Demonstranter opfordrer Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, til at gå af.  
(AP Photo/Ben Curtis)
Foto: Ben Curtis/AP

Demonstranter opfordrer Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, til at gå af. (AP Photo/Ben Curtis)

Internationalt

Medier: Demonstranter går mod Mugabes hus, mens præsidenten nægter at gå af

Jublende demonstranter i Zimbabwes hovedstad vil have præsident Robert Mugabe til at træde tilbage

Internationalt

Demonstranter i Zimbabwes hovedstad Harare bevægede sig lørdag eftermiddag mod præsident Robert Mugabes bolig for at kræve hans afgang, skriver både nyhedsbureauet Reuters og den britiske tv-station BBC.

Titusinder er samlet på gaderne for at fejre, hvad der ligner 37 års benhårdt Mugabe-styre, der brutalt har knægtet al opposition og har ført landets engang så lovende økonomi mod afgrunden.

Stemningen er ifølge internationale medier triumferende og ekstatisk, mens nogle taler om en elektrisk atmosfære.

Ifølge den amerikanske tv-station CNN viftede nogle demonstranter med skilte med budskaber som »Nej til Mugabe-dynastiet« og »Gå, gå, vores general«, mens demonstranter krammede soldater på gaden.

Det var landets hær, der torsdag satte den 93-årige Robert Mugabe i husarrest, formentlig for at forhindre Robert Mugabe i at overdrage magten til sin hustru, den 52-årige Grace Mugabe, der er endnu mere upopulær end sin mand i befolkningen.

CNN skriver, at en person med direkte kendskab til forhandlingerne fortæller, at Robert Mugabe nægter at gå af. Lørdag har han ifølge CNN holdt møder med hærens chef, general Constantino Chiwenga, der presser på for at få Mugabe til at træde tilbage og overlade posten til en midlertidig præsident.

Mugabes nevø Patrick Zhuwao sagde i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at Robert og Grace Mugabe, er »parate til at dø for, hvad der er rigtigt«.

I husarrest

Det er scener, der for bare få dage siden var totalt utænkelige i Zimbabwe, hvor  Robert Mugabe har siddet hårdt på magten siden han i 1980 først blev premierminister og siden præsident.  De seneste dage har han opholdt sig i husarrest i sin luksusbolig i Harare. Dog dukkede Mugabe fredag uventet op til en ceremoni på Zimbabwe Open University. Fra sit hus har han kunnet betragte sine gamle støtter falde fra. Hans parti, Zanu PF, har opfordret ham til at træde tilbage. Zanu PF krævede ifølge Zimbabwes største avis, The Herald, også, at Grace Mubage forlader partiet.

Ifølge Reuters var det generalsekretæren for krigsveteranernes forening, Victor  Matemadanda, der lørdag opfordrede demonstranterne til at bevæge sig mod Mugabes bolig.

The Herald skriver på sin hjemmeside, at en kæmpe flok demonstranter klokken 13:06 lokal tid bevægede sig mod Robert Mugabes 'compound', hvor de skulle mødes for at bevæge sig videre mod regeringsbygningen 'State House'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce