti - ansvaret for at danne regering på sig og vil i de kommende dage gå i gang med at forhandle med partierne De Grønne og De Frie Demokrater, Tysklands liberale parti, om dannelse af en regering.

Med i den kommer naturligvis også CDU's søsterparti, CSU, som på hjemmebanen i Bayern ligeledes fik voldsom tilbagegang. Partiets spidskandidat, Joachim Hermann, der mere eller mindre åbenlyst har ansøgt om at blive ny tysk indenrigsminister, kom end ikke ind i Forbundsdagen og kan få svært ved at stå fast på sit ønske om ministerposten.

Seriøse forhandlinger vil starte

Både De Grønne og de liberale FDP understreger, at de vil gå seriøst ind i forhandlingerne, men ikke »udstede garantier«, som FDP's generalsekretær Nicola Beer siger til ZDF. Begge partier vil have klare aftryk af deres politik i et regeringsgrundlag.

Forhandlingerne ventes at tage mange uger, måske ligefrem måneder, til stor bekymring i Bruxelles, hvor man utålmodigt venter på at komme i gang med reformer af EU.

Dem kommer socialdemokraterne og den slagne partiformand, Martin Schulz, ikke til at deltage i. SPD meddelte øjeblikkeligt, at det ligeledes historisk dårlige valgresultat med kun godt 20 procent af stemmerne, betyder, at partiet går i opposition. Måske også en taktisk manøvre, der betyder, at AfD som tredjestørste parti ikke kan indtage rollen som leder af oppositionen. Men først og fremmest i det håb, at partiet kan genfinde sin vælgerappel.

Tvivl om SPD-formand

Om det bliver med Martin Schulz som formand, svæver fortsat i det uvisse. Selv siger Schulz, at han trods nederlaget efter blot et halvt år som formand, ikke har tænkt sig at gå. Men forlydender i tyske medier vil vide, at arbejdsminister Andrea Nahles gerne overtage formandsskabet. Det kommer dog i givet fald formentlig først til at ske efter det valg i utide, der er udskrevet i delstaten Niedersachsen til afholdelse den 15. oktober.

Indtil dette for SPD, der har ministerpræsidentposten i delstaten, uhyre vigtige valg, kommer der næppe til at blive skiftet ud på formandsposten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld er det politiske landskab i Tyskland allerede voldsomt forandret. Over 6 millioner tyskere stemte på AfD og må i disse timer finde sig i at blive kaldt »populister«, »racister« og »anti-demokrater« fra alle sider i landet.

Den afgående formand for det tyske parlament, Norbert Lammert fra CDU, kalder valgresultatet »en udfordring for alle demokrater« og opfordrer til:

»Den vigtigste demokratiske konsensus mod fanatikere og fundamentalister«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden