Foto: Mukwazhi Tsvangirayi (arkiv)/AP

Internationalt

Deadline til mandag: Mugabe beordret til at træde tilbage som præsident

Zimbabwes regeringsparti har besluttet at fyre den 93-årige Robert Mugabe som partiformand og vil nu fjerne ham som præsident, skriver medier på stedet.

Internationalt

Artiklen er opdateret med den seneste udvikling klokken 14.30.

Zimbabwes præsident gennem 37 år, Robert Mugabe, er ifølge internationale medier i hovedstaden Harare blevet stemt ud af sit eget parti Zanu PF i et dramatisk slutspil for verdens ældste statschef.

Nu har han fået frist indtil mandag klokken 12 lokal tid til også at trække sig som landets præsident, skriver både BBC og nyhedsbureauet Associated Press. Ellers vil partiet indlede en rigsretssag, der skal fjerne Robert Mugabe fra magten.

Ifølge lederen af krigsveteranernes magtfulde forening, Chris Mutsvangwa, er tålmodigheden med Mugabe ved at løbe ud, og han bør forlade landet, mens han kan.

»Vi gå hele vejen«, siger han til den britiske avis The Guardian.

BBCs korrespondent i Harare tweetede en video, der tilsyneladende viser dansende og jublende politikere. Senere tweetede han imidlertid, at beslutningen stadig skulle formaliseres, men at Mugabe var smidt ud.

»Ny fødsel«

Mike Madiro, der er leder af én af partiets lokalafdelinger, siger til den The Guardian, at »det her er dagen, som definerer en ny fødsel og udvikling for vores land«.

Tidligere på ugen opfordrede 9 ud af 10 afdelinger af partiet den 93-årige Robert Mugabe til at træde tilbage, og i dag fulgte partiets centralkomite trop. De stemte ifølge flere medier for at udnævne den tidligere vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, som hans afløser.

Den zimbabweanske avis The Herald formulerer det dog lidt anderledes. Den skriver, at der er indikationer på, at Emmerson Mnangagwa vil blive genindsat som viceformand.

Robert Mugabe skal mødes med militære ledere, har den katolske præst Fidelis Mukonori fortalt Zimbabwes nationale tv. Han fungerer ifølge nyhedsbureauet Reuters som mellemmand i forhandlinger med præsidenten. Robert Mugabe har ikke offentligt tilkendegivet, hvad hans planer er, eller om han anerkender partiets beslutning.

Et skridt for langt

Meget tydede på, at den alderssvækkede Robert Mugabe forsøgte at bane vejen til præsidentposten for sin hustru, den fire årtier yngre Grace Mugabe, da han for to uger siden fyrede sin formodede arvtager Emmerson Mnangagwa.

Det blokerede Zimbabwes militær som illegitimt. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har partiet også besluttet at fjerne Grace Mugabe fra hendes post som leder af Zanu PFs kvindeforbund og smide hende ud af partiet.

Emmerson Mnangagwa med øgenavnet 'krokodillen' var i årtier Robert Mugabes højre hånd. Ifølge BBCs korrespondent er der tegn på, at situationen kan ryge ud af Zanu PFs kontrol, og der kan komme pres på for at skabe en bredere overgangsregering, der inkluderer oppositionen.

Partiets opgør med præsidenten kom efter flere dage, hvor Robert Mugabe har klynget sig til magten og modsat sig et voksende pres for at for at træde tilbage, selv om det ifølge mange betragtere reelt allerede var slut.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ikke et kup«

Onsdag aften overtog militære ledere kontrollen med den nationale tv-station ZBC og placerede Robert Mugabe og familien under husarrest i Harare, mens man fjernede »kriminelle« i hans omgangskreds.

Med det mente militæret givetvis Grace Mugabe og hendes støtter.

Militæret har hele tiden insisteret på, at der ikke var tale om et »kup«, men om at sikre en reguleret magtoverdragelse.

Derfor var lørdagens fredelige, folkelige demonstration vigtig for verdens opfattelse af legitimiteten bag den kommende leder. Titusinder af jublende zimbabweanerne, der indtil for få dage siden frygtede den hårde præsident, var på gaden for at kræve Robert Mugabes afgang. Ifølge journalister omfavnede demonstranter militærfolkene.

Robert Mugabes nevø, Patrick Zhuwao, har tidligere sagt til Reuters, at Robert og Grace Mugabe er »parat til at dø« for sagen, fremfor at legitimere, hvad han beskrev som et kup.

Ifølge BBC gennemtrawler forhandlerne nu Zimbabwes lovsamling for at finde en legal vej frem. Det næste præsidentvalg er ifølge kalenderen næste år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce