0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Skam, skuffelse og trussel om Tjexit: Macron glæder sig, mens østlande raser efter EU-indgreb mod løndumping

Trods modstand fra central- og østeuropæiske lande vil EU med Emmanuel Macron i spidsen stramme reglerne for udstationerede arbejdere. »Et fremskridt for det sociale Europa«, siger professor.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yoan Valat/AP
Foto: Yoan Valat/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Efter maratonforhandlinger på mere end 11 timer besluttede EU’s beskæftigelsesministre sent mandag at stramme reglerne for udstationerede medarbejdere. Enige blev de dog aldrig.

Polen, Ungarn, Letland og Litauen stemte imod, mens Storbritannien, Irland og Kroatien undlod at stemme.

Men flertallet valgte at tromle over modstanderne i sagen, der har blotlagt øst-vest-splittelser i EU om, hvor grænsen skal trækkes mellem fri bevægelighed og lige konkurrence.

I to årtier har det såkaldte udstationeringsdirektiv givet mulighed for at udstationere medarbejdere i andre medlemslande i begrænsede perioder uden at skulle leve op til de lokale arbejds- og lønvilkår. Det har ifølge mange medlemslande ført til en unfair konkurrence, hvor særlig østeuropæiske virksomheder har vundet fodfæste på arbejdsmarkedet gennem social dumping.

Den nye aftale mellem EU-ministrene, som nu skal forhandles på plads med Europaparlamentet, skal sikre samme løn for samme arbejde i samme land gennem aflønning af udstationerede arbejdstagere »i overensstemmelse med værtslandets love og skikke«. Desuden bliver udstationeringsperioden begrænset til 12 måneder med mulighed for 6 måneders forlængelse efter motiveret ansøgning.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter