Svækket af intern kritik er Angela Merkel gået ind i de konkrete forhandlinger om dannelse af ny regering.
Foto: Markus Schreiber/AP

Svækket af intern kritik er Angela Merkel gået ind i de konkrete forhandlinger om dannelse af ny regering.

Internationalt

Et forandret Tyskland er på vej mod højre-regering

I dag åbner parlamentet efter valget med rutinerede Wolfgang Schäuble som ny formand for også de 93 medlemmer af højrenationale AfD

Internationalt

Mens det mere og mere trækker op til et sideskifte i borgerlig retning for en ny regering i Tyskland, mødes det nyvalgte parlament i dag for første gang til det, der under alle omstændigheder er en ny politisk virkelighed.

93 medlemmer fra AfD

Ikke alene repræsenterer det massive indryk med 93 medlemmer fra det højrenationale Alternative für Deutschland nye tider i Forbundsdagen, den får også en ny formand i skikkelse af sit mest erfarne medlem, den nuværende finansminister Wolfgang Schäuble.

Den stærke kassemester, som forbundskansler Angela Merkel ynder at kalde »min bedste mand« efterlader en bugnende statskasse, hvis nøgler han nølende lagde fra sig i går, da han forlod finansministeriet for sidste gang. Hvem hans afløser bliver, afhænger af de forhandlinger om dannelsen af en ny regering, som i denne uge endelig er gået ind i en konkret fase.

Schäuble på krævende post

For Wolfgang Schäuble, der har siddet i parlamentet i 45 år og dermed er den politiker, som historisk set har været medlem af Forbundsdagen i længst tid, bliver der rigeligt at se til i den nye funktion som formand.

Alternative für Deutschland har ikke lagt skjul på, at de mange mandater skal bruges til at tale den regering, Angela Merkel formodes at danne, imod, ikke mindst når det kommer til partiets kernesager om begrænsning af indvandring og flygtninge.

Tonen ventes at blive skarpere i det nye parlament efter en lang periode med relativ fred og konsensus samt styre henover midten med den brede regering mellem borgerlige og socialdemokrater.

AfD budt velkommen af demonstranter

Allerede søndag bød en stor demonstration Alternative für Deutschland »velkommen« udenfor Forbundsdagen, hvor 10.000 mennesker advarede mod nazisme, højreradikale holdninger og racisme i parlamentet. Også ved åbningen i dag ventes demonstranter at protestere mod det højrenationale partis indtog.

I parlamentet placeres AfD yderst til højre i salen og trods talrige protester får FDP pladsen som nabo til partiet. FDP har forsøgt at argumentere for, at partiet i egen optik hører hjemme i midten af tysk politik og derfor befinder sig dårligt til højre for CDU/CSU. Og ikke mindst ved siden af Alternative für Deutschland, forstår man.

På  vej mod Jamaica

Efter valget den 24. september, hvor AfD fik 12,6 procent af stemmerne, begyndte de indledende sonderinger til en såkaldt Jamaica-koalition. De tre partier - unionen med Merkels CDU og det bayriske søsterparti CSU, det liberale FDP og De Grønne, hvis sorte, gule og grønne kulører er identiske med Jamaicas flag, er dog først nu klar til for alvor at tage fat på de talrige politiske uenigheder på væsentlige punkter mellem dem.

I de første uger har partierne blot forsøgt at lære hinanden at kende.

»Der er politikere, som har kendt hinanden i årevis, men der er også mange nye ansigter. Vi har arbejdet med at nå frem til den fortrolighed, som er nødvendig for de videre forhandlinger og det er gået vældigt fint«, siger CDU’s generalsekretær, Peter Tauber, til tv-stationen ZDF.

De Grønne vil have to vicekanslere

Hvis knasterne kan slides så langt nedad, at de tre partier kan levere en præsentabel og troværdig kasse med med et fælles regeringsgrundlag, kan kampen om ministerposter gå igang. Et forslag fra De Grønne om, at der fremover skal være to tyske vicekanslere for at tilfredsstille partierne i en eventuel regering, har allerede vakt opsigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og den 75-årige Wolfgang Schäuble lægger ikke skjul på, at han frygter, at kansleren vil give posten som finansminister til De Frie Demokrater (FDP). En efter hans mening helt unødvendig bortkastelse af den magtfulde position som økonomisk styrmand i regeringen, sagde han i weekenden til avisen Bild am Sonntag.

For passiv valgkamp fra CDU

Som en slags afskedssalut til Angela Merkel, har Wolfgang Schaüble også kritiseret sit partis strategi i sensommerens valgkamp. Han giver den den socialdemokratiske kandidat Martin Schulz ret i, at CDU var alt for passive og ikke fremlagde visioner og konkrete forslag i valgkampen.

Mens Martin Schulz fra i dag indtager positionen som leder af oppositionen med en ny ledelse af sit parti omkring sig, fortsætter Angela Merkel med at forhandle sig frem til en ny regering. Selv om der tilsyneladende er fremskridt i forhandlingerne, vokser kritikken mod kansleren internt i CDU fra især de to delstater Sachsen og Baden-Württemberg.

»Hun har skylden for den forfejlede asylpolitik og for at regeringen mistede kontrollen i asylkrisen«, siger kredsformand for CDU i byen Freiberg i Sachsen, Jörg Woidniok, til avisen Tagesspiegel og kræver, at Angela Merkel træder tilbage.

Selv om det ikke synes sandsynligt, er det en svækket kansler, der i denne uge forhandler om emner som forbedringer af uddannelsesssystemet, Tyskland digitale infrastruktur, lavere huslejer, sociale forhold, skat, asyl og EU. FDP spillede i går ud med et krav om højere skatter til internationale giganter som eksempelvis Google.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce