Kina vil gerne styrke genanvendelsen af sit eget affald, som i dag havner alle mulige steder, hvor det ikke er lovligt, her for eksempel ved en flod.
Foto: Ji haixin/AP

Kina vil gerne styrke genanvendelsen af sit eget affald, som i dag havner alle mulige steder, hvor det ikke er lovligt, her for eksempel ved en flod.

Internationalt

Kina vil ikke længere være Vestens skraldespand

Per 1. januar lukkede Kina for import af plastaffald. Det kan få store konsekvenser. Priserne for at komme af med plastaffald er allerede begyndt at stige.

Internationalt
FOR ABONNENTER

I 2016 importerede Kina over 7 millioner tons plastaffald fra Europa, USA og Japan. Det er slut nu. Kineserne vil have mere gang i genanvendelsen af deres eget plastaffald, og de vil gerne være fri for de miljøproblemer, som det importerede plastaffald er årsag til.

Det vil kunne mærkes i de vestlige lande. Over en tredjedel af de amerikanske delstater meldte om »mærkbare følger« i en rundspørge foretaget af branchemediet WasteDive i december. Sortering af plastaffald er allerede ved at blive droppet i nogle byer. Det samme kan ske i Storbritannien, skriver The Guardian.

Konsekvenserne vil kunne mærkes i hele Europa, også herhjemme, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør for de kommunale affaldsselskabers sammenslutning, Dansk Affaldsforening.

Med priser på flere tusinde kroner per ton er det i forvejen dyrt for kommunerne at komme af med de dårlige kvaliteter af plastaffald. I de senere har priserne været stigende, fordi markedet har indrettet sig efter det kinesiske importforbud.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce