Grænsekontrol, Kruså.
Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Grænsekontrol, Kruså.

Internationalt

EU-kommissionen gør det lettere at lade grænsebommene blive nede

Kommissionen har lyttet til medlemslandene og er kommet med et udspil, som giver landene mulighed for opretholde grænsekontrol i længere tid, hvis de mener, der er behov for det.

Internationalt

EU-Kommissionen fremlagde i går et forslag, der giver Danmark mulighed for at forlænge grænsekontrollen – i yderste tilfælde helt op til fem år.

Forslaget kommer efter længere tids pres fra blandt andet Tyskland, Frankrig og Danmark, der i et åbent brev har bedt om mulighed for egenhændigt at kunne forlænge grænsekontrollen i op til to år. Og nu ser det ud til, at Danmark og de øvrige lande har fået mere, end de i første omgang bad EU-Kommissionen om.

»De usædvanlige omstændigheder, vi ser i dag, såsom en øget terrortrussel, har fået os til at foreslå en Schengengrænsekodeks, der er bedre egnet til de nye tider«, skriver EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, i en pressemeddelelse. Særligt Frankrig har adskillige gange forlænget grænsekontrollen, og det har kommission indtil videre set igennem fingre med.

Kommissionens forslag giver landene mulighed for egenhændigt at oprette grænsekontrol i op til et år, hvis de mener, der er en reel trussel. Samtidig vil kommissionen give landene mulighed for at opretholde kontrollen i yderligere to år, hvis den samme trussel stadig er aktuel.

Hertil kommer, at landene efterfølgende kan få lov til at have grænsekontrol i yderligere to år, hvis der til den tid fortsat er problemer ved EU’s ydre grænser.

»Samlet set går EU-kommissionen videre i deres forslag, end hvad landene selv foreslog«, vurderer jurist ved Tænketanken Europa Nadja Schou Lauridsen og fortsætter:

»Forslaget her giver mere magt til medlemslandene, blandt andet ved at de selv kan oprette grænsekontrol i et helt år efter egen vurdering. Reglerne på grænseområdet har altid afspejlet en magtkamp mellem EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet på den ene side og medlemslandene på den anden side. Kommissionen har tabt det her slag, kan man sige«.

Den ændring, kommissionen foreslår, skal dog først stemmes igennem i både Europa-Parlamentet og Rådet. I Rådet kan Danmark ikke stemme i spørgsmål om Schengen på grund af retsforbeholdet.

»Nogle østeuropæiske lande vil ikke møde forslaget med udbredt begejstring, da flere af disse har klaget over lange køer ved grænserne, særligt omkring Østrig«, siger Nadja Schou Lauridsen og tilføjer:

»Men en alliance med Frankrig og Tyskland vægter tungt, så jeg tror, de nok skal få stemt forslaget igennem. Det er dog lidt paradoksalt, at Danmark ikke kan stemme, da man fra dansk side ønsker indflydelse på dette spørgsmål, men står udenfor på grund af retsforbeholdet«.

Under de nuværende regler kan Danmark lovligt opretholde grænsekontrollen indtil 11. november med begrundelse i den manglende kontrol med EU’s ydre grænser og store flygtningestrømme.

Skal grænsekontrollen opretholdes herefter, skal regeringen argumentere for en ny, alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed i Danmark. Det kræver dog, at Danmark kan retfærdiggøre, at der er en konkret trussel, og at grænsekontrol er et relevant værktøj for at imødegå den trussel.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce