Albrecht Glaser mener, at muslimer skal have frataget deres religionsfrihed i Tyskland. Her ses han i tydeligvis ikke alt for godt selskab med partiets tidligere stjerne, Frauke Petry, som nu har trukket sig som leder og medlem af AfD.
Foto: Michael Sohn/AP

Albrecht Glaser mener, at muslimer skal have frataget deres religionsfrihed i Tyskland. Her ses han i tydeligvis ikke alt for godt selskab med partiets tidligere stjerne, Frauke Petry, som nu har trukket sig som leder og medlem af AfD.

Internationalt

Højrenationalister provokerer fra starten, når det tyske parlament åbner i dag

Partiet AfD skaber straks konflikt med islam-kritisk kandidat som næstformand.

Internationalt

Når det nyvalgte tyske parlament, Forbundsdagen, åbner her til formiddag, vil det højrenationale parti, Alternative für Deutschland, straks skabe konflikt.

Partiet har nemlig indstillet den 75-årige Albrecht Glaser til den vigtige post som næstformand i parlamentet, selv om han er stærk islamkritisk og mistænkes for racisme.

I en tale har Albrecht Glaser antydet, at religionsfriheden bør tages fra muslimer i Tyskland, som med andre ord skulle tvinges til at skifte tro.

Det er deprimerende og ubehageligt at vide, at der nu sidder folk i parlamentet, som synes at ville skjule deres nazi-fortid og angribe muslimer og asylansøgere

Det er derfor en kontroversiel kandidat, AfD bringer i spil som en klar demonstration af, at partiet er kommet i parlamentet for at markere sig, lige på og hårdt.

»Det er deprimerende og ubehageligt at vide, at der nu sidder folk i parlamentet, som synes at ville skjule deres nazi-fortid og angribe muslimer og asylansøgere. Det giver mig kvalme«, siger formanden for Jødernes Centralråd i Tyskland, Josef Schuster, til den jødiske avis, Jüdische Allgemeine.

Indstillingen af Albrecht Glaser som næstformand er mest af symbolsk karakter, da chancerne for, at han skulle blive valgt er stort set ikke eksisterende, da alle andre partier er imod hans kandidatur.

Men AfD holder ved, som partiets ene formand, Alexander Gauland, siger til avisen Bild am Sonntag:

»Hvis han ikke kommer igennem den første valgrunde, indstiller vi ham igen. Hr. Glaser repræsenterer en holdning til islam, som vi alle deler i AfD«.

Valg kan blive en farce

Da der ikke er begrænsninger på, hvor mange gange et parti kan indstille en kandidat til posten, kan det blive en langtrukken og farceagtig afstemning allerede på den første arbejdsdag i Forbundsdagen.

Alle seks partier i parlamentet har mulighed for at indstille en kandidat til posten som viceformand ved siden af den nye parlamentsformand, Wolfgang Schäuble, der indtil nu har været en stærk finansminister for Angela Merkels parti, CDU.

Modkandidaterne til nestoren fra AfD er erfarne tyske politikere som Thomas Oppermann, tidligere leder af den socialdemokratiske gruppe i parlametet, tidligere minister Hans-Peter Friedrich, CSU, Wolfgang Kubicki, FDP,  Claudia Roth, De Grønne og Petra Pau fra die Linke.

Ved dagens åbning af parlamentet, vil det liberale FDP muligvis endnu engang forsøge at protestere imod, at partiets repræsentanter er anbragt ved siden af AfD i parlamentssalen. Men da antallet af medlemmer af Forbundsdagen - 709 - er rekordstort, må FDP formentlig finde sig i naboskabet i en sammenpresset parlamenetssal.

De mange parlamentsmedlemmer betyder også, at partierne De Grønne og Die Linke, som begge har dobbelt ledelse, formentlig må afgive den ene af to pladser i forreste række i parlamentsalen, så den ene leder må rykke længere bagud.

Gabriel skælder ud på Schäuble

I et nyt parlament med flere partier og en forventet klart mere provokerende tone fra AfD, bliver der nok at se til for den nye parlamentsformand, Wolfgang Schäuble. Han får i dagens tyske medier en hård afskedssalve fra sin kollega i den afgående regering, den socialdemokratiske udenrigsminister Sigmar Gabriel.

I et interview med mediegruppen Redaktionsnetzwerk Deutschland anklager han Wolfgang Schäubles konsekvente sparekrav til europæiske lande for at være en fiasko:

»Han har forvandlet Europa til en rodebutik, som andre nu møjsommeligt må forsøge at samle igen. Det er lykkedes for Schäuble at vende stort set alle EU-medlemslande mod Tyskland. Tyskland står som en overlærer, der konstant vil have de andre til at spare«, siger Sigmar Gabriel.

Han betoner dog også, at Wolfgang Schäuble som parlamentsformand formentlig »vil kunne gennemtvinge demokratisk form og indhold i den tyske Forbundsdag«.

Uanset hvad bliver Wolfgang Schäuble formand for et parlament, hvor andelen af kvinder er den mindste siden 1998, nemlig 30,7 procent af medlemmerne.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce