Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Amazon er en af de virksomheder, som ifølge EU-kommissionen ikke betaler en fair skat i Europa. Kommissionen har i denne måned beordret Luxembourg til at opkræve omkring 250 millioner euro fra Amazon, som kommissionen mener har nydt godt af ulovlige skattefordele.
Foto: Frank Augstein/AP

Amazon er en af de virksomheder, som ifølge EU-kommissionen ikke betaler en fair skat i Europa. Kommissionen har i denne måned beordret Luxembourg til at opkræve omkring 250 millioner euro fra Amazon, som kommissionen mener har nydt godt af ulovlige skattefordele.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-Parlamentet dumper EU-indsats mod skattesnyd

I dag gør Europa-Parlamentet op med årtiers lukkethed om, hvilke medlemslande der hjælper skatteunddragere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter at have gransket indsatsen mod skattesnyd og hvidvaskning af penge i halvandet år er EU-Parlamentets skattesnydsudvalg i dag klar til at fremlægge sine konklusioner.

»Vi er kommet frem til, at det er orkestreret af forskellige mellemmænd i Europa, altså banker, advokater, formueforvaltere og skatterådgivere. Det står klart, at alle dem, der muliggør denne snyd, skal reguleres bedre end i dag«, siger Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne, der har været pennefører på betænkningen.

EU-landenes

arbejde med at bekæmpe

skattefusk er fejlet helt grundlæggende

Undersøgelsesudvalget blev nedsat i kølvandet på et læk af 11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca, et advokatfirma i Panama. På baggrund af lækket beskrev Politiken og over 100 medier verden over, hvordan virksomheder og enkeltpersoner benyttede sig af skattesnyd og pengevask.

Mellemmændene er dog ikke de eneste, som der bør sættes ind over for, konstaterer betænkningen, der efter alt at dømme får flertal i parlamentet i dag. Også EU og medlemslandene bør bebrejdes.

»EU-landenes arbejde med at bekæmpe skattefusk er fejlet helt grundlæggende«, siger Jeppe Kofod.

Det er således »et systematisk problem«, står der i betænkningen, at EU-landene ikke har formået at samarbejde og koordinere lovgivning mod skatteunddragelse, skatteundgåelse og hvidvaskning af penge. Og EU-Kommissionen kritiseres for utilstrækkelig håndhævelse af EU-lovgivningen.

Skattelylande blokerer

Sammen med de øvrige medlemmer af skattesnydsudvalget har Jeppe Kofod haft adgang til hemmeligstemplede referater i det såkaldte udvalg for adfærdskodeks for erhvervsbeskatning under Ministerrådet. Udvalget har i cirka 20 år forsøgt at afskaffe skattetiltag, der udgør skadelig skattekonkurrence, men der er mildt sagt ikke sket store fremskridt. Og en af årsagerne, konstaterer betænkningen, er, at de enkelte medlemslande kan blokere for nye initiativer ganske anonymt.

I udkastet til betænkningen står der, at »den lukkede og uigennemsigtige« måde, som udvalget arbejder på, er »til skade for en effektiv og hurtig formulering, vedtagelse og gennemførelse af afgørende lovgivning om bekæmpelse af skatteunddragelse inden for EU«.

Jeppe Kofod supplerer:

»Man må bare konstatere, at arbejdet i hemmelighed og i enstemmighed i de her grænseoverskridende spørgsmål har fejlet. Så vi skal have en reform af udvalgets arbejde, så borgere og virksomheder kan følge med i, hvilke lande og regeringer der viser modvilje mod at stoppe international skattesnyd. Det er tydeligt, at landene ikke har et oprigtigt samarbejde om at undgå hvidvaskning og skattesnyd. Her har man ikke levet op til EU-traktatens ord«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Macron har en plan

Rasmus Corlin Christensen, der er politisk økonom og forsker på CBS i international skattepolitik, er enig i, at lukketheden i udvalget, der også er kendt som Code of Conduct-udvalget, gør det nemmere for medlemslande at blokere for tiltag mod skatteunddragelse og -undgåelse.

»Den hemmeligholdelse, der er i Code of Conduct-udvalget, medvirker til at sløre den politiske proces omkring skattemæssige tiltag. Det giver medlemslande mere mulighed for at udtrykke deres interesser frit, hvilket kan være godt i en politisk proces, men på den anden side giver det medlemslandene bedre mulighed for at blokere for tiltag, der strider mod egne interesser, fordi man ikke behøver at bekymre sig for, hvordan ens interesser bliver fremlagt i den offentlige debat«, siger Rasmus Corlin Christensen.

Op til afstemningen i parlamentet onsdag ventes der visse kompromiser, men ifølge Jeppe Kofod er der bred opbakning til anbefalingen om åbenhed om de enkelte medlemslandes positioner. Der lader også til at være flertal for at gøre op med kravet om, at afgørelser på selskabsskatteområdet skal træffes ved enstemmighed.

Selv med enighed i parlamentet er der dog lang vej til, at skrappere EU-regler bliver ført ud i livet. Men det øger det politiske pres på EU-Kommissionen og regeringslederne for at sætte ind på et område, som har stor bevågenhed for tiden.

Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU bør indføre flertalsafgørelser på selskabsskatteområdet. Og den franske præsident, Emanuel Macron, har opbakning fra mange EU-lande til sit forslag om at beskatte it-giganter af deres omsætning i stedet for deres profit, så det bliver sværere for dem at undgå at betale skat. Forslaget, som den danske regering erklærer sig »skeptisk over for«, skal drøftes på et EU-topmøde fredag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden