Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Michael Sohn/AP
Foto: Michael Sohn/AP

Det er de to AfD-profiler, Alice Weidel og Frauke Petry, som kan kalde sig de helt store vindere oven på søndages valg til Rigsdagen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de store vindere og tabere i det tyske valg

Blandt taberne i valget til Forbundsdagen er den socialdemokratiske formand, Martin Schulz, og Joachim Herrmann fra Merkels søsterparti, CSU. Af vindere finder vi to kvindelige spydspidser fra Alternative für Deutschland.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taber: Martin Schulz

Christian Charisius/dpa via AP
Foto: Christian Charisius/dpa via AP

SPD’s leder, Martin Schulz, står tilbage som valgets største taber. Han blev kåret til formand for socialdemokraterne for et halvt år siden, og han bragte optimisme og nye medlemmer til partiet. Men når man i dag skal gøre hans resultater op, ser det skidt ud: Forud for søndagens nederlag til Forbundsdagen havde han allerede tabt tre delstatsvalg. Martin Schulz bliver på sin post som partileder, men nu som oppositionspolitiker: SPD trækker sig ud af Angela Merkels regeringskoalition.

Vinder: Frauke Petry

AP Photo/Michael Sohn
Foto: AP Photo/Michael Sohn

Frauke Petry, der stillede op til valget som en af Alternative für Deutschlands største profiler, levede helt op til forventningerne. Hun fik et kanonvalg i sin kreds i Sachsen, hvor AfD som det eneste sted i landet blev det største parti. Det skal nu vise sig, hvad Frauke Petry kan få ud af de mange stemmer, hun fik. Højst overraskende meddelte hun nemlig i går, at hun ikke vil sidde i gruppe med de andre nyvalgte AfD-medlemmer af Forbundsdagen. Hun har i månedsvis været på kant med partiets øvrige ledelse, som hun kritiserer for at være skinger og ukonstruktiv.

Taber: Joachim Herrmann

Andreas Gebert/AP
Foto: Andreas Gebert/AP

Bayerns indenrigsminister, Joachim Herrmann, fra CSU – søsterparti til Angela Merkels CDU – var sit partis spidskandidat ved valget i søndags, men alligevel blev han ikke valgt ind. Det er en decideret fiasko for ’sheriffen fra Bayern’, som stillede op til Forbundsdagen i forventning om at blive hele Tysklands indenrigsminister i Angela Merkels koalitionsregering. Man behøver ikke være medlem af Forbundsdagen for at blive udpeget, men Joachim Hermann har tidligere sagt, at det ikke var hans stil at blive minister i Berlin, medmindre han opnåede valg til Forbundsdagen.

Vinder: Alice Weidel

Soeren Stache/AP
Foto: Soeren Stache/AP

Det højrenationale Alternative für Deutschland bragede med omkring 13 procent af stemmerne ind som det tredjestørste parti i Forbundsdagen. Det kan partiets profiler kun være tilfredse med, for de nåede deres mål om at få partiet repræsenteret i Tysklands parlament. For Alice Weidel er det en særlig succes. Den 38-årige økonom er nemlig forholdsvis ny i politik, og hun sluttede sig først til AfD i 2013. Alice Weidel, der blev valgt i Baden-Württemberg, har sammen med den 76-årige Alexander Gauland tegnet AfD’s stærkt indvandringskritiske kurs i valgkampen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden