Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Røgfanen stiger til vejrs efter et af regeringshærens  bombardementer af et af oprørskontrollerede områder.
Foto: /AP

Røgfanen stiger til vejrs efter et af regeringshærens bombardementer af et af oprørskontrollerede områder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stat trænges tilbage i Syrien - Libanon vil af med sine flygtninge

Terrorbevægelsen har ikke mange områder tilbage. Det får Libanons præsident til at kræve, at syriske flygtninge nu bliver sendt hjem.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bomberne hagler ned over de syriske fronter.

Men det er ikke altid krigere og soldater, der bliver ramt: 15 civile er blandt de 62 mennesker, der blev dræbt ved kampe og angreb i går. Flere af dem mistede livet under flybombninger.

Det vurderer Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR), en organisation, der i sit hovedsæde i London indsamler oplysninger om kampene i Syrien.

Og det er et kaotisk kludetæppe at holde øje med, når kampene skal beskrives.

Organisationens tal kommer samtidig med, at Libanon vil begynde at tvangsreturnere syriske flygtninge.

Stormagter støtter hver sin side i kamphandlinger

Hændelser langs fronterne den seneste tid kan nærmest så tvivl om, hvem det egentlig er, der slås på slagmarkerne i Syrien.

Russiske kampfly har fået skylden for angreb på militssoldater fra De Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der blev dræbt ved et angreb på et gasanlæg i Deir el-Zour-området - en beskyldning, russerne har afvist.

SDF'erne støttes imidlertid af amerikanerne. Og de er i et kapløb med russiskstøttede regeringstropper om at nå først frem til olie- og gasanlæg.

Hver af dem ledsages af specialstyrker fra de to stormagter. Begge sider hævder, at de er blevet angrebet af hverandre i løbet af den seneste tid.

Blandt andet har viceudenrigsminister Sergej Ryabkov langet ud efter USA, som beskyldes for at være skyld i en russisk generalløjtnants død.

Valerij Asapov døde, da islamister beskød hans deling med mortergranater.

Dermed blev han ifølge russerne et offer for »den amerikanske politiks dobbeltspil«, hvis pris er »betalt i blod« af den russiske officer.

Islamisk Stats kriger får klø under kampene

SDF-enheder bæger sig ned langs østsiden af Eufrates-floden, mens de syriske regeringstropper - der støttes af shiitiske militser, hovedsageligt kæmper sig frem langs vestsiden.

Her er Deir el-Zour-området vigtigt. Får de syriske regeringsstyrker kontrollen, vil det sikre, at Iran - som støtter Assadstyret - får en direkte forbindelse over til Hizbollah i Libanon og dermed styrke præstestyrets forsøg på at befæste sin indflydelse i Mellemøsten.

De mister krigere i stor stil.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat får ifølge oplysningerne fra det borgerkrigramte land solide bank på slagmarken:

»De mister krigere i stor stil«, siger en flygtning fra Deir el-Zour, Omar Abu Layla, som får oplysninger fra kontakter i området.

Ifølge SOHR har kampene kostet mindst 10 ikke-syriske Islamisk Stat-krigere livet. Knap et halvt hundrede islamistiske krigere er dræbt ved russiske bombninger af deres militshovedkvarter i Idlib-provinsen.

Islamisterne har mistet kontrollen over størstedelen af deres 'hovedstad', Raqqa, og søger dermed tilbage mod sin eneste tilbageværende højborg i netop Deir el-Zour, som også presses af SDF og regeringshæren, der allerede har indtaget dele af området.

Spørgsmålet er, hvor mange af dem vil kæmpe til det sidste og hvor mange vil forsøge at komme væk ved at udgive sig for at være flygtninge eller ved at gemme sig i Tyrkiet.

Menneskelige skjolde

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Redningstjenesten De Hvide Hjelme forsøger at finde overlevende i bomberamte bygninger i Khan Sheikhoun.
Foto: /AP

Redningstjenesten De Hvide Hjelme forsøger at finde overlevende i bomberamte bygninger i Khan Sheikhoun.

Islamisterne beskyldes for at gemme sig bag menneskelige skjolde ved at gemme sig blandt civile og dermed bære en del af skylden for de civile dødsfald i Syrien under konflikten.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch mener for eksempel, at angreb fra den USA-ledede koalition i marts nu viser sig at have kostet 84 civile livet, da der blev kastet bomber mod en skole og en markedsplads, hvor der ganske vist befandt sig terrorister, men også almindelige syrere.

Libanon vil sende flygtninge tilbage

Trods de igangværende kampe mener nabolandet Libanon, at det nu er på tide at begynde at sende syriske flygtninge retur til deres hjemland.

De fleste af de områder, flygtningene kommer fra, er nu sikre, mener præsident Michel Aoun, der erklærer sig klar til at sende syrerne retur - om nødvendigt med tvang.

»Vi vil ikke vente på, at de gør det frivilligt«, siger han.

Kilder: Washington Post, The Guardian, BBC, CNN og nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden