Den demokratiske senator og tidligere komiker Al Franken har undskyldt over for en kvindelig radiovært, der siger, at han i 2006 kyssede hende mod hendes vilje og senere ydmygede hende på et foto.  
 (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Den demokratiske senator og tidligere komiker Al Franken har undskyldt over for en kvindelig radiovært, der siger, at han i 2006 kyssede hende mod hendes vilje og senere ydmygede hende på et foto. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Internationalt

Al Frankens tvangskys skaber debat: Hvor går grænsen mellem dumheder og overgreb?

Amerikansk feminist opfordrer demokraterne til ikke at fjerne senator Al Franken efter seksuel krænkelse.

Internationalt

Mens den amerikanske senator Al Franken kæmper for sit politiske liv, får han nu en hjælpende hånd fra tidligere kvindelige kolleger, der åbner en debat om, hvordan man kategoriserer eller gradbøjer de mange sager om seksuelle overgreb og uønskede tilnærmelser, der bliver ved med at vælte frem i USA og resten af den vestlige verden.

Den demokratiske politiker og tidligere komiker er blevet beskyldt for at presse sin tunge ind i munden på en kvindelig radiovært mod hendes vilje og efterfølgende ydmyge hende sovende på et foto.

Episoden er slem, men den er ikke typisk for Al Franken og ikke i samme boldgade som anklagerne mod for eksempel film-mogulen Harvey Weinstein, lyder det fra en gruppe tidligere kolleger, der arbejdede sammen med Al Franken på tv-showet Saturday Night Live.

»Jeg er bare så oprevet over den her atmosfære af gode mennesker, der bliver trukket ind i det«, siger Jane Curtin, der arbejdede sammen med Al Franken i 70'erne og stadig er tæt på ham, til avisen The New York Times.

»Det er ligesom med den røde trussel. Man ved ikke hvem, det er, næste gang«, siger hun.

Den røde trussel er et udtryk, der blev brugt om kommunistforskrækkelse under Den kolde krig.

Medarbejdere til undsætning

Samme sondring kommer fra Debra Katz, der som advokat fører sager om seksuel chikane. Harvey Weinstein var en seksuel serieudnytter af kvinder, der misbrugte sin magt over for kvinder i meget sårbare situationer, siger hun til The New York Times. Det er ikke tilfældet med Al Franken, der heller ikke var senator, men komiker på det tidspunkt, påpeger hun.

Otte tidligere medarbejdere, der har arbejdet for Al Franken i Senatet, har sendt udtalelser til amerikanske medier, hvor de ifølge avisen Washington Post skriver, at Franken behandlede dem med den »yderste respekt« og støttede kvinders interesser både politisk og på kontoret.

Må ikke gavne Republikanerne

En helt anden type opfordring til, at Al Franken ikke bør gå af, kommer fra en uventet kant.

Kate Harding er feminist, medvært på podcasten »Feminasty« og forfatter til en bog om den tiltagende voldtægtskultur. Hun fordømmer i et åbent brev i The Washington Post Al Frankens handling, men opfordrer alligevel Demokraterne til at se taktisk på sagen. Hun er sikker på, at Al Franken ikke er det eneste demokratiske kongresmedlem med skeletter i skabet, men hun advarer partiet mod at vælte dem, fordi det vil give plads til »hvide republikanske mænd, der primært ser kvinder som sexobjekter og ubetalt hushjælp«.

»Hvis det at gøre 'det rigtige' på kort sigt, fører til en langsigtet politisk katastrofe, så mener jeg, vi er nødt til at genoverveje vores definition af 'det rigtige'«, skriver hun i avisen.

Det er radioværten Leeann Tweeden, der har forklaret, at Al Franken aggressivt insisterede på at kysse hende, mens de øvede en sketch forud for et show for amerikanske soldater i 2006. Senere poserede han for et billede, hvor han tog hende på brysterne, mens hun sov.

Al Franken har undskyldt og støtter en nærmere undersøgelse af sagen.

To demokratiske kandidater til posten som guvernør for Al Frankens hjemstat, Minnesota, har opfordret Al Franken til at træde tilbage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trump blander sig

Også præsident Donald Trump har kastet sig ind i kritikken af Al Franken, mens han omvendt har været tavs om den republikanske kandidat til Kongressen Roy Moore, der er involveret i sin egen skandale. En række kvinder har fortalt, at Roy Moore forulempede dem, da de var ned til 14 år gamle. Roy Moore afviser alt. Det samme gør Donald Trump selv. Han hævder, at de flere end et dusin kvinder, der har anklaget ham for uønskede befamlinger, lyver.

Det fremhæver pressesekretær i Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, som en »klar forskel« mellem sagerne.

»Senator Franken har indrømmet at have gjort noget forkert, og præsidenten har ikke«, sagde hun fredag ifølge The New York Times.

Donald Trump er ellers blevet optaget på bånd, mens han malende fortæller, at han griber kvinder i skridtet uden at spørge først.

Ifølge Mark Salter, der i mange år har været rådgiver for republikaneren John McCain, har Trump psykopatens manglende evne til at erkende, at samfundets normer også gælder ham.

»Ligesom alt andet, som Donald Trump rører ved, kaprer han det med sin kroniske uærlighed og barnlighed,« siger Mark Salter til The New York Times.

Hvad med Bill Clinton?

Også tidligere præsident Bill Clinton bliver nu hvirvlet ind i #Meetoo-debatten. Den demokratiske senator Kirsten Gillibrand, som nogle gætter på overvejer at stille op som præsidentkandidat, rystede torsdag sit parti, da hun sagde til The New York Times, at Bill Clinton burde være trådt tilbage under skandalen om præsidentens forhold til praktikanten Monica Lewinsky.

Hillary Clinton fastholder, at sagen blev indgående efterforsket. Den tidligere præsidentkandidat trækker i et radiointerview fredag en streg mellem partifællen Al Franken, som hun påpeger har undskyldt og »taget ansvar« for sin krænkelse og Roy Moore og Donald Trump, der ikke har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Al Franken får også en støtteerklæring, som han nok gerne ville være foruden.

Dommer Bill O'Neill fra Ohio, der stiller op som guvernør for Demokraterne, skrev fredag i et Facebook-opslag, at han har været sammen med omkring 50 »meget attraktive kvinder«. Han mente at tale på vegne af »alle heteroseksuelle mænd«, når han erklærede sig utroligt træt af det »nationale vanvid« overfor »seksuelle indiskretioner for årtier siden«.

Det udløser en lavine af fordømmelse. Bill O'Neills dommerkollega i Ohios højesteret, Maureen O'Connor, skrev i en udtalelse, at »ingen ord kan udtrykke mit chok«. Hans partifælle Betty Sutton, der også stiller op til guvernørposten, tweetede, at hun var rasende over, at Bill O'Neill sætter lighedstegn mellem overgreb og indiskretioner og opfordrede ham til at trække sig øjeblikkeligt.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce