Den kinesiske præsident, Xi Jinping, åbnede onsdag kommunistpartiets kongres i Beijing med en tale, hvor han understregde vigtigheden af at opretholde idelogisk korrekthed.
Foto: Andy Wong/AP

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, åbnede onsdag kommunistpartiets kongres i Beijing med en tale, hvor han understregde vigtigheden af at opretholde idelogisk korrekthed.

Internationalt

Amnesty: Den kinesiske præsidents tale er »dybt bekymrende«

Når den kinesiske præsident ikke vil respektere demokratiet, må Vesten sige fra over for Kina, mener menneskerettighedsorganisationen.

Internationalt

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, åbnede onsdag kommunistpartiets kongres i Beijing med en tale, hvor han vendte sig imod vestlige værdier som demokrati og ytringsfrihed og lagde op til at styrke partiets kontrol af befolkningen.

Talen får nu generalsekretær for den danske afdeling af Amnesty International, Trine Christensen,  til at opfordre Danmark og resten af EU til at lægge øget pres på Kina.

»Talen føjer sig til en i forvejen dybt bekymrende udvikling i Kina, hvor der bliver slået hårdt ned på alle kritikere af partiet, samtidig med at partiet undertrykker medier og lukker store dele af internettet ned«, siger hun.

Derfor vil Amnesty have det internationale samfund til at kræve, at Kina overholder elementære principper om retssikkerhed.

»At fremstille demokrati og ytringsfrihed som noget rent vestligt er en hån mod de kinesere, som er gået op mod systemet, og som nu sidder fængslet«, siger Trine Christensen.

Kritik gør ondt

De seneste år har vestlige politikere rutinemæssigt kritiseret menneskerettighedssituationen i Kina, hver gang de mødtes med kinesiske ledere, hvorefter de er gået videre til at tale om andre emner som handel og øget samarbejde.

Alligevel tror Trine Christensen på, at det giver mening at hæve stemmen.

»Handel er selvfølgelig også vigtigt, men det må ikke ske på bekostning af menneskerettighederne, og derfor er det afgørende, at vi i Vesten bliver ved med at påtale Kinas opførsel«, siger hun.

For selv om Kina snart er verdens største økonomiske magt, lever Kina ikke i et tomrum, understreger hun.

»Kina er en vigtig spiller, men det er EU også, når landene står samlet, og samtidig har Kina brug for at have relationer til resten af verden. Derfor er den kinesiske præsident ikke ligeglad med sit lands omdømme«, siger Trine Christensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce