Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Den kontroversielle uafhængighedserklæring, som politikere i parlamentet i Catalonien skrev under i går.
Foto: Manu Fernandez/AP

Den kontroversielle uafhængighedserklæring, som politikere i parlamentet i Catalonien skrev under i går.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Disse underskrifter udløser krisemøde i Madrid

Spaniens regeringschef, Mariano Rajoy, har indkaldt ministre til krisedrøftelser om situationen i Catalonien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spaniens regering under premierminister, Mariano Rajoy, indleder et hasteindkaldt krisemøde onsdag klokken 09.00 for at diskutere situationen i Catalonien, oplyser en talsmand for regeringen i Madrid.

Vicepremierminister Soraya Sáenz de Santamaría siger, at regeringen vil beslutte, hvad de næste skridt kommer til at være i forhold til Catalonien.

Det ekstraordinære krisemøde er indkaldt efter, at Carles Puigdemont, Cataloniens præsident, har underskrevet en uafhængighedserklæring for Catalonien.

Udenrigsminister Alfonso Dastis siger, Puigdemont tale tirsdag om uafhængig var »et trick«, men udenrigsministeren tilføjer, at der er plads til forhandlinger inden for forfatningen.

Puigdemont satte sin underskrift på uafhængighedserklæringen et par timer efter, at han havde holdt en tale i den spanske regions parlament i Barcelona. Erklæringen fastslår ikke, hvornår uafhængigheden skal træde i kraft.

Rajoy har ikke udelukket, at regeringen indfører direkte styre fra Madrid over Catalonien.

Aldrig anvendt artikel i forfatningen kan komme i spil

Det vil han kunne ved at bruge Artikel 155 i den spanske forfatning - en aldrig anvendt artikel, som vil kunne åbne Pandoras æske i Spanien, som i dag er et af de mest decentraliserede lande i EU.

Artikel 155 giver regeringen mulighed for at tage 'alle nødvendige foranstaltninger', hvis en af landets 17 regioner med delvist selvstyre ikke følger forfatningen.

Eksperter vurderer, at paragraffen kan tolkes sådan, at man i den verserende sag blandt andet kan opløse Cataloniens regionale parlament og tage kontrol over det catalanske politi.

Artikel 155 foreskriver dog, at centralregeringen først skal sende en formel klage til præsidenten i den respektive region, som derefter skal have tid til at svare.

En forfatningsekspert, Javier Perez Royo ved Sevillas universitet, siger, at artiklen kan medføre, at regeringen i Barcelona suspenderes, at det regionale parlament lukkes, og at politistyrken i Catalonien underlægges indenrigsministeriet.

Den spanske regering har også muligheden for at indføre nødretstilstand.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden