Researchere opdager kæmpe hul til hackere i mikrochips

Mikrochips fra store tre internationale selskaber giver hackere mulighed for at stjæle hemmelige oplysninger.

Internationalt

To graverende sikkerhedsfejl har afsløret, at hackere kan stjæle hemmelig information fra stort set enhver moderne computerenhed, der indeholder mikrochips fra tre store producenter.

Fejlene blev opdaget onsdag, og berører chips fra Intel Corp, Advanced Micro Devices INC og ARM Holdings.

En af fejlene gælder specifik Intel-produkter. Den anden fejl berører laptops, desktop computere, smartphones, tablets og internetservere.

Bekræfter brister

Producenterne har bekræftet bristerne, men insisterer på, at der ikke er tale om en fejl i produktdesignet.

Ifølge dem skal brugerne nu downloade en systemopdatering. Den gør det muligt for systemerne at stoppe de huller, der giver hackere adgang.

»Telefoner, pc'er, alle vil blive ramt af det, men det vil variere fra produkt til produkt«, siger Intels topchef, Brian Krzanich, i et interview med mediet CNBC onsdag eftermiddag.

Det er researchere, der er ansat i virksomheden Alphabet INC, der er tilknyttet et Google-projekt, der har opdaget de to fejl.

Den første fejl kaldes 'Meltdown' og lader hackere passere applikationer, som brugerne benytter, og giver dem adgang til enhedens hukommelse.

Kan stjæle passwords

Det betyder, at hackere potentielt kan stjæle passwords.

Den anden fejl kaldes Spectre (spøgelse red.), og påvirker mikrochips fra de tre store selskaber, der lader hackere få afgang til hemmelig information ved at narre applikationerne.

Chipproducenterne arbejder nu på hurtigst muligt at få løst problemerne.

Ifølge Berlingske Business skal både softwareproducenter, chipproducenter og computerproducenter arbejde sammen for at fejlene kan rettes.

Microsoft skal onsdag have lagt en opdatering ud, der skal stoppe 'Meltdown-fejlen'.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce