Amazon er en af de virksomheder, som ifølge EU-kommissionen ikke betaler en fair skat i Europa. Kommissionen har i denne måned beordret Luxembourg til at opkræve omkring 250 millioner euro fra Amazon, som kommissionen mener har nydt godt af ulovlige skattefordele.
Foto: Frank Augstein/AP

Amazon er en af de virksomheder, som ifølge EU-kommissionen ikke betaler en fair skat i Europa. Kommissionen har i denne måned beordret Luxembourg til at opkræve omkring 250 millioner euro fra Amazon, som kommissionen mener har nydt godt af ulovlige skattefordele.

Internationalt

EU-Parlamentet dumper EU-indsats mod skattesnyd

I dag gør Europa-Parlamentet op med årtiers lukkethed om, hvilke medlemslande der hjælper skatteunddragere.

Internationalt

Efter at have gransket indsatsen mod skattesnyd og hvidvaskning af penge i halvandet år er EU-Parlamentets skattesnydsudvalg i dag klar til at fremlægge sine konklusioner.

»Vi er kommet frem til, at det er orkestreret af forskellige mellemmænd i Europa, altså banker, advokater, formueforvaltere og skatterådgivere. Det står klart, at alle dem, der muliggør denne snyd, skal reguleres bedre end i dag«, siger Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne, der har været pennefører på betænkningen.

EU-landenes

arbejde med at bekæmpe

skattefusk er fejlet helt grundlæggende

Undersøgelsesudvalget blev nedsat i kølvandet på et læk af 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca, et advokatfirma i Panama. På baggrund af lækket beskrev Politiken og over 100 medier verden over, hvordan virksomheder og enkeltpersoner benyttede sig af skattesnyd og pengevask.

Mellemmændene er dog ikke de eneste, som der bør sættes ind over for, konstaterer betænkningen, der efter alt at dømme får flertal i parlamentet i dag. Også EU og medlemslandene bør bebrejdes.

»EU-landenes arbejde med at bekæmpe skattefusk er fejlet helt grundlæggende«, siger Jeppe Kofod.

Det er således »et systematisk problem«, står der i betænkningen, at EU-landene ikke har formået at samarbejde og koordinere lovgivning mod skatteunddragelse, skatteundgåelse og hvidvaskning af penge. Og EU-Kommissionen kritiseres for utilstrækkelig håndhævelse af EU-lovgivningen.

Skattelylande blokerer

Sammen med de øvrige medlemmer af skattesnydsudvalget har Jeppe Kofod haft adgang til hemmeligstemplede referater i det såkaldte udvalg for adfærdskodeks for erhvervsbeskatning under Ministerrådet. Udvalget har i cirka 20 år forsøgt at afskaffe skattetiltag, der udgør skadelig skattekonkurrence, men der er mildt sagt ikke sket store fremskridt. Og en af årsagerne, konstaterer betænkningen, er, at de enkelte medlemslande kan blokere for nye initiativer ganske anonymt.

I udkastet til betænkningen står der, at »den lukkede og uigennemsigtige« måde, som udvalget arbejder på, er »til skade for en effektiv og hurtig formulering, vedtagelse og gennemførelse af afgørende lovgivning om bekæmpelse af skatteunddragelse inden for EU«.

Jeppe Kofod supplerer:

»Man må bare konstatere, at arbejdet i hemmelighed og i enstemmighed i de her grænseoverskridende spørgsmål har fejlet. Så vi skal have en reform af udvalgets arbejde, så borgere og virksomheder kan følge med i, hvilke lande og regeringer der viser modvilje mod at stoppe international skattesnyd. Det er tydeligt, at landene ikke har et oprigtigt samarbejde om at undgå hvidvaskning og skattesnyd. Her har man ikke levet op til EU-traktatens ord«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Macron har en plan

Rasmus Corlin Christensen, der er politisk økonom og forsker på CBS i international skattepolitik, er enig i, at lukketheden i udvalget, der også er kendt som Code of Conduct-udvalget, gør det nemmere for medlemslande at blokere for tiltag mod skatteunddragelse og -undgåelse.

»Den hemmeligholdelse, der er i Code of Conduct-udvalget, medvirker til at sløre den politiske proces omkring skattemæssige tiltag. Det giver medlemslande mere mulighed for at udtrykke deres interesser frit, hvilket kan være godt i en politisk proces, men på den anden side giver det medlemslandene bedre mulighed for at blokere for tiltag, der strider mod egne interesser, fordi man ikke behøver at bekymre sig for, hvordan ens interesser bliver fremlagt i den offentlige debat«, siger Rasmus Corlin Christensen.

Op til afstemningen i parlamentet onsdag ventes der visse kompromiser, men ifølge Jeppe Kofod er der bred opbakning til anbefalingen om åbenhed om de enkelte medlemslandes positioner. Der lader også til at være flertal for at gøre op med kravet om, at afgørelser på selskabsskatteområdet skal træffes ved enstemmighed.

Selv med enighed i parlamentet er der dog lang vej til, at skrappere EU-regler bliver ført ud i livet. Men det øger det politiske pres på EU-Kommissionen og regeringslederne for at sætte ind på et område, som har stor bevågenhed for tiden.

Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU bør indføre flertalsafgørelser på selskabsskatteområdet. Og den franske præsident, Emanuel Macron, har opbakning fra mange EU-lande til sit forslag om at beskatte it-giganter af deres omsætning i stedet for deres profit, så det bliver sværere for dem at undgå at betale skat. Forslaget, som den danske regering erklærer sig »skeptisk over for«, skal drøftes på et EU-topmøde fredag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce