Marshall Øerne er blandt de lavtliggende østater i Stillehavet, der kan forsvinde under havets overflade, hvis den globale temperatur stiger mere end 1,5 grader.
Foto: Richard Vogel/AP

Marshall Øerne er blandt de lavtliggende østater i Stillehavet, der kan forsvinde under havets overflade, hvis den globale temperatur stiger mere end 1,5 grader.

Internationalt

Forskere tog fejl: Kloden står stadig til at redde

Klimamodellerne har taget fejl af den globale opvarmning. Nye beregninger giver mere tid til at redde kloden.

Internationalt

Ny forskning tyder på, at menneskeheden kan udlede betydeligt mere CO2 og stadig holde den globale opvarmning under 1,5 grader, som er målsætningen i den internationale klimaaftale fra Paris.

De 1,5 grader er et vigtigt mål, fordi det er afgørende for, om nogle af østaterne i Stillehavet kan reddes fra undergang. Hidtil har man regnet med, at muligheden vil gå endegyldigt tabt efter 4-5 års udledninger på det nuværende niveau. Men ingen tror på, at CO2-udledningerne kan standses så hurtigt.

De nye beregninger, der er offentliggjort i Nature Geoscience, viser imidlertid, at der er plads til omkring 20 års udledninger på det nuværende niveau i det såkaldte CO2-budget. Og hvis det holder stik, vil det stadig være muligt at holde opvarmningen under 1,5 grader.

»Beregningerne tyder på, at målsætningen endnu ikke en geofysisk umulighed«, fastslår artiklens hovedforfatter, Richard Millar i sin præsentation af resultaterne.

Det kræver imidlertid, at regeringerne forpligter sig til at gå endnu længere og hurtigere frem, end de hidtil har lovet. Udledningerne af drivhusgasser skal toppe allerede næste år eller senest i 2019 og derefter falde drastisk år for år, så de går i nul om senest 40 år.

»Der er helt sikkert ikke plads til at slappe af i klimapolitikken. Tværtimod giver det et incitament til at styrke klimapolitikken ved først givne lejlighed, hvis regeringerne mener målsætningen om 1,5 grad alvorligt«, fastslår Richard Millar.

Opvarmningen udeblev

Forskerne bag de nye beregninger er nogle af de helt store kanoner, der nyder bred anerkendelse, siger Ole Bøssing Christensen, seniorforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut.

»Det er troværdige folk, der normalt gør tingene ordentligt. De skal helt sikkert tages meget alvorligt«, siger Ole Bøssing Christensen.

En af dem er Michael Grubb, professor ved University College London, der under klimatopmødet i Paris i 2015 fastslog, at det i praksis ville være helt umuligt at holde opvarmningen under de 1,5 grader. Det ville kræve drastiske skridt, der ganske enkelt ville være uforenelige med demokrati, sagde han dengang.

Som en af medforfatterne til de nye beregninger erkender han over The Times, at han tog fejl.

»Når kendsgerningerne ændrer sig, så ændrer jeg holdning. Det er formentlig stadig meget svært at nå, men vi er i en bedre position, end jeg havde troet«, siger han.

Kernen i de nye beregninger er, at den globale opvarmning ikke er gået så hurtigt som modellerne har forudsagt. De første 13 år af dette årtusinde har været usædvanligt kolde og den forventede globale opvarmning udeblev.

»Vi har ikke set den hastige acceleration i opvarmningen efter år 2000, som modellerne har forudset«, forklarer Myles Allen, professor geosystemer på University of Oxford, i The Times.

»Det vil være rigtig dejligt, hvis de nye beregninger holder vand. Men jeg tør ikke tro på det endnu«, siger Ole Bøssing Christensen.

De seneste tre år har slået rekord. Og igen i år tyder meget på en temperatur i den ekstremt hede ende.

»Jeg kan ikke se, præcist hvordan de når frem til resultatet. Der er mange usikkerheder og ubesvarede spørgsmål«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klimabenægtere jubler

Resultaterne har vakt opsigt verden over og er blandt klimabenægtere blevet udlagt som beviset på, at hele klimadebatten er svindel og humbug.

»Klima-alarmisterne indrømmer omsider, at de har taget fejl af dem globale opvarmning«, lyder overskriften i Breitbart.com, der henvender sig til præsident Trumps bagland på den amerikanske højrefløj.

Men det passer ikke, svarer Myles Allen og Richard Millar i en blog på The Guardian.

I det store billede og i det lange løb er der ikke noget i vejen med klimamodellerne. Forskellene på de faktiske målinger og modellernes forudsigelser er ganske små. Men netop når man regner på 1,5-gradsmålsætningen, der er temmelig tæt på, får meget små udsving meget stor betydning for CO2-budgettet, forklarer de.

»Vi vidste, at resultaterne ville være kontroversielle, eftersom tidligere forudsigelser pegede på, at det ville være umuligt at nå målsætningen«, skriver de.

»Vores klimastudie understregede, at det er vigtigere end nogensinde at tage store skridt for at nå Paris-målsætningen om 1,5 grad, men noget af mediedækningen giver det modsatte indtryk«, skriver de.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce