Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Stratenschulte Julian/AP
Foto: Stratenschulte Julian/AP

Frauke Petry udvandrer fra det usædvanlige pressemøde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partiformand for AfD trækker sig på dramatisk pressemøde

Frauke Petry vil ikke i parlamentet for det sejrende parti - fortsætter formentlig som løsgænger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede dagen efter sin store valgsejr har det højrenationale parti Alternative für Deutschland ladet en massiv bombe springe på sit første pressemøde i Berlin. Her har partiformand Frauke Petry pludselig meddelt, at hun ikke vil sidde i parlamentet med sine partifæller. Derefter forlod hun pressemødet.

Frauke Petry, der har haft et forrygende valg i delstaten Sachsen, hvor partiet som det eneste sted i landet blev størst, har ligget i stridigheder med partiets spidskandidater i månedsvis. Til trods for valgsejren har hun valgt at trække sig fra sin kommende plads i Forbundsdagen for AfD.

Ifølge tysk tv oplyste Frauke Petry til journalister efter sin dramatiske afsked, at hun muligvis vil gå i parlamentet som løsgænger.

»Hun kan vælge at melde sig ud af partiet og alligevel gå i parlamentet som partiløs, eller hun kan melde sig ud og forsøge at stifte et nyt parti med andre medlemmer af AfD«, lød den umiddelbare vurdering fra professor i politisk videnskab, Karl-Rudolf Korte, fra Duisburg-Essen Universitet på tv-kanalen ZDF efter det dramatiske optrin.

Ordstyrer i den fyldte pressesal hos Bundespresseamt i Berlin, protesterede mod udvandringen, som han karakteriserede som »helt uhørt«.

Det gav professor Jörg Meuthen, der deler partiformandskabet med Frauke Petry, ham ret i og undskyldte på vegne af partiet. Ifølge Meuthen anede han ikke, at hans lederkollega havde tænkt sig at benytte pressemødet til at skabe drama og muligvis lægge spiren til et nyt parti i Tyskland?

Inden sin afgang sagde Frauke Petry på pressemødet, at hun mener, at AfD bør forberedes på at »overtage regeringsmagten ved næste valg 2021«.

Højrefløjen sejrer

Gennem længere tid har Frauke Petry været mere eller mindre isoleret i AfD, hvor man nu kan konstatere, at højrefløjen har sejret, og at partiet som valgets store sejrherre har bevæget sig markant mod højre, domineret af den gamle nestor, Alexander Gauland.

Tidligere på morgenen havde Frauke Petry på tv-kanalen ZDF udtalt sig imod den retorik, partiets spidskandidater, Alexander Gauland og Alice Weidel, har brugt i valgkampen.

»Dette land har brug for en fornuftig politik og ikke den slags ytringer«, sagde Frauke Petry om partikollegernes udmeldinger i valgkampen og på valgaftenen.

»Det er den slags retorik, jeg har omtalt, og som netop de borgerlige vælgere ikke finder konstruktiv, tror jeg«, sagde Frauke Petry på morgen-tv hos ZDF. Kommentaren gjaldt Alexander Gaulands udmelding fra valgaftenen om, at AfD »vil jagte fru Merkel, eller hvem det nu måtte blive«.

Frauke Petry var medstifter af AfD i 2013 og tvang selv to år senere idémanden bag partiet og daværende formand, Bernd Lucke, til at trække sig fra partiet, da hun vandt formandsposten og bebudede en kurs længere til højre. Men altså åbenbart ikke så langt til højre, som tilfældet er nu.

Lokalformand kritiserede mindesmærke for Holocaust

Allerede i vinter, da partiets formand i delstaten Thüringen, Björn Höcke, kaldte mindesmærket for Holocaust-ofrene i Berlin »en skamstøtte«, reagerede Frauke Petry stærkt og krævede, at Höcke skulle ekskluderes af partiet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men et flertal i landsledelsen forhindrede dette og siden har det stået klart, at Frauke Petry var en del af mindretallet i partiet. Et mindretal, som står for en mere klassisk borgerlig, liberal, om end stærkt indvandrerkritisk linje.

Senere på partiets landsmøde i Köln, stod det klart, at Frauke Petry ikke længere havde magten i partiet, da hun ikke kunne få en plan for fremtidens parti.

På pressemødet blev hendes kollega i partiledelsen, Jörg Meuthen, spurgt, om dette er starten på en splittelse af AfD.

»Det tror jeg ikke. Petry handler som enkeltperson og jeg har ikke hørt om andre af dem, som er kommet i Forbundsdagen, der har samme tanker«, sagde han.

Men udelukkes kan det ikke, at andre medlemmer af AfD vil følge Frauke Petry ud og måske deltage i dannelsen af et nyt parti. Hvis det er, hvad hun pønser på.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden