Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Under kampene om havnebyen Sabratha er antallet af både med migranter på Middelhavet steget, selv om det stadig er lavere end de seneste år.

Under kampene om havnebyen Sabratha er antallet af både med migranter på Middelhavet steget, selv om det stadig er lavere end de seneste år.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-støttet milits mister kontrol med menneskesmuglerby

Italiens aftale med en libysk milits har i tre måneder stoppet smuglerbådene til Europa. Nu har en anden milits tvunget dem på flugt, og et stort antal migranters fremtid er usikker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere tusinde flygtninge og migranter har de seneste uger været fanget i skudlinjerne under hårde kampe om kontrollen med Middelhavsbyen Sabratha, som i årevis har været et af knudepunkterne for den libyske menneskesmugling.

Nogle af de migranter, der slap levende ud af byen, vandrede 25 km til fods langs kysten til nabobyen Zuwara.

»De kom gående i grupper på først 50, så 100, og om natten 200«, sagde Sadeeq al-Jayash, leder af Zuwaras komite for nødsituationer, til nyhedsbureauet Reuters i søndags.

Han siger, at i byen i alt har modtaget 1.700 migranter, som har »desperat behov for hjælp«.

I Sabratha forsøger FN’s flygtningeorganisationer IOM og UNHCR at tage sig af yderligere mindst 4.000 migranter, deriblandt gravide kvinder og børn, som lider af dehydrering, diarre og chok.

Mens knap en fjerdedel af byens 80.000 indbyggere har forladt Sabratha under kampene, kunne migranterne ikke slippe ud af detentionscentrene før dem, der vogtede over dem, blev tvunget til at flygte.

Den svensk-eritreiske journalist og radiovært, Meron Estefanos har været i kontakt med nogle af hendes landsmænd i Sabratha.

De fortæller hende, at de inden kampene blev holdt som gidsler og udsat for afpresning og voldtægt, så da de fik muligheden for at flygte, tog de den. Men det viste sig at være livsfarligt.

»Vores venner faldt en for en, efter at de blev ramt af kugler, der fløj rundt over det hele. Vi aner ikke, hvor mange, der er døde eller sårede«, fortalte flygtningen ifølge Meron Estefanos.

Smuglere blev til soldater

Kampene I Sabratha er blevet udløst af EU’s forsøg på at bremse menneskesmuglingen fra Libyen. Anført af Italien har EU lagt pres på den libyske regering, hvilket førte til, at den i juli indlemmede den berygtede Anas Dabbashi milits som en del af landets officielle militære styrker med ansvar for at bremse menneskesmuglingen.

Militsen er af såvel FN som flere europæiske lande blevet udpeget som hovedansvarlig for en stor andel af de både, der de seneste år er sendt af sted mod Italien.

Men i sommers skiftede militsens 500 mand profession fra menneskesmugling til politiarbejde.

Dette vurderes at være den vigtigste årsag til, at antallet af migranter på Middelhavet styrtdykkede i august og september, hvilket fik den italienske indenrigsminister Marco Minniti til at sige, at Europa nu kan se »lys for enden af tunnellen«.

Udover at blive indlemmet i hæren har Anas Dabbashi militsen også modtaget støtte i form af politibiler, både og en hangar samt en stor sum penge. Den italienske regering benægter rapporter fra italienske og internationale medier, der hævder, at disse penge blev udbetalt af den italienske efterretningstjeneste direkte til militsen.

Men uanset hvad, stammer pengene næppe fra de slunkne kasser hos den pressede regering i hovedstaden Tripoli.

Flere både på havet

Libyen-eksperter advarede allerede i sommers om, at styrkelsen af Anas Dabbashi militsen risikerer at udløse nye konflikter mellem de konkurrerende militser i Sabrahta. Og det er præcis, hvad der er sket.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

EU’s involvering har ikke blot rykket ved det lokale styrkeforhold mellem militserne, men spiller også ind i den nationale konflikt mellem de to vigtigste magtcentre i landet - den FN-anerkendte regering i vest og det folkevalgte parlament samt hærchefen Khalifa Haftar, som holder til i øst.

I midten af september slog en række militser i Sabratha-området sig sammen og gik til angreb på Anas Dabbashi militsen for at tvinge den ud af byen.

Angrebet blev anført af en milits, som også er officielt anerkendt af regeringen og egentlig har til opgave at bekæmpe grupper, der er affilieret med Islamisk Stat.

Efter tre uges kampe kunne denne milits - Operationsrummet for Bekæmpelsen af Islamisk Stat i Sabratha - i fredags erklære, at den havde taget fuld kontrol med Sabratha.

I en video på dets Facebook-side sagde militsens leder, Omar Abdul Jalil, at byen nu er blevet befriet for »velorganiserede terrorgrupper og destruktive militser«.

Under kampene er antallet af både, der er sejlet ud fra Libyen steget, men det er fortsat langt fra det niveau, der har været de seneste år.

Hvordan Operationsrummet vil forholde sig til regeringens aftale med EU er endnu uvist, men i videoen siger militslederen, at han er »fast besluttet på at fortsætte arbejdet for at udrydde de negative fænomener i Sabratha, hvoraf det vigtigste er bekæmpelsen af illegal migration«.

En af de militser, som har støttet Operationsrummet, er imidlertid kendt for at være dybt involveret i menneskesmugling.

Afpresning uden ende

Operationsrummet er ikke stærkere knyttet til regeringen i Tripoli, end at det også har modtaget støtte fra hærchefen Khalifa Haftar.

Han forsøger at få et fodfæste i det vestlige Libyen og vil meget gerne overbevise Europa om, at der ikke er en løsning på migrationsproblemet uden, at han er med ved bordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Europa har i lang tid modarbejdet den kontroversielle general, der støttes af Rusland og Egypten, men for et par uger siden blev han for første gang inviteret til Rom og Paris.

I et interview til den italienske avis Corriere Della Sera advarede han om, at Europa begår en stor fejl, når det forsøger at lave aftaler med militser.

»At betale dem betyder at gå ind i en ond cirkel. I morgen vil de kæmpe med hinanden om gevinsterne og derefter bede om flere penge. Det vil føre til afpresning uden ende«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden