Leder af Frihedspartiet, Heinz-Christian Strache.
Foto: Ronald Zak/AP

Leder af Frihedspartiet, Heinz-Christian Strache.

Internationalt

Østrigs højrenationalister dropper blomst i knaphullet for at undgå anklager om nazisme

Under forhandlingerne om at indgå i ny regering gør Frihedspartiet sig mere spiseligt. Det koster en omstridt kornblomst pladsen i knaphullet.

Internationalt

Mens det højrenationale Frihedspartiet i Østrig er på vej til at indgå i en ny regering, har det vakt opsigt, at partiet har skiftet botanisk spor. Partiet, der blev dannet i 1950'erne af tidligere nazister, har altid haft den blå kornblomst som symbol i knaphullet på repræsentanter i eksempelvis parlamentet.

Hvid edelweiss i knaphullet

Men ved åbningen af parlamentet i Wien i sidste uge optrådte de 51 nyvalgte politikere fra Frihedspartiet overraskende med en hvid edelweiss i knaphullet.

Forklaringen er, at Frihedspartiet (FPÖ) forud for dannelsen af den kommende regering med det konservative ÖVP, som ventes i næste måned, forsøger at værne sig mod anklager om nazistiske sympatier.

Vigtig rolle for nazister

Kornblomsten har nemlig siden tiden før Anden Verdenskrig stået som et symbol på nazisme i Østrig.

»Kornblomsten spillede en vis rolle i den tidlige del af nazi-æraen. Edelweiss er derimod et symbol på Østrig. FPÖ prøver tydeligvis at undgå mere ballade i medierne med skiftet«, siger den politisk analytiker Thomas Hofer til nyhedsbureaet AFD.

Ifølge historikeren Oliver Rathkolb fra universitetet i Wien var kornblomsten vigtig for tilhængere af det forbudte naziparti i Østrig i 1930'erne.

»Den var helt klart et symbol på, at man hørte til den antisemistiske Schönerer-bevægelse«, forklarede han sidste år til avisen Kurier.

Hitlers idelogiske far

Schönerer-bevægelsen var baseret på den østrigsk fødte nationalist og herremand Georg von Schönerers ideer. Han døde i 1921 i Tyskland og er senere blevet kaldt ’Hitlers intellektuelle far’. Da Hitler invaderede sit østrigske fødeland i 1938, var det selvsagt slut med at skjule sig bag kornblomster for landets nazister.

Historikere har afvist påstande fra Frihedspartiet om, at kornblomsten først og fremmest var et revolutionært symbol på frihedsbevægelserne i Europa i midten af det 19. århundrede. Partiets formand, Hans-Christian Strache, der ventes at blive vicekansler i den kommende regering, afslørede med sin forklaring på det botaniske skifte, at han er klar over kornblomstens symbolske betydning.

»Edelweiss står for mod og kærlighed«, sagde han i sin tale ved parlamentets åbning og slog fast, at det nu er på tide, at »begrave skyttegravene og bygge broer« i Østrig.

Den hvide alpeblomst er kendt fra klassikeren ’Edelweiss’ fra musicalen ’The Sound of Music’ med Julie Andrews fra 1965 om en families forsøg på at undslippe nazisterne i Anden Verdenskrig.

Partileder heilede på video

Partilederen er selv en omstridt person i Østrig, fordi han på en video fra 1980’erne optræder i uniform og tilsyneladende deltager i paramilitære øvelser og på et tidspunkt også heiler.

Hans-Christian Strache har selv forklaret, at videoen stammer fra en paintball-turnering, og at han ikke heilede, men blot bestilte øl. Hans forklaring, da videoen kom frem i 2007, var dog ikke så overbevisende, at det kunne afholde det jødiske samfund i Østrigs fra at protestere over, at den daværende regering ikke lagde mere afstand til Strache og hans fortid.

Fascisme i mange farver

Et par hundrede demonstranter, som protesterede ved åbningen af parlamentet, der Nationalrat, faldt ikke for de nye blomster. »Fascisme bærer mange farver«, stod der på et af deres skilte. »Lad ikke nazister regere«, var et andet motto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ved valget i oktober gik Frihedspartiet, der sidst var i regering i år 2000 under ledelse af Jörg Haider, frem fra 38 til 51 mandater.

Også andre partier i parlamentet havde forsynet deres politikere med blomster til knaphullet. De 52 parlamentsmedlemmer fra socialdemokraterne, der blev den store taber ved valget, bar røde nelliker, mens gruppen for det liberale parti Neos optrådte med kaktus på brystet for at understrege deres intentioner om at være »en torn i siden« på de store partier.

De konservative fra ÖVP under ledelse af den kommende kansler, 31-årige Sebastian Kurz, promoverede en uskyldig, hvid rose.

Strid om hijab-emoji

Østrig indførte 1. oktober forbud mod at bære burka i det offentlige. Siden da har den 16-årige skoleelev fra Wien, Rayouf Alhumedhi, fået computergiganten Apple til at lancere hendes emoji, en pige med store øjne og et lilla tørklæde.

Emojien har fået Time Magazine til at udråbe den 16-årige pige til at være en af »verdens mest indflydelsesrige teenagere«, mens enkelte østrigere mener, at hun bør være kandidat til Nobels Fredspris.

Symbol med betydning

Til stor irritation for viceborgmesteren i Wien, Johann Gudenus fra Frihedspartiet. På Facebook kommenterer han Time Magazines beslutning med ét ord: »Vanvid«.

Det synes dog ikke at skræmme Rayouf Alhumedhi, der siger til avisen Kronen Zeitung:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er sikker på, at mit symbol vil have en positiv indflydelse på verden. Også mennesker, som er imod tørklædet eller imod islam som religion, vil opdage den lille emoji på deres mobiltelefoner«.

Der er symboler nok at tage hensyn til for den kommende regering i Østrig, som først ventes udnævnt i december. Foreløbig forhandler de to højrefløjspartier om et regeringsprogram. Det følges med stor interesse i Vesteuropa, hvor et højrenationalistisk parti, FPÖ, formentlig snart vil være deltager i en regering.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce