Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Ved det tjekkiske valg gik valgsejren til det liberalpopulistiske parti ANO med milliardæren Andrej Babis i spidsen - en forretningsmand, som af flere medier bliver kaldt Tjekkiets svar på Donald Trump.
Foto: Petr David Josek/AP

Ved det tjekkiske valg gik valgsejren til det liberalpopulistiske parti ANO med milliardæren Andrej Babis i spidsen - en forretningsmand, som af flere medier bliver kaldt Tjekkiets svar på Donald Trump.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højrechok i Tjekkiet: Svindelanklaget milliardær fik mobiliseret alle de utilfredse

Det liberalpopulistiske ANO under Andrej Babis’ ledelse fik jordskredssejr efter fremmedfjendtlig valgkamp.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved weekendens valg i Tjekkiet rullede den populistiske bølge videre i den østlige del af Europa. Nationalpopulistiske partier har nu regeringsmagten i Ungarn og Polen og er på vej til at få den i Østrig. Nu følger en bragende valgsejr til ANO, Bevægelsen af utilfredse borgere, som forkortelsen betyder.

Partiet ledes af landets næstrigeste mand, Andrej Babis. Det løb med næsten 30 procent af stemmerne, en fremgang på 11 procentpoint. Partiet kan betegnes som liberalpopulistisk ligesom Viktor Orbans ungarske regeringsparti Fidesz, som Babis beundrer.

Et andet populistisk og ekstremt fremmed- og islamfjendsk parti, Frihed og Direkte Demokrati (SPD) under ledelse af den tjekkiskjapanske forretningsmand Tomio Okamura, fik små 11 procent.

Babis har ikke absolut flertal i underhuset i Prag og må danne en koalitionsregering. En mulighed er at fortsætte den afgående koalition, der blev ledet af Socialdemokratiet (CSSD) med ANO og Kristelige Demokrater (KDU-CSL) som partnere, men nu med ANO som leder.

Den løsning anbefaler Freedom House, en hæderkronet amerikansk tænketank, der overvåger demokrati og menneskerettigheder. Freedom House fraråder på det kraftigste, at ANO forsøger at danne regering med Frihed og Direkte Demokrati, der har snævre bånd til Marine Le Pens Front National i Frankrig.

»Populistiske og antiliberale kræfter har fået fodfæste inden for landets grænser«, advarer Freedom House, som vurderer, at landets demokrati svækkes. Bl.a. har Babis som sit lands ukronede mediekonge ladet sine egne blade og tv-stationer bære hans budskaber videre. Hans forretningsimperium har bidraget med tocifrede millionbeløb til hans valgkamp.

Det var heller ikke svært, da Babis’ største selskab, Agrofert, fik mere i statsstøtte, end det betalte i skat i den periode, hvor Babis var finansminister.

I Tjekkiet betegnes Andrej Babis som oligark. Umiddelbart efter kommunismens fald overtog han sin arbejdsplads, den statslige virksomhed Petrimex, og forvandlede den til guldgruben Agrofert. Samme mønster kendes fra Rusland.

»Kampen mod indvandring«

Babis er selvskreven til posten som ministerpræsident, hvis ikke han – på grund af verserende kriminelle anklager – i stedet vælger at spille ’grå eminence’ og lede landet efter polsk mønster. Som bekendt styrer Jaroslaw Kaczynski, lederen af det polske regeringsparti PiS, sit land uden selv at beklæde en ministerpost.

På valgaftenen lørdag lovede Babis sine vælgere, at han sammen med sine partnere i det såkaldte Visegrad-samarbejde, nemlig Ungarn, Polen og Slovakiet, og med forventet støtte fra den kommende konservative regering i Østrig vil presse på i EU for at forstærke »kampen mod indvandring«, et hovedtema i den nu overståede valgkamp.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Tjekkiet spiller flygtninge og indvandrere en lige så stor rolle i den politiske debat, som de spiller en minimal rolle i samfundet. Mens Babis’ vigtigste avis, den oplagsstærke Mladá Fronta Dnes, på sin forside kunne fortælle sine læsere, at »en flodbølge på 200.000 flygtninge ruller ind over Tjekkiet«, gav landet i 2016 asyl til 148 ansøgere, mens 302 fik midlertidig opholdsret.

Med det udtrykkelige formål at bevæbne borgerne mod muslimske flygtninge fra Syrien og Irak vedtog underhuset i juni med 139 stemmer imod 9 at lempe landets våbenlovgivning yderligere i direkte konflikt med EU’s forsøg på at stramme våbenlovene i unionen. 300.000 private af en befolkning på 10 millioner ligger ifølge statistikken inde med 800.000 skydevåben.

Store omvæltninger

I Tjekkiet er det ikke ’skuffede’ eller ’forsømte’ vælgere, der stemmer populistisk. Tjekkiet er efter Polen den største nettomodtager af milliardstøtte fra EU. Ledigheden er den mindste i EU og vækstraten en af de højeste. Landets borgere har aldrig været så tilfredse med situationen som nu, viser en tjekkisk meningsmåling.

Babis forsikrede i lørdags vælgerne, at han ikke agter at »udhule« det tjekkiske demokrati. Men han byder på store omvæltninger: Han vil afskaffe det tjekkiske overhus, hvor forfatningsændringer skal vedtages med tre femtedeles flertal. Han vil halvere antallet af medlemmer af underhuset og indføre flertalsvalg i enkeltmandskredse som i Storbritannien. Tjekkiet skal drives som en forretning, hvilket Freedom House udtrykkeligt fraråder.

Risikerer 10 års fængsel

Under alle omstændigheder var Babis’ vælgere ligeglade med, at han i fjor fik ophævet sin parlamentariske immunitet. Han risikerer 10 års fængsel, hvis statsadvokaten får ham dømt for i en af sine virksomheder at have bedraget EU for subventioner på 13,5 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det betød heller intet, at den slovakiske højesteret for 11 dage siden annullerede tidligere retsafgørelser, der afviste mistanker om, at den nu 58-årige Babis som ung var stikker for Tjekkoslovakiets politiske politi, StB, under dæknavnet ’Bures’. Forholdet dokumenteres i 12 offentliggjorte aktstykker, og kronvidner, der havde forsøgt at rense Babis, blev af højesteret erklæret »utroværdige«.

Sagen blev ført i Slovakiet, hvor Babis er født og opvokset, før dette land i 1993 blev en selvstændig nation. Babis påstår, at StB-akterne ikke angår ham, og at han personligt ikke anede, at han i 1980 blev meldt ind i det daværende tjekkoslovakiske kommunistparti.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden