Internationalt

Højdramatisk video: Nordkoreansk soldat flygtede i kugleregn

En højdramatisk video viser, hvordan afhopper nåede over grænsen til Sydkorea, mens hans kammerater forfølger ham til fods og skyder vildt efter ham

Internationalt

En nordkoreansk soldat kører i høj fart mod grænsen i en jeep og fortsætter til fods, inden hans tidligere kammerater skyder ham mindst fem gange, mens han humper ind i Sydkorea, hvor han falder om og trækkes i sikkerhed af sydkoreanske soldater. Det fremgår af en højdramatisk video, som den amerikansk-ledede FN-kommando onsdag har offentliggjort.

Soldatens flugt, de kirurgiske indgreb, han efterfølgende har gennemgået, og hans fortsat alvorlige tilstand har den seneste uge optaget befolkningen i Sydkorea. Sagen er til gengæld ydmygende for Nordkorea, der gerne påstår, at ingen frivilligt hopper af fra landet. Det nordkoreanske styre har indtil videre ikke kommenteret sagen.

Nordkoreas handlinger under flugten, der fandt sted 13. november, krænker den våbenhvile, som afsluttede Koreakrigen (1950-1953), sagde en amerikansk talsmand for FN-kommandoen på en pressebriefing onsdag. De nordkoreanske soldater skød nemlig hen over grænsen og krydsede den også fysisk, da de forfulgte deres flygtende landsmand.

På videoen ser man soldaten ræse hen ad en vej omgivet af træer, inden flere af hans chokerede kolleger begynder at løbe efter ham. Han kører galt, og jeepen havner i grøften tæt ved den linje, der deler nord og syd. Det er i dette område, at nord- og sydkoreanske soldater vogter på hinanden med få meters afstand. Det er muligt at besøge den sydkoreanske side af grænsen på guidede ture, men der var ingen turister, da flugten fandt sted.

Soldater fra den nordkoreanske hær spurter efter afhopperen og skyder efter ham med pistoler og geværer – omkring 40 skud i alt, siger Sydkorea. En af forfølgerne krydser sågar linjen, inden han løber tilbage til den nordkoreanske side. Så sniger sydkoreanske soldater sig hen til afhopperen, der ligger såret i en bunke blade op mod en lille mur, og trækker ham i sikkerhed.

Soldaten fik skader på de indre organer og andre kvæstelser, og han blev i sidste uge opereret to gange. Hans tilstand er fortsat alvorlig, men han er ved bevidsthed og trækker ikke længere vejret gennem en respirator, siger en talsmand for hospitalet i Sydkorea.

Mens kirurgerne opererede ham, fjernede de snesevis af parasitter fra soldatens beskadigede tyndtarm. Blandt parasitterne var der rundorme, som var op til 27 centimeter lange. Det kan være et tegn på ringe ernærings- og sundhedstilstand i det nordkoreanske militær.

Oversættelse: Tonny Pedersen

Associated Press

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce