Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Markus Schreiber/AP
Foto: Markus Schreiber/AP

AfD-spidserne Alexander Gauland (tv) og Alice Weidel taler med pressen før det første gruppemøde i Forbundsdagen i Berlin.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Valgeksperter: Sådan fik AfD så mange stemmer

Partiet nød godt af vrede i øst, det fik aktiveret sofavælgerne og høstede mange proteststemmer, mener tyske valgeksperter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

AfD mobiliserede sofavælgerne.

Det er ifølge valgforskere en af årsagerne til, at det højrenationale parti blev det tredjestørste med cirka 13 procent af stemmerne, da tyskerne søndag stemte.

»Som vi så det ved regionalvalgene de seneste år, så har AfD tilsyneladende haft held til at tiltrække vælgere fra segmentet af tidligere ikke-vælgere«, siger Peter Matuchek til Deutche Welle.

Omkring 1,47 millioner vælgere, der ikke tidligere har deltaget i valg, satte deres kryds ved AfD.

Andre ser partiets brug af sociale medier som en af årsagerne til fremgangen. De fleste tyskere læner sig op ad de etablerede medier, når de skal tage stilling til de politiske valg, men når det gælder AfD-vælgerne forholder det sig modsat.

»Det er en platform, hvor sådan en gruppe ikke bliver stigmatiseret, sådan som det ofte sker i den offentlige sfære«, mener Renate Köcher.

Utilfredshed med de konservative

Og valgforskeren Nico Siegel ser det højrenationale partis indtræden i den tyske forbundsdag som en normalisering.

»Vores tidligere partisystem havde ikke nogen fra den yderste højrefløj repræsenteret. Jeg taler ikke om kvasi-fascistiske indstillinger, men snarere om vælgere, der ikke længere ser CDU/CSU som nogen troværdig, konservativ havn«.

Tværtimod peger flere valgeksperter på, at mediernes beskrivelse af AfD som en »røverrede af nynazister« kan have fået tvivlere til netop at sætte krydset ved partiet. Protesterne mod de gamle partier har ganske enkelt fyldt meget hos en væsentlig del af AfD-vælgerne.

Det fremgår også af analyser af vælgervandringerne. Omkring 1 million traditionelle CDU/CSU-vælgere forlod de konservative partier og gik i stedet over til AfD. Det samme ses hos socialdemokraterne, som måtte afgive hen ved 500.000 vælgere til det højrenationale parti. Selv Die Linke, et dogmatisk venstreorienteret parti, mistede nogle af sine vælgere - cirka 400.000 - til AFD.

Østvælgere gav AfD stor opbakning

Valgtallene viser også, at Tyskland fortsat er et delt land. I vest fik AfD lavere stemmeandele end i øst. I Hamburg nåede AfD alene op på 7,8 procent af stemmerne, men i Sachsen i øst var det 27 procent, der satte deres kryds ved partiet.

»Man vinder ingen valg i øst, men man kan tabe dem dér«, konstaterer Sachens socialdemokratiske integrationsminister, Petra Köpping.

I Bayern lyder der efter valgtilbagegangen krav om, at lederen af det konservative CSU, Horst Seehofer,trækker sig. Partiet er i union med Angela Merkels CDU, der tegner de konservative i det øvrige Tyskland.

Flere temaer var med til at afgøre, hvor krydset blev sat. Socialdemokraterne forsøgte at sælge partiet på ønsket om sociale reformer og en indsats mod uligheden, men partiet belastes af, at det har stået bag Hartz IV-reformerne, der har sendt rigtigt mange ned nær fattigdomsgrænsen som såkaldte working poor.

Det kostede på tiltroen til partiets evne og vilje til at rette op på problemerne. Die Linke vandt til gengæld på den konto.

Indvandrere og flygtninge optager tyske vælgere

Et andet stort tema har været de mange indvandrere, der er kommet til Tyskland de senere år.

44 procent af vælgerne har set flygtninge og udlændinge som den største udfordring, landet står over for. Den opfattelse kan have gavnet AfD, selv om kun få - 13 procent - oplyser, at de finder partiet i stand til at få løsninger på problemet.

90 procent har i en meningsmåling efterlyst en hurtigere udvisning af afviste asylansøgere og 57 procent er bange og frygter, at islams indflydelse bliver for stærk.

Det er tal, der menes at have hjulpet det nationalkonservative parti til at vinde 94 ud af 709 pladser i forbundsdagen, svarende til 12,6 procent af stemmerne.

Kilder: Die Zeit, Die Welt, Frankfurter Allgemeine, ZDF og ARD.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden