Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Den danske regering kritiserer det franske forslag om en omsætningsskat i EU målrettet IT-giganter. Lars Løkke Rasmussen er derfor tilfreds med, at EU i første omgang går efter globale løsninger.
Foto: Olivier Matthys/AP

Den danske regering kritiserer det franske forslag om en omsætningsskat i EU målrettet IT-giganter. Lars Løkke Rasmussen er derfor tilfreds med, at EU i første omgang går efter globale løsninger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke er glad: Nedtur for ny EU-skat på it-giganter

Emmanuel Macrons forslag om omsætningsskat på it-giganter har mødt modstand på EU-topmøde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forslaget om EU-enegang mod it-giganter, som snor sig uden om skattebetaling, har mødt hård modstand på EU-topmødet i Bruxelles.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har de seneste måneder samlet opbakning fra en række store EU-lande til et forslag om at beskatte it-giganters omsætning i stedet for deres profit, men på topmødet har lederne konkluderet, at man i første omgang går efter en global løsning.

»Jeg er glad for, at vi i konklusionerne har understreget, at vi går efter en global løsning. Det her handler om, at vores firmaer, altså europæiske firmaer, ikke skal ryge bagud i konkurrencen med firmaer i Asien og USA. Så det helt rigtige sted at få løst det her er globalt eller i OECD«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Problemet, som EU-lederne forsøger at løse, er, at teknologigiganter som Google og Facebook udnytter EU-landenes forskellige selskabsskat til at dirigere overskuddet til medlemslande med lav skat.

I 2015 betalte Facebook således kun 0,03 procent i skat af sit overskud i EU-landene. Til sammenligning betalte Facebook 28 procent i skat af overskuddet i resten af verden. Tallene for Google er også skæve med 0,82 procent i skat af overskuddet i EU og 6 procent i resten af verden.

For at skabe »et effektivt og retfærdigt skattesystem, der passer til den digitale æra«, vil EU ifølge topmødets konklusioner »sikre globale lige konkurrencevilkår i forlængelse af det arbejde, der for tiden er på vej i OECD«.

Jeg tror ikke på, at det vil få Facebook og Google til at forlade EU. Det passer ikke. Det europæiske marked er for vigtigt for dem til at ignorere

Hos Oxfam Ibis, en interesseorganisation, der bekæmper global ulighed og fattigdom og som følger området tæt, hæfter direktør Lars Koch ikke de store forhåbninger til en OECD-løsning.

»OECD har lavet en række tiltag de senest 5 år for at reducere mulighederne for at selskaber undgår skat. De er indtil videre i praksis stort set virkningsløse. Det har øget transaktionsomkostningerne for selskaber, der gerne vil undvige skat. Men det har ikke fået lukket hullerne«, siger Lars Koch.

»Der er behov for at meget tæt globalt samarbejde mellem landene for at regulere de her enorme globale selskaber. Men OECD’s dagsorden er ikke ambitiøs nok. Der er brug for at nogle lande og regioner går foran for at fremme en mere fair konkurrence«, siger Lars Koch.

Han er også meget kritisk over for, at de løsninger, der ligger fra både EU og OECD, »systematisk ekskluderer« udviklingslandene fra at få gavn af indsatserne mod skatteundragelse.

Skattelylanden driver modstanden mod EU-skat

De drivende kræfter i modstanden mod den franske idé om en omsætningsskat på it-giganter i EU har været lande som Irland og Luxembourg, der begge nyder godt af  status quo. Begge lande pressede hårdt på under topmødet for at få skrevet det globale fokus ind i konklusionerne.

»Det her er ikke alene et anliggende for Luxembourg, det er et globalt problem. EU har brug for at forblive attraktive på selsskabsskat på globalt niveau, og vi spiller en vigtig rolle i det system, og har altid forsvaret et vist mål af finansiel konkurrence inden for EU«, sagde Xavier Bettel, premierminister Luxembourg.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, glædede sig ligeledes fredag morgen over »successen« med at få skrevet ind i konklusionerne, at ændringer af beskatning af digitale virksomheder skal ske globalt.

»Vi bør ikke fremme et skatteforslag, som er til vores ulempe«, sagde Leo Varadkar.

Danmarks har kritiseret det franske forslag for at mangle svar på »basale spørgsmål« såsom, hvordan omsætningsskatten vil ramme dem, der i forvejen betaler selskabsskat, og hvordan den vil spille sammen med andre omsætningsafgifter såsom moms.

Macron deler ikke Løkkes frygt

Men det franske forslag er ikke dødt og begravet efter dette topmøde.

På et pressemøde fredag sagde Emmanuel Macron på den ene side, at han var enig i, at man bør søge globale løsninger. Men han hæftede sig endnu mere ved en anden del af topmødets konklusioner, nemlig at der senest i 2018 skal foreligge »passende forslag fra kommissionen« på området.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og han deler ikke frygten for, at IT-giganterne vil flygte fra EU, hvis de pålægges en skat.

»Jeg tror ikke på, at det vil få Facebook og Google til at forlade EU. Det passer ikke. Det europæiske marked er for vigtigt for dem til at ignorere«, sagde Emmanuel Macron.

I konklusionerne henvises der desuden til en rapport fra kommissionen i september, hvor det fremgår tydeligt, at selvstændige EU-løsninger bør sættes i værk i tilfælde af »utilstrækkelige globale fremskridt«.

Så selv om Lars Løkke Rasmussen for nuværende er glad for, at der er fokus på globale løsninger, kan han snart skulle forholde sig til en eventuel EU-enegang igen.

Kommissionen skitserer tre muligheder for lovgivining. Dels Macrons idé om en skat på digitale virksomheders omsætning i stedet for deres profit.

Den anden mulighed er en »kildeskat på digitale transaktioner« – det vil sige en separat skat på køb hos virksomheder, som tilbyder varer og ydelser i medlemslande, hvor de ikke er til stede fysisk.

Og den tredje mulighed er en afgift på indtægter fra levering af digitale tjenester og annoncer.

På topmødet i Bruxelles har EU-præsident Donald Tusk betonet vigtigheden af at søge enighed på områder, der splitter medlemslandene. Men han har samtidig slået fast, at enkelte medlemslande ikke bør blokere, hvis nogle andre lande vil danne en 'koalition af villige' på visse område.

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har desuden foreslået, at det i EU bør være muligt at træffe afgørelser vedrørende selskabsskat med kvalificeret flertal i stedet for som i dag i enstemmighed, hvor skattelylande som Irland og Luxembourg kan blokere for nye tiltag.

Løkke: For tidligt at forholde sig til EU-enegang

Lars Løkke Rasmussen forudser et »spændende« 2018 i forhold til at finde løsninger på udfordringen med at få multinationale virksomheder til at betale en fair skat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

OECD kommer i første halvår af 2018 med en længe ventet rapport, der viser, hvilke fremskridt man har gjort i OECD-regi.

»Vi får så også en diskussion på vores niveau om europæiske idéer, og det er alt sammen med det mål, at EU skal bruge vores styrkeposition til at presse nogle globale regler hjem«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Vil Danmark stå udenfor, hvis nogle lande vælger at gå videre med Macrons forslag om en omsætningsskat?

»Det er simpelthen at trække diskussionen alt for langt i forhold til, hvor den er nu. Vi ønsker, at der skal være en global level playing field, at vi skal ind i det her OECD-rum. Så har vi noteret os kommissionens meddelelse og sagt, at vi også gerne vil se forslag fra kommissionen i begyndelsen af det nye år. Der kan vi vende tilbage til sagen«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden