Glasskår, murbrokker og metal, der er flået i stykker. Indgangspartiet til politistationen i Helsingborg er totalsmadret efter et angreb i nat.
Foto: Johan Nilsson/AP

Glasskår, murbrokker og metal, der er flået i stykker. Indgangspartiet til politistationen i Helsingborg er totalsmadret efter et angreb i nat.

Internationalt

Svensk politistation smadret af bombe i nat: »Der er få ting, der motiverer os mere end angreb mod politiet«

Politiet fortsætter efterforskningen af nattens angreb. Sveriges statsminister kalder eksplosion et angreb mod demokratiet.

Internationalt

Klokken 00.20 detonerede sprængstofferne.

Naboerne til politistationen i Helsingborg kunne ikke undgå at bemærke braget. Vinduerne i alle de omkringliggende bygninger blæste ind, og billeder fra den anden side af Øresund viser, at eksplosionen må have været kraftig: Indgangen til politistationen i Helsingborg ligner i dag et udsnit af en krigszone. Den er totalsmadret. »Blæst væk«, som en vagtchef hos redningstjenesten i det nordvestlige Skåne formulerede det her til morges.

Politiet er ikke i tvivl om, at sprængstofferne var målrettet den politistation, som de blev anbragt foran.

Men hvilket motiv, der ligger bag, er endnu uafklaret. Dog tror politiet, at det er en reaktion på det intensive pres, som myndighederne lægger på de kriminelle i området.

»Der er grund til at tro, at det her skyldes det gode politiarbejde, vi udfører. Vi arbejder i miljøer med grov kriminalitet, og det skaber irritation hos dem, vi arbejder imod«, siger politichefen Patric Heimbrand til Helsingborg Dagblad.

Han tilføjer:

»Hvis nogen mener, at de på nogen måde kan påvirke os med sådan en handling, tager de groft fejl«.

I et Facebook-opslag oplyste myndighederne her til morgen, at politistationen vil operere med uændrede åbningstider dagen derpå. Borgere henvises til at henvende sig hos en af de to mobile politistationer, som er blevet stillet op tæt på det smadrede indgangsparti.

Og i et nyt opslag lød det for få minutter siden fra politiet:

»Der er få ting, som motiverer os mere end angreb mod politiet, retsvæsenet og demokratiet«. Patric Heimbrand er også citeret for den udmelding.

Et angreb mod demokratiet

Ingen personer kom til skade i angrebet.

Men den svenske statsminister Stefan Löfvén understreger i en udtalelse, at det er »ekstremt alvorligt at bombe en politistation i Helsingborg«.

»Et angreb på politiet er et angreb på vores demokrati«, siger også han.

Et angreb på politiet er et angreb på vores demokrati

Statsministeren varsler allerede nu, at gerningsmændenes handlinger bør få konsekvenser på politisk niveau.

»Nattens hændelse viser, at vi må fortsætte med at intensivere kampen mod den grove kriminalitet. Med strengere love, bedre værktøj og øgede ressourcer til politiet skal vi bekæmpe volden og øge trygheden«, siger han.

Ingen anholdte

Der er endnu ingen meldinger om anholdte i sagen.

Derudover er en række af sagens forhold fortsat uvisse. Eksempelvis har myndighederne ikke sagt noget om, hvad det præcist var, der detonerede i bydelen Berga i nat. Det er også uklart, om politiet mistænker konkrete personer eller grupperinger for at stå bag.

Kenneth Andersson, en politichef i Helsingborg, oplyste tidligere på dagen til svenske medier, at politiet ikke havde modtaget nogen trussel forud for angrebet.

Dagen igennem har politiets retsmedicinske teknikere og bombeeksperter undersøgt gerningsstedet. Og politiet fortsætter med at gennemgå blandt andet billeder fra videoovervågningen i området.

»Vi tror på, at vi vil anholde den eller de personer, som er skyldige i angrebet«, udtaler den lokale politichef Sven Holgersson på politiets Facebook-side.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce