Den engelske premierminister Theresa May og Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes på Marienborg.
Foto: Jens Dresling

Den engelske premierminister Theresa May og Statsminister Lars Løkke Rasmussen mødes på Marienborg.

Internationalt

Skræmt af Brexit-kaos: Danskerne har ikke mod på at følge i briternes fodspor

Det vil være meget negativt for Danmark at forlade det europæiske fællesskab ligesom Storbritannien, tilkendegiver både EU-tilhængere og skeptikere i ny undersøgelse.

Internationalt

Storbritanniens dybe politiske splittelse og komplicerede forhandlinger om betingelserne for at forlade den Europæiske Union om blot halvandet år er ikke gået upåagtet hen blandt de normalt så EU-skeptiske danskere.

Det fremgår af en ny rapport fra den proeuropæiske tænketank Europa, der har fået analyseinstituttet YouGov til at spørge over 2.000 danskere og interviewe 42 med forskelligt syn på EU, hvordan de stiller sig til dansk suverænitet og det europæiske fællesskab.

Selv om et flertal af danskerne er meget lidt villige til at afgive suverænitet til Bruxelles, har de på ingen måder mod på at følge i briternes fodspor og forlade fællesskabet. I hvert fald ikke nu.

64 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de i høj eller nogen grad vil forblive i EU. Det gælder også et klart flertal af Enhedslistens og Liberal Alliances vælgere, viser undersøgelsen.

Et snævert flertal af danskerne har ved flere folkeafstemninger, senest om retsforbeholdet i 2015, sagt nej til at udvide samarbejdet. Men til gengæld ønsker kun 27 procent i høj eller nogen grad at forlade det europæiske fællesskab helt.

Blandt de interviewede EU-tilhængere og modstandere i undersøgelsen har Brexit generelt et dårligt omdømme på grund af især medierapporterne om kaotiske forhandlinger og økonomisk tilbagegang.

Hvis den britiske udmeldelse en dag skulle vise sig at blive en succes, kan det give fortalerne for en dansk udmeldelse af EU muligvis få vind i sejlene, fordi fokus for det europæiske samarbejde kun bør være frihandel.

Men i den nuværende usikre situation vil et dansk exit være »meget negativt for Danmark – en opfattelse, der var blevet styrket af det igangværende Brexit«, lyder tilbagemeldingen fra de interviewede i undersøgelsen.

Hosteri og tavshed

Siden et snævert flertal af briterne i 2016 stemte for at forlade EU, er der opstået en uoverskuelig politisk situation, hvor både regeringspartiet Konservative og oppositionspartiet Labour er splittede internt om Brexit og linjen i forhandlingerne med Bruxelles. På partiernes netop overståede kongresser blev Brexit mere eller mindre forsøgt forbigået i tavshed.

Premierminister Theresa May, der onsdag hostede sig igennem sin formandstale i Manchester, har talt for en toårig overgangsperiode med EU om det indre marked og toldunionen, mens hendes egen udenrigsminister, Boris Johnson, har gjort sig til talsmand for en mere hård udgave af Brexit.

Hvor det ender, er umuligt at sige, og forhandlingerne med EU om betingelserne er nærmest ikke kommet i gang, selv om aftalen efter planen skal være på plads inden marts 2019.

Forleden omtalte avisen The Sunday Times en undersøgelse fra Baker McKenzie, der forudser et fald på 40 procent i den britiske eksport af blandt andet biler, dagligvarer og medicin til de øvrige EU-lande, hvis regeringen kaster sig ud i et hårdt Brexit og forlader det indre marked.

Helhjertet fornuftsægteskab

Netop mulighederne for at kunne handle frit i Europa og de økonomiske fordele ved at være medlem af EU, lægger de adspurgte i YouGovs danske undersøgelse afgørende vægt på.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Danmark og Storbritannien kom samtidig ind i EU i 1973, men den britiske skepsis har historisk været større og blevet ved med at være det op gennem årtier.

Danskerne er i modsætning andre mindre medlemsstater som Belgien, Holland, Finland og de baltiske lande europamestre i at være bange for at miste selvstændighed, og at EU kommer til at bestemme for meget.

»Folk i interviewundersøgelsen siger, at de ikke tør følge briterne ud af EU her og nu, men hvis briterne får en god aftale, burde vi også stemme om medlemsskabet. Men som forhandlingerne om Brexit former sig for tiden, er det på ingen måde et realistisk alternativ. Hvis man spurgte danskerne i morgen, om vi også skulle forlade EU ligesom briterne, ville det utvivlsomt blive et klart nej«, siger forskningschef i Tænketanken Europa Catharina Sørensen.

Men selv om Brexit styrker den danske opbakning til selve EU-medlemskabet, kan det samtidig forstærke skepsissen over for det fælles europæiske projekt, fordi briterne ikke længere er med til at træde på bremsen:

»Der er både en hård og blød skepsis i Danmark, hvor man rigtig gerne vil blive i EU, men er bekymret for at afgive for meget suverænitet. Et fornuftsægteskab, som man går helhjertet ind, selv om det lyder paradoksalt«, tilføjer Catharina Sørensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce